Labdarúgó csapatunk sportigazgatója azt is elmondta, melyik korábbi kiszemeltünk keserítette meg életünket az Európa Ligában.

– Miért Sztanyiszlav Szalamovics Csercseszovra esett a választás?
– A tárgyalások és a beszélgetések során meggyőződtünk arról, hogy érti a játékosok nyelvét, emellett a szakmai tapasztalata és a pszichológiai felkészültsége is megvan ahhoz, hogy fejlődjön vele a csapat. Következetesség, fegyelem, határozottság és magabiztosság jellemzi, és a beszélgetés alatt látott elemzések – amelyet a stábjával közösen készített – egyaránt azt mutatták, hogy jó kezekben lesz nála a csapat.

– Ezek szerint a szakember már a tárgyalások alatt készített elemzést a Ferencvárosról?
– Nyilván nem az első megbeszélésünkre, de ez is a folyamat része volt. Fontos volt, hogyan látja az együttest, ő pedig olyan elemzéseket és meglátásokat mutatott nekünk, amelyek egybecsengtek a mi véleményünkkel.

– Sikerült volna szerződtetniük a korábbi orosz kapitányt, ha a Ferencváros az utóbbi években nem jut be az Európa Liga és a Bajnokok Ligája csoportkörébe?
– Ezek az eredmények vonzóvá tehetik az együttest, jó alap ahhoz, hogy a szakember meghallgassa az ajánlatunkat, ám végső soron a jövő, nem pedig a múlt számít. A lényeg, hogy mit akarunk elérni, mik a további céljaink. Ezzel együtt Csercseszov szerződtetésére vélhetően még a nemzetközi futballban is felkapták a fejüket. A tény, hogy egy ilyen kaliberű trénert sikerült meggyőznünk, jó visszaigazolást ad az utóbbi évek fejlődéséről.

– Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke azt mondta, hogy a keret nem respektálja az olyan úriembereket, mint Peter Stöger. Ezek után evidens volt, hogy más karakterű szakvezető érkezik a Népligetbe?
– Ott kezdeném, hogy Sztanyiszlav Csercsszov is világot látott, intelligens úriember. A jó modor nem zárja ki a határozottságot és a karizmát. Új vezetőedzőnk „több hangszeren játszik”, ha kell, barátilag közelít a labdarúgóihoz, ha kell, megtartja a kellő távolságot. Pontosan tudja, mi jár a játékosok fejében, és ennek megfelelően képes hatni rájuk. Ezzel együtt fontos, hogy olyan edzőnk legyen, aki önbizalmat és hitet sugároz, amely a futballistákra is átragad. Olyan szakvezetőt kerestünk, aki ki tud állni a játékosok elé, és el tudja hitetni velük, hogy képesek a bravúrra. Ehhez olyan attitűd, testbeszéd és kommunikáció kell, ami benne megvan, és ezt az eddigi edzések is visszaigazolták.

– Jól érzékeltük, hogy Peter Stögernél nem volt meg ez a kisugárzás?
– Két teljesen más személyiségről beszélünk, és nem lenne elegáns, ha most ilyesmit mondanék. Sőt, szeretném hozzátenni, hogy a bajnokságban az első helyen állunk, ősszel az Európa Liga csoportkörben szerepeltünk, így nagyobb terhelést kaptak a játékosok, a válogatott futballisták ősszel közel negyven tétmeccsen szerepeltek. Bizonyára sok csapat cserélne velünk, sikeres őszt zártunk, vagyis a váltásnak nem az eredménytelenség volt az oka. Úgy éreztük, hogy a további fejlődéshez, a következő szint eléréséhez más úton kell tovább mennünk.

– Thomas Doll öt évig irányította a Ferencvárost, Szerhij Rebrov közel három évig, ám Peter Stögernek csak fél év jutott. Mitől volt ennyire egyértelmű, hogy vele nem érhető el a következő szint?
– Nem gondolom, hogy az a klub, amely nyolc év alatt három edzőt „fogyaszt el”, türelmetlen lenne. Minden szakvezetőnek megadtuk a kellő bizalmat, de úgy éreztük, hogy a továbblépéshez más szakvezetőt kell kineveznünk, így – bármennyire is fájdalmas volt az edzőváltás – muszáj volt meglépnünk. Úgy éreztük, hogy Sztanyiszlav személyisége jobban passzol a kerethez, emellett voltak olyan szakmai kérdések, amelyekben szintén előrelépést vártunk. Ebbe mélyebben nem akarok belemenni, de azt mindenki láthatta, hogy például a nemzetközi meccseken túl sok gólt kaptunk.

– Ha már itt tartunk, az Európa Liga csoportköre a reális képet mutatta?
– Két részre bontanám a választ. Ha az ellenfelek keretét, költségvetését és nemzetközi rutinját nézzük, akkor mindhárom csapat erősebb nálunk. Csak egy példa: tavaly januárban személyesen egyeztettünk Furuhasi Kjogóval, volt is esély a megszerzésére, de a Celtic ötmillió eurós ajánlatával nem tudtunk versenyezni. Az egymás elleni meccseken aztán mindenki láthatta, miért akartuk szerződtetni… A Ferencváros akkor tud ilyen együttesek ellen meglepetést szerezni, ha erőn felül teljesít, ha jól időzít, és ha az ellenfél nincs csúcsformában. Ezek alapján reális a végeredmény, ugyanakkor látni kell, hogy az öt elveszített csoportmeccsből három szoros volt, ezért lehetett bennünk hiányérzet. Ráadásul, ha a Leverkusen elleni vereség után Rudi Völler azt mondja, hogy tetszett neki a játékunk, akkor nincs miért szégyenkeznünk. Tudom, hogy az utóbbi idények után magasabbra került a léc, de ha nem tudunk örülni annak, hogy harmadik éve jutunk be valamelyik sorozat csoportkörébe, ha nem tudjuk megbecsülni ezeket a pillanatokat, akkor örökké a kesergés jut. Korábbi edzőm, Jürgen Klopp mondta egyszer: ha rendre teljesíthetetlen célokat tűzöl ki, örök életedre elégedetlen maradsz. Ez a mai napig élénken él bennem.

– Mekkora mozgás várható télen a keretben?
– Ezt majd a közeljövő eldönti, ugyanakkor nem csak új futballisták szerződtetésével erősödhetünk. A nyáron több minőségi labdarúgó érkezett, elég csak Marko Marinra vagy Muhamed Besicre gondolni, ám többen vannak, akiket különböző okok miatt még nem sikerült beilleszteni a csapatba. Fontos, hogy képesek legyünk kiaknázni a labdarúgókban rejlő potenciált, és abban egyetértettünk az új vezetőedzővel, hogy a rendelkezésre álló keretből sem egyénileg, sem csapatként nem hoztuk még ki a maximumot.

– Akad olyan labdarúgó, aki biztosan távozik a Népligetből?
– Egyelőre egyetlen nevet sem tudok említeni.

– Gazdaságilag erősödött annyira a Ferencváros, hogy olyan futballistákat igazoljon, akik három-négy éve még elérhetetlenek lettek volna?
– Az előző három esztendőben már olyan játékosokat szerződtettünk, akiket korábban nem tudtunk volna megszerezni, de tudomásul kell venni, hogy a magyar élvonal továbbra sem a légiósok első számú célpontja. A topbajnokságokhoz közeli ligákkal esélyünk sincs felvenni a versenyt, úgyhogy kreatívnak kell lennünk, ha meg akarjuk győzni a kiszemelteket. A klub neve megjelent a nemzetközi porondon, de a hazai bajnokság megítélése nem sokat változott.

– Vegyünk példaként két szomszédos országot: a Ferencváros tudna versenyezni a Dinamo Zagreb vagy az RB Salzburg ajánlatával?
– Az osztrák klub fényévekre van tőlünk, és olyan feltételeket sem tudunk kínálni a kiszemelteknek, mint a zágrábi egyesület. Ha csak a szerződésekben szereplő összegeket néznénk, egyik klub ellen sem nyernénk. Épp ezért kell megbecsülni azokat a pillanatokat, amikor legyőzzük az esélyesebb ellenfelet.

NSO