A Felcsút edzője a korábbi Fradi elleni meccseikről is beszélt.

– Lehet-e bajnokcsapat a Puskás Akadémia?
– Nagyon óvatosan kezelem a témát. Klubon belül nem került még szóba az aranyérem megszerzése, de nem lenne ellenemre, ha sikerülne… Ehhez azonban stabil háttér kell, s a bajnokság első fordulójától az utolsóig versenyképesnek kell lennünk. Bár tudunk eredményesen játszani, a Ferencváros és a Fehérvár ellen is jó meccseket vívunk, olykor szerényebb képességű csapatok ellen veszítünk értékes pontokat. Ha európai szinten helyt akarunk állni, nem elég fél év a további építkezésre, rengeteg munka vár még ránk. Örülnék, ha a jövőben állandó bajnokaspiránsként emlegetnének minket, de nem ezzel a céllal vágtunk neki ennek az idénynek sem, hanem azzal, hogy nemzetközi kupaindulásra jogosító helyen végezzünk, amellett, hogy fiatal akadémistákat építünk be.

– Ugyanakkor nem lehet eltekinteni attól, hogy ha a csapata győz, egy pontra feljön a listavezetőre.
– Igen ám, csakhogy nem a csütörtöki lesz a bajnoki cím szempontjából döntő mérkőzés. Az idény egészét nézve fontosabb, hogy a mögöttünk helyezkedő csapatok ellen jobban teljesítsünk. A Ferencváros az utóbbi években azzal nyert bajnokságot, hogy sorra hozta a „kötelező” meccseket. Szerhij Rebrov irányításával hatból csupán egyszer győzött le minket a Fradi, ám a többi csapat ellen általában magabiztosan nyert, kiegyensúlyozott volt.

– Minek tulajdonítja, hogy a Ferencváros rendre botlik a PAFC ellen? Amióta ön irányítja az együttest, hét mérkőzésen egy győzelem, öt döntetlen és egy vereség a mérleg.
– Sokat tanultunk abból a bizonyos kettő egyes vereségből. Nagyon mélyen védekeztünk, passzívak voltunk azon az összecsapáson, s bár vezettünk egy nullára, taktikailag Szerhij Rebrov átlátott rajtam, s olyat húzott, amire nem tudtunk reagálni. A vereséget azonban megfelelően elemeztük, s azóta is vigyázunk, nehogy még egyszer esélyt adjunk a Ferencvárosnak. Mozgásban és játékban is jók voltunk a másik hat mérkőzésen, s a motivációval sem volt gond.

– Nehezebb felkészülni a Ferencvárosból amiatt, hogy Sztanyiszlav Csercseszov személyében új vezetőedzője van?
– A technika annyit fejlődött a labdarúgásban, hogy mondhatjuk, mindenki ismer mindenkit, mi is tisztában vagyunk az FTC játékosainak stílusával, képességeivel. Bár új vezetőedzője és szakmai stábja van, elsősorban nem arra összpontosítunk, hogy az ellenfelünk mire készülhet, hanem a saját stílusunkat szeretnénk érvényre juttatni.

– El lehet vonatkoztatni az ellenfél várható elképzeléseitől, taktikájától egy ilyen erőt képviselő csapat esetében?
– Természetesen, a stábbal odafigyelünk az elemzésre, ám szerepvállalásom első percétől aszerint dolgozom, hogy a csapatom játékát erőltessem rá az ellenfelére, s ne fordítva alakuljon. Tudom, a Fradi ellen ez nehezebb, de a felkészülés során arra fektettem a hangsúlyt, amit mi szeretnénk elérni és játszani.

– A kártyáit nem teregetheti ki, de elárulja, mit ígér csütörtökre?
– Apróságokon múlhat a meccs kimenetele, az nyerhet, aki több váratlant húz a megfelelő pillanatban. Irányításommal minden alkalommal betaláltunk a Ferencváros ellen, ezúttal is gólra törő futballra készülünk. Bekkelést senki se várjon a csapatomtól, ha erre készülnénk, nem nekem kellene ülnöm a kispadon… Rossz lenne, ha nulla nullás döntetlennel végződne a bajnoki, sokkalta jobban élvezhető úgy a meccs, ha potyognak a gólok. Folyamatos mozgást, aktív védekezést, gyors támadásépítést és határozott befejezést várok a játékosaimtól. Színvonalas összecsapásban bízom.

– Elégedett a spanyolországi edzőtáborban elvégzett munkával?
– Igen, jól sikerült a felkészülés, azzal együtt is, hogy az edzőmérkőzéseink programja változott. Az első héten zömében erőnléti gyakorlatokat végeztünk, ezért könnyebb ellenfelet kerestünk az első felkészülési meérkőzésekre, ám úgy alakult, hogy a BL-csapat FC Bruges-zsel csaptunk össze. Bár egy nullára kikaptunk, sok fiatal bizonyított, nem volt rossz a játék. Emellett a gibraltári Lincoln, majd hazatérve a Csákvár ellen is hasznos meccset játszottunk. A kellő futómennyiség a játékosok lábában van, a csapatkohéziónak jót tett az edzőtábor. Megfelelő állapotban van a társaság, bizakodva várom a szezonkezdetet!

– Lépéselőnyben van csapata annak köszönhetően, hogy – a legtöbb klubbal ellentétben – külföldön készült?
– Nem hiszem, hiszen mi van akkor, ha a koronavírus akkor robban be nálunk, amikor javában zajlik a bajnokság? Ezt az előző idényben már átéltük, rendkívül kellemetlen volt. Minden klubnál felüti a fejét a vírus, éppen ezért fel kell készülnünk arra az eshetőségre is, ha sokan kiesnek a keretből. Ilyenkor váltanunk kell, s ahelyett, hogy pánikolnánk, lehetőséget adunk a fiataljainknak. A tehetségeink jól jöhetnek ki egy ilyen helyzetből, Corbu Marius például járvány sújtotta időszakban mutatta meg magát élesben, s mostanra alapember lett.

– Hétfőn megjelenő számunkban Tóth Balázs sportigazgató értékelte a saját nevelésű játékosok beépítését; ön szerint jól állnak ezen a téren?
– Sosem fogok elégedetten nyilatkozni ebben a témakörben, de úgy látom, jobban, mint a múltban, több minőségi saját nevelést hoztunk fel a az első kerethez, mint korábban. Ez azért is lehet, mert kinevezésemkor kevésbé ismertem az akadémistáinkat, mint most. Jelenleg sincs elég fiatal játékosunk, miközben kötelez minket a név is – Puskás Öcsi bácsié nehéz terhet ró rám –, de biztató a jövőképünk. Nagyon sokat segítenek Polonkai Attiláék, akik közvetlen kapcsolatban voltak, vannak a Csákvárt irányító Mónos Tamással, illetve a jelenleg az U19-eseket edző Székely Gáborral. A Puskás–Suzuki-kupa-győztes csapatból négy-öt olyan tehetségünk van, akit fokozatosan beépíthetünk, ám mivel nagy célokért küzdünk, idényenként két fiatalnál nehezen.

forrás: nso.hu