Az orosz Sport Expressznek nyilatkozott vezetőedzőnk tegnap, ebből kiderült, hogy halasztásra és egy pótedzőtáborra készült a szakember.

Tíz napja kezdtük a munkát. Naponta melózunk, újabb és újabb dolgokat tanulunk. Ma (tegnap) lesz az első edzőmeccsünk a farmcsapatunkkal. Csak kétszer harminc perc, mivel nincs elég – csak 12 – játékosunk, a kilencven perc sok lett volna. Lemondtuk az edzőtábort. Azért, mert tíz játékosunk koronavírusos és három az Afrika-kupán van. Kommunikálunk a klubbal, informálódunk, a játékosok dolgoznak, a betegek gyógyulnak. Tegnap(előtt) edzett először Marin, ma (tegnap) Besic. Lassan bevonjuk majd a rendes munkába őket. Persze jó lenne, ha mindenki edzhetne, de ez nem csak rajtunk múlik. Az egész világ ezzel a helyzettel küzd, nem mi vagyunk ebben az elsők, sem az utolsók. Ha halasztják a bajnokságot, akkor el tudunk repülni edzőtáborba Török- vagy Spanyolországba.

Funkcióját tekintve hasonló az edzőközpont, mint az orosz válogatotté. Nemcsak az első csapat, hanem az akadémisták, a pólósok, az atléták, mindenki itt dolgozik. Talán picit kisebb. Budapestről még nem sok mindent tudok mondani, a stáb szállodában lakik, kaptunk autókat, most lakást keresünk. Tegnap(előtt) megnéztem kettőt, ma (tegnap) is megfogok egyet. Nem először megyünk ezen a folyamaton keresztül, nem kapkodunk, hanem a munkára koncentrálunk.

Az első hazai meccs február hatodikán lesz. Január 27-én kell lejátszani egy elmaradt bajnokit a Puskás Akadénia ellen, a tavaszi fordulók harmincadikán kezdődnek. De pár napja megbeszélést tartottak a szövetségben, ahol a bajnokság elhalasztásáról döntöttek. Több verzió is felmerült, várjuk az információkat a sportigazgatótól. Mellesleg ő jó hírt is közölt: holnap (ma) csatlakozik hozzánk egy új csatár. Ryan Mmaee nem játszott Marokkó első ANK-meccsén sérülés miatt. Minden információt begyűjtünk. Bármilyen nevetségesen is hangzik, nem találkoztam még minden játékossal, mert karanténban vannak. Besiccsel ma (tegnap) találkoztam először. Reméljük nem lesz semmilyen komplikációja a Covid miatt. Plusz, egy dolog biztos: most mindenki el fogja kapni a betegséget, de talán a jövőben már nem fognak kiesni emiatt játékosok. Bár néhányan már az oltások ellenére is többször voltak betegek.

A magyar nem egyszerű, mert nagyon nehéz nyelv. Az angolom javul, mert az elmúlt időszakban nem gyakoroltam[, most pedig használom]. Persze a németem jobb. Gyakorlom az angolt, egy hónap múlva minden kérdésre tudok majd válaszolni. Sok megkeresést kapok az orosz médiától, igen, de túl korai még nyilatkozgatni. Te eljöttél ide, nem mondhattam nemet. De most a munkára kell koncentrálni, mert ahogy mondják, még sok a kérdés. Egyfajta elképzeléssel érkezik az ember az edzésre, aztán jelzik, hogy többen is kiestek. De már hozzászoktunk ehhez.

– Sztanyiszlav Csercseszov

(Köszönjük, kuzsol!)