A spanyol lapok szerint nem késztettük különösebb erőbedobásra a Betist.

A barcelonai Sport napilap úgy fogalmaz, a Betis „nyugodt, békés körülmények között” nyert a Ferencváros ellen, amely jól reagált a mérkőzés elején kapott gólra, felbátorodott Cristian Tello találata után, és Tokmac Nguen, valamint Ryan Mmaee révén két helyzetig is eljutott. A második félidőben aztán már „nem gyűlt meg a baja” a magyar csapat támadásaival a hazai védelemnek. Hozzáteszik, a három pont begyűjtésének köszönhetően a sevillai együttes teher nélkül utazhat Glasgow-ba a Celtichez az utolsó csoportmeccsre.

A Betis megcsinálta a házi feladatot” – A Marca cikke kihangsúlyozza, hogy a mérkőzést követően matematikailag is biztossá vált az, amit a Betis szurkolói elvártak csapatuktól: a sevillai zöld-fehér együttes az utolsó csoportmérkőzés eredményétől függetlenül biztos résztvevője az Európa Liga egyenes kieséses szakaszának. A Betis drukkerei számára nem is kezdődhetett volna szebben a Ferencváros elleni találkozó: csapatuk már az ötödik percben megszerezte a vezetést, amikor Héctor Bellerín futott el a jobbszélen, majd középre passzolt Cristian Tellóhoz, aki nem hibázott közelről – a budapesti találkozót követően hazai pályán is gólt szerzett a magyar bajnok ellen. A vezető gól azonban látszólag nem tette nyugodttá és magabiztossá a házigazdákat: rövid időn belül először Tokmac Nguen, majd Ryan Mmaee is veszélyeztették a hazaiak kapuját. Manuel Pellegrini csapatának játéka a félidő további részében is akadozott, ami miatt a chilei edző sokat bosszankodott, de úgy tűnt, hogy a szünetben sikerült rendeznie a sorokat, mert a második játékrészben csapata már „teljesen átvette a játék irányítását”. Az 52. percben góllá érett a sevillaiak dominanciája: Sergio Canales szépségdíjas gólt szerzett 20 méterről, az egyébként ezúttal is több bravúrt bemutató Dibusz Dénesnek esélye sem volt hárítani a felső sarokba tartó bombát. A cikk utolsó soraiban említésre kerül újra, hogy a záróforduló előtt már biztossá vált a házigazdák továbbjutása, méghozzá annak is köszönhetően, hogy a csoport másik mérkőzésén a Bayer Leverkusen 3-2-re nyert a Celtic FC ellen.

A Betis kényelmes győzelmet aratott a Ferencváros ellen” – Az AS nem fukarkodik a dicsérő jelzőkkel a Betis játékosainak teljesítményét illetően: az első gólt megelőző akció kapcsán „zseniális megmozdulásról” ír, Canales minden kétséget kizáróan szemet gyönyörködtető találatát pedig, mint „varázslatot” említi. Az elragadtatás, spanyol portálról lévén szó, valamelyest érthető, ugyanakkor a mérkőzés egyes periódusait tekintve túlzó. Azzal a mondattal, hogy „az ártalmatlan ferencvárosiak ellen az elejétől a végéig stabil teljesítményt nyújtva teljesítette feladatát (a Betis)” vitába lehetne szállni.

Az Estadio Deportivo beszámolója szerint a sevillaiak annak ellenére is könnyedén nyertek, hogy rajta tartották volna a lábukat a gázpedálon, és – a Ferencváros fellángolásai ellenére is – végig kézben tartották a mérkőzést.

A Betis kivívta a továbbjutást” – A Mundo Deportivo meglehetősen kritikus hangnemben ír a vendégcsapat védekezéséről, úgy véli, hogy a Betis vezető gólját megelőző akció a „teljes ferencvárosi védősort megbontotta”, és Tellónak azért sem volt nehéz a vezető találat megszerzése, mert a labdát csak az „üres kapuba kellett továbbítania a meglepett magyar védelem passzivitása mellett”. A magyar bajnok támadósorának sokak szerint legjobbját, Ryan Mmaee-t viszont dicséri, aki Tello már említett gólja után ugyan nagy helyzetet hagyott ki, viszont „megmutatta azokat az erényeket, amelyek miatt Youssef En-Nesyri (a Sevilla játékosa) előtt a marokkói válogatott első számú csatárává vált.” Említésre kerül az is, hogy a Betis vezetőedzője, Pellegrini nyolc helyen módosított a mérkőzést megelőző bajnoki találkozón pályára lépő kezdőcsapathoz képest, főleg sérülések és eltiltások miatt, és – ahogy már korábban említettük – az alaposan felforgatott együttes játékával az első félidőt tekintve nem lehetett maradéktalanul elégedett, a második játékrész alatt viszont már láthatóak voltak a félidőben kért változtatások.

A Diario de Sevilla azt írja, hogy “a Betis komolyan vette az első perceket, és Tello korai góljának köszönhetően élvezhették az egyik olyan napot, amire minden edző vágyik a szezon során”. A portál szerint ugyanis egy kissé megterhelő felkészülés azok a játékosok kaptak ezúttal lehetőséget, akik kevesebbet játszottak és jól illeszkedtek be a csapat működésébe. Megjegyezték, hogy a korai gól után a következő megválaszolandó kérdés az volt, hogy mikor érkezik az a második gól, ami végleges kényelmet biztosított volna, de a három pont megszerzése összességében sem forgott veszélyben.

Az Eldesmarque szerint a Villamarínban egy fagyos, inkább Budapestre, mint Sevillára jellemző hideg estén a Betis elvégezte a házi feladatát, és “különösebb felhajtás nélkül, de ügyesen és elszántan legyőzte a Ferencvárost.” Kiemelték, hogy a Betisnek nem kellett nagy támadójátékot produkálnia, de egy olyan csapat volt a pályán, amely magabiztosságot sugárzott és tudta, hogy fölényben van, és jól gazdálkodott az erősségeivel. Hozzátették, hogy a szünet után a Betis emelte a színvonalát és hozta a kötelezőt.

Nem mondanám, hogy könnyen nyertünk – idézi a sevilla.abc.es a Betis vezetőedzőjét. – Szerencsénk volt, hogy korán vezetést szereztünk, de aztán a Ferencvárosnak is voltak jó pillanatai, miután sok labdát vesztettünk. Egy olyan csapat volt az ellenfelünk, amely végig játékban volt velünk és figyelmet követelt tőlünk egészen addig, amíg a második gólt meg nem szereztük. Nem volt könnyű meccs, de védekezésben és támadásban is jól játszottunk. A legfontosabb dolog az volt, hogy az első perctől kezdve komoly hozzáállással léptünk pályára. Nem sokszor engedtük a Ferencvárost a kapunk közelébe, és több lehetőséget is kialakítottunk, hogy további gólokat szerezzünk.

Sergio Canales góljáról és a csütörtök esti teljesítményéről Pellegrini így nyilatkozott: – Ez egy nagyszerű gól volt Sergiótól. Lehetnek jobb és rosszabb pillanatai, de mindig fontos játékos a számunkra. Megvan a fizikai és technikai képessége ahhoz, hogy bármelyik poszton játszhasson, mert intelligens játékos. Guardadóval együtt feljebb játszottak a pályán, így többet tudtak találkozni a labdával, és jobban jelen volt a pályán.

A veterán Joaquín teljesítményéről pedig így vélekedett: – Az ováció, amit a meccs végén kapott, mutatja, mennyire szeretik őt az emberek, és mennyire fontos ő itt a klubnál. Mint minden Európa Liga-meccsen, ő is élvezte a játékot, és fontos szerepe volt az első gólban. Ő továbbra is egy olyan játékos, aki a kora ellenére alapvető fontosságú számunkra a pályán és azon kívül is.

A Real Betis 40 éves játékosa, Joaquín is értékelte a találkozót:

Küldetés teljesítve. Természetesen szerettünk volna a csoport élén végezni, ez nem sikerült, de az alapvető cél a továbbjutás volt, és boldogok vagyunk, mert a mai nap fontos volt. Nekik nem volt miért játszaniuk, nekünk viszont volt miért. Az elejétől kezdve úgy mentünk ki, hogy döntsük el gyorsan a meccset, és boldogok vagyunk, mert elértük a célunkat. Megpróbálom a legtöbbet kihozni abból a felelősségből, hogy Európában játszhatok a szurkolóink, a családom, a kollégáim előtt, próbálok minden pillanatot élvezni. Azt hiszem, az emberek is élvezték – az időjárás nem segített nekünk, de ez egy nagyszerű este volt. Ez egy nagyon fontos lépés volt számunkra, nagyon jó csapatokkal kerültünk szembe a csoportkörben és a továbbjutás sokat jelent számunkra.

forrás: bunteto.com, csakfoci.hu, nso.hu