Krisztián Krisztiánról.

Elsőre akár azt is mondhatnánk, olyan mint az apja, ifjabb Lisztes Krisztián is támadó középpályás, jobb lábas, gyerekként került a Ferencvárosba, és már fiatalon felvitték az ifiből az első csapathoz.

Ám a 49-szeres válogatott klasszis labdarúgónak a 16 éves fia – aki tavaly nyáron kapott profi szerződést, s az ősszel az FTC NB III-as gárdájában játszott – már most jóval magasabb (183 centiméter), erősebb (74 kilogramm), mint az édesapja volt anno ugyanennyi idősen (170 cm/60 kg). Ráadásul a játékstílusa is másabb.

Mindenesetre a karrierjük egyelőre nagyon hasonló: a kis Lisztes az év elejétől már a felnőttekkel készül, s jó esélye van arra, hogy – akárcsak az édesapja – ő is bemutatkozzon 17 évesen a nagyok között.

Az idősebbik Lisztes Krisztián igazi legenda az Üllői úton, amolyan pengés focista, a labdáinak „szeme” volt, ahogy akkor mondták. A Fradival kétszer nyert bajnokságot, és 1995-96-ban a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutott együttes egyik legjobbja volt, aztán a német élvonalba igazolt, ahol közel tíz esztendőn át futballozott, s a Werder Bremennel bajnok lett.

Megfogadtam, nem szólok bele a karrierjébe, ha kérdez, akkor persze, elmondom a véleményem, de nem akarok nyomást helyezni rá az esetleges okoskodásommal – nyilatkozta a Blikknek a 45 éves Lisztes Krisztián. – Amikor még kisgyerek volt, csak azt szerettem volna, hogy a belső motivációja meglegyen, örömét lelje a játékban, és ezzel szerencsére nem volt gond.

Az édesapa szerint más a mozgása és a játékstílusa, mint az övé volt, ahogy alkatra is különböznek. Ugyanakkor jól cselez, lő, fejel és passzol, a sebessége pedig átlagos. Úgy gondolja, mindenben fejlődnie kell.

Még fiatal, így sok mindenen múlik, mi lesz belőle, de jó irányba halad. Érti és érzi a focit, van esze és affinitása a játékhoz. Jól viseli a nyomást, nem stresszeli túl magát. Támogató közegben van a Fradinál, és úgy látom, élvezi ezt a helyzetet. Ha nem sikerül valami, vagy nem úgy megy neki a futball, akkor is motivált marad. Most azt mondom, minden adva van ahhoz, hogy a fiam akár nálam is jobb focista lehet.

A volt válogatott labdarúgó természetesen büszke a fiára, és szívesen megnézi a meccseit, ha ideje engedi. Ugyanakkor ez nem mindig sikerül, mivel Lisztes a magyar-német sportegyesületnél, az UDSE-nél edző, így sokszor ütközik a munkája a gyermeke mérkőzéseivel.

A Ferencváros sportigazgatója, Hajnal Tamás kérte meg az új orosz vezetőedzőt, Sztanyiszlav Csercseszovot, hogy vigyék fel a nagyok közé az ifjabbik Lisztes Krisztiánt, és nézzék meg.

Nagyon jól fejlődött az elmúlt időszakban, az NB III-ban is meghatározó játékos tudott lenni – mondta Hajnal a Fradi Podcastben. – Az első benyomások nagyon pozitívak, de azért még hosszú utat kell neki bejárnia. Jó lenne, ha tétmérkőzésen is bemutatkozhatna, eddig mindent megtett, hogy bizonyítson.

(blikk.hu)