Ahol Fehérvári Balázs lesz az edzője.

Ausztriába költözik Verrasztó Dávid és hét év után újra Fehérvári Balázs lesz az edzője. A jövőjéért visszatér a múltba Verrasztó Dávid, a magyar úszósport történetének sok nehézséget átélt sikeres szereplője, olyat lép, amire senkisem számított.

Ausztriába költözik Verrasztó Dávid és hét év után újra Fehérvári Balázs lesz a kétszeres VB-ezüstérmes és háromszoros Európa-bajnok edzője – értesült az SzPress Hírszolgálat. A 33 esztendős válogatott úszó számára most ez jelenteti a kézenfekvő megoldást, miután viszonylag rövid időn belül másodszor is lemondani kényszerült Molnár Ákosnak, a ferencvárosi klubedzőjének, egykori versenyzőtársának a szakmai segítségéről, akinek a pótlására nem tudott jól felkészült helyettest találni az egyesülete.

A szakmai csatározásokba belefáradó Fehérvári Balázs már mesteredzőként 2014-ben „vándorolt ki” Ausztriába a családjával együtt és kezdett új életet a Budapesttől alig több mint 250 kilométerre található Südstadtban. Az 51 éves sikerkovács szakmai tudását Dr. Sós Csaba, a magyar válogatott szövetségi kapitánya röviden, de így is kifejezően nemrégiben úgy jellemezte, hogy bár csak itthon dolgozna és a hazai úszósportot szolgálná. Az óhaj a közeljövőben aligha fog teljesülni, mert az állami edzőként a fizetéséért keményen megdolgozó Fehérvárira úgy tekintenek, mint aki nem csupán a mödlingi sportközpont úszórészlegének első embere, hanem az osztrák válogatott szakmai dirigense is. Akivel csak akkor találkozhatnak a régi barátai, ha az egyre jobb tanítványait magyarországi versenyekre kíséri el.

Fehérvári Balázs kiemelkedőnek nem nevezhető sportolói pályafutása, még inkább az annál sikeresebb edzői előmenetele is azt bizonyítja, hogy a magyar úszósportban minden út, így vagy úgy, közvetve vagy közvetlenül Széchy Tamáshoz, és a bajnoknevelés nagymesterének tanítványaihoz vezet. Miután 1991-ben felhagyott az úszással és kezdőként tanfolyamos gyerekek mellett „inaskodott”, az „Úszópápa” bízta meg azzal, hogy Széles Sándorral karöltve építse fel a Központi Sportiskola úszószakosztályát. Küldetésüket Széchy elvárásainak megfelelve teljesítették is.

A KSI megszűnése után került a Jövő SC Veolia kötelekébe, amelynek alapító elnöke Dr. Verrasztó Zoltán volt, ügyvezetője pedig Dr. Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség mai elnöke. Fehérvári Balázst fűtötte a bizonyítás vágya, ráadásul a szerencsével sem állt hadilábon, mert a Széchy-örökségre építve szisztematikus munkával látványosan haladt előre, miközben az újító edzőzseni Széles Sándor munkamódszerét is sikerült megismernie. Olyan úszók pallérozódtak ebben a műhelyben rövidebb-hosszabb ideig, mint Jakabos Zsuzsanna, Dara Eszter, Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn, az említett Molnár Ákos, nem utolsó sorban pedig Verrasztó Dávid, akivel hamarosan újra összekötődik Fehérvári sorsa. Az összecsiszolódás most valószínűleg nehezebb lesz, mert Dávidban időközben sok sérelem gyűlt össze, és amúgy sohasem számított a könnyen kezelhető sportolók közé.

Verrasztó Dávid Ausztriába költözése után sem hagyja el a Ferencvárost, már csak azért sem, mert továbbra is onnan kapja a fizetését. Hátraarcról tehát szó sincs, azzal viszont mindenképpen számolnia kell a májusi budapesti Európa-bajnokságon és aztán a tokiói olimpián is a dobogóról éppen, hogy csak lemaradó magyar úszónak, hogy az „osztrák melóba” a hazai szövetség támogatása nélkül aligha tud belevágni. Ennek a fogós kérdésnek a tisztázása azonban még várat magára.

SportMenü / SzPress