Egészen érdekes interjút adott ideigazolása hátteréről oszét edzőnk, de szóba kerül Diogenész és a személyes edzői hitvallása is.

Az orosz válogatott korábbi vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov, aki előző nap a magyar Ferencvároshoz szerződött edzőként, elmondta, hogy a fia esküvője miatt utasított vissza egyes klubokat a válogatott vezetését követően.

December 12-én éjfélhez közeledve szabadultam fel, amikor véget ért a fiam esküvője. Egy ilyen rendezvényt egy oszét otthonban tartani nagy esemény, ezért erre összpontosítottam. Korábban csak a válogatott edzői ajánlatokat fogadtam volna el, mert az ottani munka nem akadályozott volna abban, hogy kiházasítsam a fiamat. Ezért korábban visszautasítottam a klubok ajánlatait.

Ami a nemzeti csapatok ajánlatait illeti – amikor lemaradsz egy Katarba induló vonatról, de vannak még olyan nemzetek, akik az oda menő vonatot célozzák meg, akkor készen állsz, hogy felugorj a szomszédos vonatra, amely szintén oda megy. Edzői stábunk részt vett ebben a folyamatban. Gondoltam rá. Most véget ért a családi esemény – az esküvő – és már el is ment a (másik) vonat Katarba. Ezért nyitott voltam a klubmunkára is.

Nekem nincs ügynököm, mint olyan. Van egy ügyvédem, aki iratokkal foglalkozik. Máskülönben közvetlenül hozzám fordulnak.

A klub kiválasztásánál, hogy hol dolgozom nem az a legfontosabb, hogy én döntsek az átigazolásokról. De olyannak nem szabad előfordulnia, amikor edzésre jössz, és előtted egy futballista, akinek nem tudod a nevét. Viszont a klub mindig fontosabb a vezetőedzőnél, akárhogy is hívják. A klubnak kell meghoznia a döntéseket, hogy az edző válasszon X és Y játékos között. A fontos inkább a klub ambíciója, a Legiához is azért mentem, mert címekért harcolt. Tisztán pszichológiai nézőpontból is fontos nekem, hogy ne adjam alább, akár Máltára is elmennék megfelelő feltételekkel, ha bajnoki címért küzdhetnénk. A túlélésért semelyik ligában nem szeretnék küzdeni.

Egyébként sok legenda kering rólam, hogy minden csapatba baltával jövök, mostanában pedig szablyával. De nem rúgtam ki egyetlen embert sem. Nem volt célom, hogy hozzak valakit, akit jobban szeretek, de nem fog tudni segíteni.

Nem azt mondtam korábban a válogatottnál, hogy felejtsük el a probléma szót, hanem hogy “nincs ilyen szavunk a lexikonban“. Nehézségeink vannak és nem gondjaink. Ez természetesen a játékosoknak szól, nagy különbség van a barátságosság és a kontroll között. Mindannyian jártunk iskolába, ahol meg kellett írni, amit meg kellett, akár 50-szer is és voltak szabályok. Fontosak a szabályok és a visszajelzések. Ha van teszt, akkor jegyeket kell adni és jól kell fizetni, ezért ragaszkodtam hozzá, hogy a válogatottnál a barátságos meccsek után is adhassak személyre szabott prémiumot.

Egyszer Diogenész filozófiai előadást kezdett a város főterén. Senki sem hallgatott rá. Aztán Diogenész sikoltott, mint egy madár, és száz bámészkodó gyűlt össze. „Íme, az athéniek, az elmétek ára” – mondta nekik Diogenész. „Amikor okos dolgokat mondtam neked, senki nem figyelt rám. És amikor úgy csiripeltem, mint egy madár, tátott szájjal hallgatok rám”. Ha mondasz valami okos dolgot a futballban, azt Oroszországban sokszor senki sem akarja meghallani.

Nem azért dolgozunk, hogy szeressenek minket a játékosok, hanem azért, hogy javítsuk a játékosokat. Ki kell őket vinned a komfortzónából. 10 év múlva, amikor edző lesz, majd megérti, mire gondolok. Semmi baj, ha most nem.

Esküvőt szerveztem. Itt vannak a szabályok. Ne érts félre, de hogyan mondjam meg egy 90 éves férfinak, aki az esküvőt fogja vezetni, hogy QR kóddal jöjjön? Ez bármely nemzetben lehetséges, de az oszétoknál nem. Megoldottuk. Több szoba. Az idősek oda mennek, mások ide, a távolság miatt. Úgy tettük, ahogy kellett, hogy ne sértsék a törvényeket, de azért is, hogy jó legyen a szórakozás. Másfél-két hónapos felkészülés volt. Körülbelül 500 ember jött el.

Hogy minden második ember felismer engem Oszétiában? Most már sokkal könnyebb lett. Hogyan segít ez a járvány? Abban, hogy az ember ki tud menni maszkban, szemüveget is vesz fel sapkával, és nyugodtan sétál. Régebben maszkkal jöttél a bankba – letepertek. Most éppen ellenkezőleg: ha anélkül jössz, akkor tepernek le.

Igen, pisztrángot tenyésztettem, amíg nem voltam edző, nem terveztem ilyesmit, csak segítettem, amikor hozzám fordultak. Inkább a lélekért. Ha valami visszajön belőle – jó, ha nem – nem baj.