A Világkupa sorozat japánban folytatódik.

A Liu-testvérek, vagyis Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang is döntőzött 1500-on, ahol Shaoang a hatodik lett, míg testvérét kizárták. A páros sokáig az élen haladt, ám három körrel a befutó előtt egy kínai riválisuk előzött, ám közben összeakadtak a versenyzők, ezért megállították a döntőt. Liu Shaolin Sándort kizárták a versenyből, míg az újraindítás után testvére, Shaoang a hatodik helyen végzett.

500 méteren Krueger John-Henry és Liu Shaolin Sándor is döntőbe jutott, ahol aztán két riválisukat is kizárták a rossz rajt miatt. Végül a megfogyatkozott döntős mezőnyben Liu Shaolin Sándor nyert, Krueger John-Henry pedig ezüstérmes lett.

Ezt követően 5000 méteren a férfi váltónk is bejutott a vasárnapi fináléba, így a Liu Shaolin Sándor-Liu Shaoang-Krueger John-Henry- Tiborcz Dániel összeállítású csapatért szoríthatunk.

Az olimpiai címvédő férfiváltó három fradista tagja (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és John-Henry Krueger) mellett vasárnap, az 5000 méteres szám fináléjában nem Tiborcz Dániel, hanem a szintén az FTC-t erősítő Nógrádi Bence kapott szerepet a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs Világkupa-sorozatának első, pekingi állomásán. A magyar négyes féltávig ötödik volt, majd egyetlen remek manőverrel a második helyre zárkózott fel. A magyar egység versenyben volt a végső győztes hollandokkal, ám Nógrádi az utolsó futásánál leszakadt riválisától, társai pedig már nem tudták ledolgozni a hátrányt a célig.

Ezt megelőzően egyéniben is érdekeltek voltak sportolóink. 1000 méteren Liu Shaoang szabálytalanság miatt már a negyeddöntőben kiesett, de bátyja, a szombaton 500 méteren győztes Liu Shaolin, valamint a legrövidebb távon ezüstérmes Krueger továbbjutott, igaz, utóbbi csak a zsűri döntésének köszönhetően, mert a kínai Zsen ce-vej akadályozta őt. A két magyar később ugyanabban az elődöntőben szerepelt, de Krueger többnyire a harmadik helyen korcsolyázott, Liu Shaolin pedig hátul ragadt, késői hajrájával pedig éppen lemaradt a továbbjutást érő első két helyről.

A békésen induló kisdöntőt Krueger megnyerte, így hatodik lett, viszont Christoph Schubert teljesen értelmetlenül veszélyeztette Liu Shaolint a futam harmadik helyéért folytatott harcban – végül mindketten elestek és percekig a jégen maradtak. Már a hordágyat tolták a pályára, amikor mindketten felálltak és saját lábukon távoztak. A német gyorskorcsolyázó sárga lapos figyelmeztetést kapott, azaz nem a futamból, hanem az egész versenyszámból kizárták. Liu Shaolin 8., Liu Shaoang 18. helyen zárta a számot.

Bukása után Liu Shaolin nem is kapott szerepet a 2000 méteres vegyesváltó elődöntőjében, de nem elsősorban emiatt maradt le a fináléról a magyar négyes, ugyanis Liu Shaoang és Krueger jól versenyzett.

Fradi.hu