Az észtek Kulmalát lökték csúnyán palánkra, aki minden bizonnyal a hétvégén már nem lép jégre – mind a 8 gólunkat meg is nézheted, a negyediket különösképpen érdemes! Folytatás ma délután a Szokol Kijev ellen.

Férfi jégkorong, Kontinentális Kupa, 2. kör, C-csoport, 1. mérkőzés
Ferencváros 8-1 Tartu Välk 494
Harmadok: 0-1, 5-0, 3-0
Gólok: McFadden (Kulmala), Kulmala (+1, Fowlie, Tamminen), Pavuk, Karmeniemi (Tamminen, Kóger), Nagy G. (+1, Tamminen), Tóth A. (Hajós), Hegyi (+1, Somogyi, Kóger), Tóth G. (+1, Hajós, Seregély)

Nem mindennapi dolgot is láthattak a kilátogatók a Tüskecsarnokban, ugyanis a Tartu Välk hálóját a ’68-as születésű orosz kapus, Andrej Bunyin védte – a ’19/’20-as szezonban került az észtekhez, előtte 15 évig nem volt igazolt játékos, addigi utolsó csapata az orosz 4. vonalban szereplő Kompresszor Szentpétervár volt, ahol két évad alatt mindössze 5 meccsen szerepelt.

Beszámoló: Fradi.hu
Meccslap: IIHF

Nagy K. (Arany)
Boros, Kärmeniemi – Kulmala, Nagy G., Fowlie
McFadden, Bohunicky – Kóger, Tamminen, Somogyi
Sarcia, Hegyi – Tóth A., Hajós, Pavuk
Bán, Seregély – Galántai, Farkas S., Tóth G.

Fodor Szabolcs

Nem „izgulósnak” mondanám az első harmadot, hanem egyszerűen olyan hibákat követtünk el, amelyeket nem lett volna szabad. Szerencsére a szünet után egyre javult a játékunk, és szép gólokkal nagy különbségű győzelmet arattunk. Ez mindenképpen pozitívum, az már semmiképpen sem, hogy Kulmalát sajnos erre a hétvégére biztosan elveszítettük.

NS

Folytatás ma 16 órától a Tüskecsarnokban, ellenfél az ukrán Szokol Kijev lesz, amely a tegnapi második meccsen 4-1-re (összefoglaló) kapott ki a lett Olimp Rigától. A jegyek megvásárolhatóak online vagy a helyszínen. A mérkőzést a SportStream közvetíti.

A Sokil Kijev személyében az ukrán klubjégkorong egyik meghatározó csapata lép jégre a Tüskecsarnokban. A kék-fehér klubszíneket viselő együttest 1963-ban alapították, még Dinamo Kijevként. 1973-ig ezen a néven szerepeltek a szovjet bajnokságban. Zömében a második vonal tagjai voltak, de 1965 és 1970 között az élvonalba is feljutottak. 1973-ban bár klubszíneiket megőrizték, a Dinamo helyett felvették a Sokil, vagyis Sólymok nevet, és ezen a néven szerepeltek egészen 1996-ig. 1978-ban feljutottak a szovjet élvonalban, és ott versenyeztek egészen a Szovjetunió felbomlásáig, legjobb eredményük egy bajnoki harmadik hely volt 1985-ben.

1991 után a csapat az önálló ukrán bajnokságban indult, de résztvevője volt az IHL-nek, az Eastern European Hockey League-nek, a belorusz bajnokságnak és a rövid életű ukrán Professional Hockey League-nek is. A csapat szárnyalt az ukrán bajnokságban, 1993 és 2010 között 12 alkalommal hódította el a bajnoki címet. A 2009/10-es idénytől kezdve a Kijevi Sólymok folyamatosan anyagi nehézségekkel küzdöttek. Meg kellett válniuk ex-KHL-es játékosaiktól, a hazai klubdominancia pedig fokozatosan átkerült a Donbassz csapatához, akik 2011 és 2021 között nyolcszor végeztek az élen, jelenleg is címvédők, ezzel pedig ott vannak a Bajnokok Ligája mezőnyében (az ukrán bajnokságot ugyanis elég erősnek ítélték meg ahhoz, hogy a bajnok indulási jogot szerezzen a csak nagyon szűk körben kvalifikációs lehetőséget biztosító európai elitligában). Sőt, 2013 decemberében a Sokil játékosai a csúszó és elmaradó fizetések miatt sztrájkba léptek, a csapat pedig 2020-ig szüneteltette működését. Az előző idényben tértek vissza a mezőnybe, egyből bejutottak az ukrán bajnokság döntőjébe, amit ugyan a Donbassz 4-0-s összesítéssel megnyert, a második hely így is elegendő volt a Kontinentális Kupa-induláshoz. A jelenleg zajló ukrán bajnokságban remek rajtot vett a Sokil, 11 meccséből 10 rendes játékidős győzelmet aratva öt pont előnnyel állnak a tabella élén, sőt, október elején a Donbasszt is le tudták győzni 7-6-ra.

Az ukránok játékoskeretét végigböngészve feltűnhet, hogy rendkívül fiatal az átlagéletkor, mindössze 23,67 év. Ukrán és orosz játékosok alkotják a keretet, egy belorusz hokissal kiegészülve. Kapusfronton is két fiatallal vágtak neki a szezonnak. A 19 éves Dmitro Kubritszkij Pesterzsébeten nevelkedett, ez a második felnőtt szezonja Kijevben, míg a 21 éves Artur Ogandzsanyan már a felnőtt válogatottban is bemutatkozott. A mezőnyjátékosok között is találhatunk komoly neveket. A 26 éves orosz Jegor Mazuga két belorusz bajnoki címet nyert a Junoszt Minszkkel, a húszéves Ivan Sysak már öt meccsnél jár a felnőtt nemzeti csapatban, a 35 éves ukrán-belorusz kettős állampolgárságú Viktor Andrusenko két fehérorosz bajnoki címet nyert, és 24 alkalommal lépett jégre hazája válogatottjában. Az elképesztően rutinos, 37 éves Andrej Miknov fehérorosz, lengyel és ukrán bajnokságot is nyert, a Sokil saját nevelésű játékosaként megjárta az OHL-t, az orosz élvonalat és a KHL-t is, 2005 óta tagja az ukrán válogatottnak, 11 vb-n és négy olimpiai selejtezőn szerepelt (2008-ban Szapporóban pont nem volt a keret tagja), az előző idényben az ukrán válogatott csapatkapitánya volt. Dmitrij Nyimenko nem kevesebb, mint ötszörös ukrán bajnoknak mondhatja magát a Sokillal és a Donbasszal, 2009 óta stabil felnőtt válogatott. A 30 éves Anton Jeliszejenko fehérorosz bajnok, és a belorusz válogatottban is szerepelt 13 alkalommal.

A Sokil Kijev a második fordulóban csatlakozik a Kontinentális Kupa mezőnyéhez, így az idei kiírásban Budapesten játszik majd először nemzetközi mérkőzést.

Fradi.hu