A szövetségi kapitányt kérdezték az Albánia elleni VB-selejtező előtt.

Marco Rossi a válogatott Albánia elleni mérkőzés előtti hivatalos sajtótájékoztatón először arról beszélt, a kerethez csütörtökön csatlakozó Willi Orbánt nem hátráltatja a korábbi betegsége, klubjában ezt megelőzően háromnaponta játszott a legmagasabb szinten, így akár már Albánia ellen is számíthat rá. Szalai Ádámit viszont nem lehet pótolni.

Az első mérkőzés most fontosabb nekünk, mint a második. Hívtam meg olyat játékosokat, akikkel Szalai Ádámot valamelyest lehet pótolni, de egyikük sem bír ugyanazokkal a tulajdonságokkal, mint Ádám. Magyarországon olyan klasszikus középcsatár, aki minden fontos tulajdonsággal rendelkezik és nemzetközi szinten is játszik, nincsen Szalai Ádámon kívül. Ő egy igazi vezető alkat, a karizmája meghatározza a csapatot, pótolhatatlannak tartom őt jó ideje – fogalmazott a szövetségi kapitány – A taktika terén kell változtatást bevezetnünk, különösen a labdabirtoklás időszakában – Albániában ez szakaszokban sikerült.

Az újságírók Vécsei Bálintról is kérdezték a szövetségi kapitányt, aki vele kapcsolatban úgy fogalmazott, külföldön töltött évei alatt is figyelték pályafutását, ahogy minden szóba jöhető játékosét. Szerinte a hatos szerepét jól tölti be a Ferencvárosban és úgy érezte, itt az idő, hogy a válogatottban is játszhasson ezen a poszton, amelyen elmondása szerint Nagy Ádám és Schäfer András mellett nincs más játékosunk.

Már négy éve vagyok ebben a szerepben és kilenc éve dolgozom Magyarországon. Azt hiszem, azért lehetünk itt ilyen hosszú idő óta, mert bizonyítottunk valamit. Az albán válogatottban tizenkét kerettag van, akik az angol, a spanyol és az olasz bajnokságban szerepelnek. A magyar válogatottban négy topligás játékosunk van. Ez nem azt jelenti, hogy meg lennénk szeppenve, én bízom a csapatomban és tudom, hogy ezúttal is jó esélyekkel állunk ki Albániával szemben, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a két csapat között messze nincs akkor különbség, mint amilyet a FIFA-világranglista sugallt, mert azon a magyar válogatott csak az elmúlt években elért sikerességének köszönhetően állunk előkelőbb helyen. Ugyanakkor egyenlő felekként állunk ki a mérkőzésre és bennünk nem lesz semmi félelem.

A szombati mérkőzésről Marco Rossi azt mondta az újságíróknak, agresszívebbeknek kell lennünk és dinamikusabban kell futballoznunk, mint az első találkozáskor. A másik, szintén nagyon fontos szempont, hogy a védelem felépítettebb legyen. Továbbá több egyéniség is kellene a játékunkba a szövetségi kapitány szerint:

Időnként fel kell vállalnunk a kockázatot, hogy be tudjuk játszani a labdát a középpályára. Ehhez még hozzávehetném a hozzáállást is. Úgy kell pályára lépnünk, hogy tudatában vagyunk, hogy mi áll előttünk. Ez az utolsó lehetőségünk a pótselejtező kiharcolására. Nem mondom, hogy biztosan nyerni fogunk, de nagyon remélem, hogy sikeresek leszünk. Most átgondolhatjuk, mennyi pozitívum történt velünk, folyamatosan dolgozunk a gyengeségeinken és látjuk, mikben fejlődtünk. Pontosan tudjuk, mekkora tétje van a szombati mérkőzésnek, ugyanakkor mindenkit arra kérek, hogy az Albánia elleni mérkőzésre is egy folyamat állomásaként tekintsen, amely során ugyan már sokat léptünk előre, de még hosszú út vár ránk. Holnap mindent meg fogunk tenni azért, hogy legyen esélyünk a vb-pótselejtezőkre. A játékosok nagyon összeszedettek, nem aggódom a motivációjuk miatt.

Mit gondol Giovanni Costantino elbocsátásáról, számítana-e rá a jövőben a válogatottnál?

Nem ismerek ilyen nevű embert.

Csakfoci, MLSZ