A szalagvágásban clubunk legendája, Kökény Beatrix is segédkezett.

Galéria: MTI – csarnok | All-Star meccs, NSO, Origo

Kökény Beatrix, a 245-szörös magyar válogatott kézilabdázó a 26 évvel ezelőtti világbajnokságra emlékezett vissza beszéde kezdetén. – Napra pontosan 26 évvel ezelőtt, a bécsújhelyi vb-döntőre való utazás előtti napon a Körcsarnokban játszottuk Norvégia ellen az elődöntőt. Igaz, ott csak 1200 néző volt, de a csillárról is szurkolók lógtak, fergeteges volt a hangulat. Az a hazai világverseny életem legfontosabb tornája volt, ennek köszönhetően jutottunk ki az 1996-os olimpiára is. Egyik szemem sír, hiszen nekünk nem adatott meg, hogy hazai környezetben, egy hazai világversenyen ennyi néző előtt játszhassunk, a másik szemem viszont nevet, hogy a januári férfi Eb-n szurkolhatok a magyar csapatnak. Remélem, hogy az álmaik valóra válnak és ezek az álmok egy éremben testesülnek majd meg. Biztosan fantasztikus hangulat lesz, ez a fantasztikus hangulat pedig jó hatással lesz a magyar csapatra. Én azt kívánom, hogy januárban húszezer magyar néző szájából hallhassuk: hajrá, magyarok!

Nem kell külön hangsúlyozni: óriási ünnepnap ez a magyar és az egész európai kézilabdasport életében is – mondta Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke köszöntőjében a budapesti kézilabda aréna avató-ünnepségén – Az utóbbi évek célkitűzései közt szerepelt, hogy a kézilabdát megkérdőjelezhetetlenül és visszavonhatatlanul a második Magyarország második legerősebb sportközösségévé tegyük, stabilizáljuk és visszahelyezzük a megérdemelt helyére. Az ehhez vezető úton több célt is kitűztünk, amelyekben az Európai Kézilabda Szövetségre partnerként számíthatunk. Szintén szeretném megköszönni a magyar kormánynak nem csak a mai napot és ezt a létesítményt, hanem az elmúlt évek támogatását is. Számos sportesemény van már mögöttünk, rendeztünk például junior vb-t és strandkézilabda világbajnokságot, de a java még csak most jön. 2022 januárjában ugyanis az ország történetében először felnőtt férfi kézilabda világversenyt rendezhetünk, majd 2024-ben női Eb-t, 2027-ben pedig a női világbajnokságnak adunk majd otthont – tekintett a jövőbe az MKSZ elnöke. – 2017-ben álmodtuk meg ezt a projektet, de akkor még el sem tudtuk képzelni, hogy ez a gyakorlatban, a mindennapokban mit fog jelenteni. Nagyszerű, fantasztikus, lenyűgöző. Felsorolni is nehéz milyen itt lenni ebben a létesítményben – méltatta az új budapesti kézilabda arénát Kocsis Máté. – Megérte a sok küzdelem, ez egyértelmű. Minden magyar büszke lehet erre a létesítményre, egyszerűen azért, mert Magyarország erejét mutatja meg. Azt mutatja meg, hogy a magyarországi teljesítmények alapot adnak ahhoz. hogy európai szintű dolgokat vigyünk véghez. Ez Európa legnagyobb, legmodernebb arénája, amely Európa egyik legnézettebb sporteseményének ad majd otthont. A hála, a köszönet, némileg a megilletődöttség és az a rendkívül nagy bizakodás érzése kavarog bennem, amely mégiscsak abból származik, hogy ez, a Szegeden felépült és a Debrecenben megújult aréna olyan sportélményt fog nyújtani nem csak a kézilabda szurkolóknak és a sportszerető közönségnek, hanem azoknak a fiataloknak is, akik érdeklődnek a sportok, azon belül is a kézilabda iránt. Mi azonban nem tudunk gólt lőni sportolóink helyett, de buzdításunkkal segíteni tudjuk őket, torkunk szakadtából azt kiáltva: hajrá, magyarok!

Az eseményen a Magyar Kézilabda Hírességek Csarnoka tagjainak beiktatására is sor került, közülük Farkas Ágnes, Elekné Rothermel Anna, Kökény Beatrix és Sterbinszky Amália lett a Fradi legendája vagy szerepelt korábban zöld-fehérben.

Bővebben: MKSZ