Alexet arról is kérdezték, hogyan pihente ki a sűrű őszt.

– Bírja a tempót az edzéseken?
– Nincs vele gondom. Keményen dolgozunk, de így van ez rendjén. A felkészülés igenis fontos időszak a futballista életében – ha tetszik, ha nem, futni kell.

– Tényleg többet futnak, mint a korábbi vezetőedzőknél?
– Többet! Meg lennék lepődve, ha a tavasszal fizikailag gondunk lenne. Ahogy mondani szokták, most építjük fel magunkat, most dolgozunk meg azért, hogy a későbbiekben erőnlétileg rendben legyünk. A tavasszal ismét a bajnoki címért játszunk, a kilencven perceket elejétől a végéig bírni kell.

– Nagyon utálják ezt a melós időszakot?
– A többség nem szereti a felkészülést, érdekes, nekem nincs vele gondom, és soha nem is volt. Nincs ellenemre a kemény munka, tudom, mit miért csinálunk. Valóban nehéz időszak a mostani, különösen Sztanyisz­lav Csercseszov irányításával, jó hír ugyanakkor, hogy a sok futásnál a legtöbbször a labda is ott van. Nem azt mondom, hogy esténként, amikor hazaérek, lenne kedvem még lefutni egy maratonit, de a felkészülés már csak ilyen… A család amúgy is odahaza van Kijevben, így nincs más dolgom, mint pihenni.

– Hogyhogy odahaza maradtak?
– Az eredeti tervek szerint ezekben a napokban ugyebár a spanyolországi edzőtáborban lennénk, szándékosan úgy szerveztük, hogy amíg én ott vagyok, ők Ukrajnában maradnak.

– Mentálisan sikerült kipihennie magát a téli vakáció alatt?
– Abszolút. Az utolsó bajnoki mérkőzés után a Maldív-szigetekre utaztunk. Az út nagyon hosszú volt, de amikor már ott voltunk a szigeten, maga volt a csoda. Hármasban voltunk a feleségemmel és a kislányunkkal, igazi álomvakáció volt. Utána volt időnk még hazaugrani Kijevbe, az új évet ott köszöntöttük, és miután a kislányunk, Szofija január másodikán lett egyesztendős, a születésnapi bulit is odahaza tartottuk.

– Élvezi az apaszerepet?
– Néha nem könnyű, de a legjobb kifejezés rá a boldogság. Minden egyes együtt töltött pillanat csodálatos.

– Mit gondol, tavasszal a futballpályán is lesz oka örömre?
– A bajnoki cím kötelező! Fel kell pörögnünk a tavaszra, nem engedhetünk meg annyi botlást magunknak, mint az idény eddigi szakaszában. Remélem, nekem is lesznek jobb meccseim.

– Csercseszov sohasem tagadta, hogy az atletikus labdarúgókat kedveli. Mit gondol, jelent ez bármiféle előnyt önnek?
– Nem tudom… A testfelépítésemmel sohasem volt probléma, fiatalabb koromban is erős, dinamikus voltam. Az edzéseket most úgy állították össze, hogy mindenki jó erőben legyen, minden másnap a konditeremben vagyunk. Mindenki keményen dolgozik, hogy minél izmosabb, erősebb és dinamikusabb legyen. A mai futballban ez elengedhetetlen.

– Amikor új vezetőedzőjük a szerződése aláírása előtt feltérképezte a Fradit, meglepve látta, hogy Olekszandr Zubkov nem alapember a csapatban. Hallott erről?
– Nem hallottam, de remélem, a tavasszal rácáfolok erre. A futball már csak olyan, van, amikor egy játékos az egyik edzőnél többet játszik, a másiknál kevesebbet… Peter Stögernél kevesebb lehetőség jutott nekem, remélem, Sztanyiszlav Csercseszov jobban kiaknázza a bennem rejlő lehetőségeket. Mert tudom, az eddig mutatottnál sokkal több van bennem!

– Jelent bármilyen előnyt, hogy edzőjükkel a közös nyelv miatt is jobban megértik egymást?
– Hátránynak semmiképpen sem mondanám. A kommunikáció könnyebb így kettőnk között, ráadásul nekem a felkészülés alatt sem kellett edzéseket kihagynom. A mostani időszakban az is fontos, hogy minél jobban megismerjük, megértsük egymást, átlássuk, mi is az, amit a tréner elvár tőlünk – csapatként és egyénileg is.

– És? Kezdik érteni?
– Igen. Az edzéseken is egyre inkább előtérbe kerül a taktika, a mozgások. Ezekből már lehet tudni, mit szeretne velünk játszatni. Azt azonban ne kérje, hogy ezt el is áruljam! Nem az én feladatom.

– Szerdán Dunaszerdahelyen lépnek pályára, bajnoki főpróba lesz a DAC otthonában. Mire lehet számítani a Ferencvárostól?
– Hiába lesz barátságos mérkőzés, az eredmény igenis fontos lesz.

– A barátságos kifejezéssel vigyáznék az ön helyében, Sztanyiszlav Csercseszov kifejezetten utálja ezt a szót.
– Ja, igen, tudok róla. Szóval, a szerdai felkészülési mérkőzésen az eredmény sem lesz mellékes, mégiscsak az utolsó összecsapásunk lesz a bajnoki rajt előtt. Az önbizalmunk szempontjából sem mindegy, milyen teljesítménnyel rukkolunk ki. Most még kissé nehezen mozgunk, a DAC ellen aligha lesz minden tökéletes, de megpróbáljuk kihozni magunkból a legtöbbet. A taktikát is gyakorolnunk kell, erre pedig tökéletes lesz a szerdai összecsapás.

NSO