Már a fradista kerettagok többsége is a nemzeti csapattal készül.

Galéria: NSO

A ferencvárosi kerettagok szerdai tesztjei is negatív eredményt hoztak, így Bíró Blanka, Klujber Katrin, Kovács Anett és Márton Gréta is csatlakozhatott a csapathoz, Szöllősi-Zácsik Szandra teszteredménye szintén negatív, ő a múlt szerdai bajnoki mérkőzés nyomát viseli még saját magán, így ő a november 26-i és 28-i, franciaországi felkészülési mérkőzéseket követően, Spanyolországban csatlakozhat a kerethez.

Idén ősszel nem csak új olimpiai ciklus kezdődött a válogatott életében, hanem egy új korszak is, egy új szövetségi kapitánnyal és egy átalakuló csapattal – kezdte Kirsner Erika, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke. – A csapat néhány összetartáson már túl van, illetve két sikerrel vett Európa-bajnoki selejtezőn is, ahol az új kapitány az olimpián részt vett játékosokra épített, illetve közülük került ki a csapat gerince. Tomori Zsuzsanna világbajnokságról való lemondása nem jött jókor, viszont ezzel nem kívánunk tovább foglalkozni, a meglévő csapattal szeretnénk a legsikeresebb eredményt elérni. Janurik Kinga koronavírus-fertőzését nagyon sajnáljuk, róla leghamarabb a jövő hét közepén derül ki, hogy egyáltalán csatlakozhat-e majd a válogatotthoz. Az olimpián hetedik helyen zárt a magyar válogatott, ezzel is bebizonyítottuk, hogy továbbra is a világelitben van a helyünk, így a Magyar Kézilabda Szövetség Elnöksége egyértelműen az első nyolcba várja a csapatot a világbajnokságon is, tehát továbbra is a világelit részesei kell, hogy legyünk – hangsúlyozta az alelnök a csapat elé kitűzött célokat. – Mivel mindössze két és fél év van hátra a következő olimpiáig, illetve három év a hazai rendezésű Eb-ig, így nem mondhatjuk, hogy ez a világbajnokság tét nélküli lenne, minden edzést, minden összetartást, mérkőzést és világversenyt ki kell használnunk a csapatépítésre, ezért is az a legfontosabb, hogy a válogatott méltó módon képviselje Magyarországot ezen a tornán is.

Örömhír a mai napon, hogy a Ferencváros játékosai végre csatlakozhattak a felkészülésünkhöz. Természetesen nem egyszerű a helyeztünk, mivel így kicsit felborult a felkészülésünk, de ezen túl kell lépnünk – tért ki Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya az FTC játékosait érintő nehézségekre. – Ma délután lesz egy közös edzésünk, amin végre mindenki jelen lesz és együtt készülünk a franciák elleni mérkőzésekre. Bízunk benne, hogy a legjobb tudásunk szerint tudunk játszani majd a világbajnokságon. Ami a részünkről nagyon fontos, ahogy Kirsner Erika is említette, hogy minden mérkőzést, minden összetartást arra használunk, hogy egyre jobb és jobb legyen a válogatottunk. A célkitűzésre is kitérve, a szakmai stáb és a csapat is egyaránt fontosnak tartja, hogy a legjobb nyolcban végezzünk. A héten a francia válogatott ellen játszunk két felkészülési mérkőzést, a keretük szinte teljesen megegyezik az olimpiai aranyérmes csapatéval, így semmiképp sem számítunk könnyű találkozókra, de a célunk eléréséhez, hogy felzárkózzunk az elit mezőnyhöz, ilyen csapatokkal kell készülnünk. A francia válogatott elleni két felkészülési mérkőzésen a hangsúly a védekezésen, valamint a visszafutáson lesz, ha jó eredményeket akarunk elérni a vb-n, akkor a játék ezen elemeiben mindenképp javulnunk kell – részletezte a felkészülést a szövetségi kapitány. – Tizenhét vagy tizennyolc játékossal utazunk Párizsba, majd onnan Spanyolországba, az utazókeretet csak a mai első közös edzés után tudjuk eldönteni a szakmai stábbal. A világbajnoki ellenfeleket tekintve a felkészülés során mérkőzésről mérkőzésre haladunk, mindig csak egy csapatra koncentrálunk. Az első mérkőzés mindig nagyon fontos, a sorsolásunk annyiban kedvező, hogy meccsről meccsre egyre erősebb ellenfelekkel játszunk és biztos vagyok benne, hogy mi is lépésről lépésre egyre jobbak leszünk majd. – A válogatott szakmai vezetője a koncepcióról is szót ejtett: – Próbáltuk megtartani a csapat rutinos játékosait és közben felépíteni a fiatalokat, ez időközben felborult. A játékelemekről beszélve, a legfontosabb a védekezés összerakása, amikor stabilak vagyunk hátul, akkor sokkal jobban teljesítünk támadásban is. A fiataloknak rutint kell szerezniük, de ez a világbajnokság nem csak erről fog szólni, hanem az elénk kitűzött célok teljesítéséről is. Minden nap azon dolgozunk, hogy jobbak és jobbak legyünk, most nagyon kevés idő volt a felkészülésre, de szerencsére nagyon jó kapcsolatot ápolok az edzőkollégákkal, továbbá az egyes klubokból hozott páros kapcsolatokra is tudok építeni. Reméljük, hogy sikerül egy olyan csapatot most összekovácsolni, amely képes lesz az olimpiai kijutást is kiharcolni a következő nemzetközi tornán.

Bíró Blanka: – Az elmúlt néhány nap nem volt egyszerű, lelkileg ez egy nagyon nagy megkönnyebbülés, hogy ma a negatív teszteredményeink után végre tudtunk csatlakozni a csapathoz – mondta el a női válogatott csapatkapitánya, aki az új szerepköréről is szót ejtett. – Bármilyen csapatsportban nagy megtiszteltetés és felelősség csapatkapitánynak lenni, a válogatottnál pedig ez külön kiváltság. Igyekszem pályán és azon kívül is helytállni ebben az új szerepben, a lehető legtöbbet kihozni magamból és segíteni a társaimat. A világbajnokságot illetően csatlakoznék a szövetségi kapitányunk által elmondottakhoz – és a saját kárunkból tanulva, akár a tavalyi Európa-bajnokságra visszagondolva – az első mérkőzés a legfontosabb, illetve mindig csak egy mérkőzésre szeretnénk koncentrálni, így egyelőre a szlovákok elleni mérkőzésre készülünk. Természetesen, mint minden sportoló, én is úgy megyek ki a pályára, hogy minden mérkőzést meg szeretnék nyerni.

MKSZ