Tehetséges sportolónk 17 esztendős korában igazolt át az égi Fradiba.

Gyászol a magyar vívósport. Tizenhét évesen, szívelégtelenség okán váratlanul elhunyt Debreczeni Ákos, az FTC párbajtőrözője. Alig több mint két hete még a junior bajnokságon szerepelt…

Minden előzetes jel nélkül összeesett egy újpesti gimnázium tornatermében. A történtekről azonnal értesítették a mentőket, ám amíg ők úton voltak, a tornatanár a mentésirányító instrukciói alapján elkezdte megvizsgálni az eszméletlen fiatalt, aki ekkor még lélegzett. Már több mentőegység is úton volt a helyszínre, amikor a fiú légzése hirtelen összeomlott, ezért a telefonon kapott instrukciók alapján a tornatanár azonnal megkezdte az újraélesztést. A perceken belül kiérkező mentők hamar átvették, majd emelt szinten folytatták az ellátást, ami csaknem egy órán keresztül zajlott a helyszínen. A szakszerű ellátás követően kórházba szállították. Akkor még úgy tűnt minden rendben lesz, Ákos szervezete azonban hétfőn végleg feladta a küzdelmet.

Az iskolai testnevelés órán lett rosszul Ákos, leállt a szíve, kórházba szállították, napokig küzdöttek az életéért, de már nem tudták megmenteni” – tájékoztatott Kovács Attila, aki éveken keresztül a mestere volt Debreczeni Ákosnak. A 17 éves vívó hat esztendeje valamennyi korosztályos verseny állandó résztevője volt, csapatban több helyezést is szerzett az óbudaiakkal, az ősztől ferencvárosi színekben versenyzett a szakosztály tagjaként.

A magyar vívósport megrendülten fogadta a hírt, az FTC-s párbajtőrözők fontolgatták az országos bajnokságtól való visszalépést, ám végül úgy döntöttek, hogy azzal tisztelik meg leginkább Ákos emlékét, ha pástra lépnek a hétvégén.

Őszinte részvétünk a családnak és a sporttársaknak.

Kedves Diákok! Kedves Tanártársaim!

Felfoghatatlan, megmagyarázhatatlan tragikus hírt kell bejelentenem. A Könyves Kálmán Gimnázium diákja a 11.c osztály tanulója Debreczeni Ákos meghalt.

Múlt hét szerdán a pályán a játék, a mérkőzés, a küzdelem a győzelemért egy pillanat alatt átváltozott az életért folytatott küzdelemmé. Először három fantasztikusan bátor kollégám kezdte meg az újraélesztést, majd a mentők és a kórház orvosai folytatták az életmentést. És szombatig Ákos szervezete is küzdött az életéért. Sajnos nem sikerült.

Ennyi az élet…, a tanítványból, az osztálytársból, a barátból, egy szempillantás alatt elillan.

Hiábavaló volt minden küzdelem, reménykedés, az öröm a kezdeti jó híreknek. És mi, akik itt maradtunk értetlenül állunk, hogyan történhetett ez meg.

A Könyves Kálmán Gimnázium tanárai, dolgozói és minden diákja osztozik a család megrendülésében és mély fájdalmában.

A következő hét tanítási nap a gyászé lesz a Könyvesben. A Díszteremben lehet mécsest, gyertyát gyújtani, virágot elhelyezni Ákos emlékére.

Az osztálykarácsonyokat meg lehet tartani, díszítsétek fel a karácsonyfákat, adjátok át egymásnak az elkészített ajándékokat, és gondoljatok arra a társatokra, aki ezt az idei karácsonyt már nem érhette meg!

Ezen a héten elbúcsúzunk Ákostól. Szüleinek, testvéreinek, rokonainak, barátainak, tanárainak, osztálytársainak erőt és lelki megbékélést kívánok a tragédia, a gyász feldolgozásához.

Szepesváry László, igazgató

Blikk, HunFencing, Könyves Kálmán Gimnázium