A Fradi vezérigazgatója a Reggeli Start vendége volt, a VAR is szóba került.

A “keresztrefeszítéstől” a csoportkörökig

Az Európa Liga-csoportkörig vezető útról és a továbblépés lehetőségeiről is kérdezték Orosz Pált, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatóját a Digi Sport “Reggeli Start” c. műsorában. Orosz a klubvezetés mögött álló tíz év tapasztalatairól is nyilatkozott.

Nagyon mélyről indultunk, emlékszünk rá, hogy milyen állapotok voltak, mind financiálisan, mind infrastrukturálisan, mind sportszakmailag. Azért nekünk volt egy célunk nyilván, hogy a nemzetközi szintre visszakerüljünk és megfelelőképpen képviseljük a magyar klublabdarúgást a nemzetközi versenysorozatokban. Most itt tartunk, de nyilván van még előrelépési lehetőség (…) az elején itt majdnem keresztre feszítettek, amikor azt mondtam, hogy a Ferencváros is egy márka, egy ugyanolyan brand, mint a többi nagy márka, és egy tudatos brandépítést kellett véghezvinni. Ugye megvoltak azok a márkaértékek, amikkel a Ferencváros rendelkezik, ami nagyon kevés csapatnak van meg Európában. És ezt fel kellett építeni, mert tulajdonképpen ilyen formában ez nem történt meg korábban. A nyugati világban, ahol piacgazdaság volt, ott a nagy márkákat, mint a Juventus vagy a Manchester United, idejekorán elkezdték építeni. És most már olyan távolságra vannak tőlünk, ami áthidalhatatlan, de azt mondtuk, hogy egy európai középmezőnybeli szintre, egy regionális vezető szerepre mindenféleképpen van lehetőségünk.

Az FTC idén az EL-főtábláig jutott, azok után, hogy egy éve a Bajnokok Ligája csoportköréig verekedte magát. Orosz szerint a BL igazán nem is lehet reális elvárás a magyar bajnoktól.

A Bajnokok Ligájába jutás nagyon nehéz, lássuk be, és most már az Európa Liga sem könnyű amiatt, hogy redukálták a létszámot 32 csapatra a 48-ról. Ez is egy sokkal elitebb mezőny lett és akkor még ott van ugye a Konferencia Liga, amit sokan lesajnáltak az elején, és “Konfetti Ligának” csúfolták, de hogy ha megnézzük, azért van olyan csoport, amiben van egy Feyenoord, egy Union Berlin, egy Maccabi Haifa és még sorolhatnám, tehát komoly klubok. Azt mondom, hogy az egy reális elvárás a mi hátterünkkel, hogy csoportkört játszunk, de nem minden évben fogunk. Nagyon ritka az olyan klub, amely minden évben oda kerül a csoportkörbe. De az, hogy mondjuk egy ötéves periódust nézve három-négy alkalommal odakerüljünk, az szerintem ezzel a háttérrel, amivel mi most rendelkezünk, egy reális elvárás lehet. Még mindig nagyon messze vagyunk financiálisan azoktól a kluboktól, akikkel adott esetben versengeni kell, de ezt sok mindennel át lehet hidalni, de van egy olyan pont, amikor már nem.

“A korábbi Ferencvároshoz képest sokkal vonzóbb lett a klub”

A vezérigazgató kitért azokra a klubokra is a régióban, amelyekkel már versenybe szállhat a Fradi.

Hogyha a régiót nézzük, akkor én azt mondom, hogy a Ferencváros most már felzárkózott mindenféleképpen itt a topklubokhoz, elég, ha említek egy Dinamo Zagrebet vagy akár egy Slavia Prahát. A Slavia egy borzasztóan erős csapat és azért sikerült túljutnunk rajtuk. Természetes, hogy azért vannak olyan összecsapások, amikor szerencséje is van egy csapatnak, de ez benne van. De én úgy vélem, hogy a játékosállományt, a sportszakmai hátteret vagy akár mondjuk az orvosi átteret tekintve, és még sorolhatnám, azért ott vagyunk most már ezeknél a kluboknál, vagy előttük is járunk. Az biztos, hogy a korábbi Ferencvároshoz képest sokkal vonzóbb lett a klub. És ebben nagyon-nagyon sok tényező játszik szerepet. Egyrészt azok a nemzetközi sikerek, amiket elértünk, a nemzetközi jelenlét önmagában már egy siker. A magyar bajnoknak ahhoz, hogy csoportkörbe jusson, négy selejtezőkörön túl kell jutnia. Sok olyan ország van azért, ahonnan elér egy bizonyos klub egy bizonyos eredményt a bajnokságban és automatikusan csoportkörö lesz – hát nálunk ez nem így van. Mi viszont ott vagyunk harmadik éve és azért ez vonzó mindenféleképpen a játékosok számára. Teszem hozzá, Budapest is vonzó egyébként, a játékosok számára, mert egy fantasztikus város, a közbiztonság is nagyon jó. Úgyhogy ez is nagyon sokszor szerepet játszik, amikor klubot választanak a kiszemeltek.

Az NB I-ben is kell a nemzetközi szint

Szóba került az is, hogy a Ferencvárosnak más futballt kell játszania a nemzetközi mérkőzéseken, mint a bajnokságban.

Ahhoz, hogy nemzetközi szinten sikeresek legyünk eredmény szempontjából is, nem elég, hogy szépen játsszunk, hiszen ez nem egy pontozásos sportág. Ahhoz az kell, hogy mi saját magunkat belekényszerítsük abba, hogy közel azt a tempót diktáljuk a hazai mérkőzéseinken is, hiszen ez készít fel minket arra, hogy nemzetközi szinten abban a sebességtartományban, ahol ott kell játszani, mind fizikálisan, mind gondolkodásban, mind legyen rutinunk. Tehát ne az legyen, hogy ilyen időnként játszunk egy-egy ilyen meccset, és akkor utána meg jó az a kevesebb is, hanem igenis fel tudjon a csapat pörögni arra a szintre, hogy az NB I-ben is próbálja meg igenis azt a tempót hozni, amivel a nemzetközi kihívásoknak is meg lehet felelni.

Peter Stöger eddigi munkája kapcsán felmerült Franck Boli ügye is, aki fegyelmezetlensége miatt kikerült az első keretből és csak az NB III-ban játszhat.

Ez egy közös döntés volt. Úgy gondoltuk, hogy bizonyos fegyelmi szabályoknak meg kell felelni, és szankció nélkül nem lehet megtenni bizonyos dolgokat. Ennek nyilván van negatív vonzata a klubra nézve, hiszen nem tudjuk a játékost alkalmazni, de el kellett döntenünk, hogy melyik ujjunkba harapunk bele, és ez a döntés született.

Orosz a válogatott és Marco Rossi kapcsán kiemelte, hogy jó az együttműködésük a szövetségi kapitánnyal.

Én úgy gondolom, hogy Marcóval nagyon jó együtt tudunk működni. Sokszor találkozunk a mi meccseinken is vele. A kapitány nagyon benne van az egész magyar labdarúgás vénájában, egy olyan szakember, aki megfelelőképpen képviseli a pozíciót, amit betölt. Mi úgy vagyunk vele, hogy boldogok vagyunk, hogyha minél több játékosunk megfordulhat a válogatottakban, és főleg a magyar válogatottban, ami egy óriási büszkeség, úgyhogy mi semmiféle akadályt nem gördítünk a játékosok elé, nagyon örülünk annak is, hogy most például Vécsei Bálint is ott van a keretben.

“Biztos lesz olyan, amikor nem mi vagyunk a bajnokok, de…”

A hazai konkurencia és az FTC bajnoki esélyei kapcsán is megszólalt a klubvezető.

Azért nyilván vannak olyan klubok, akik veszélyesek lehetnek ránk. És ez teljesen természetes is, mert nagyon ritka az a klub, amelyik mondjuk 10 éven keresztül megnyeri mindig a hazai bajnokságot. Tehát biztos lesz olyan, amikor nem mi vagyunk a bajnokok, de én azt mondom, hogy a jelenlegi hátterünkkel, tudásunkkal, stábunkkal, játékosállományunkkal meg kell tudni nyerni a magyar bajnokságot.

VAR, Bognár

A VAR is szóba került NB I-es bevezetése és annak kapcsán is, hogy a hétvégi, Paks elleni bajnokit követően Bognár György, a tolnaiak trénere hevesen kikelt magából a videóbírós ítéletek miatt is. Erre egyébként reagált Hajnal Tamás, az FTC sportmenedzsere is, hiszen Bognár nyilatkozatában a Ferencvárost is “megszólította”. Orosz szerint viszont nem kell ezt konfliktusként kezelni.

Nem volt konfliktusunk nekünk… Én úgy gondolom, hogy a VAR tök jól működik. Ez egy fontos pont volt szerintem a magyar labdarúgás életében, abban a munkacsoportban én is részt vettem, amelyik a VAR bevezetésével foglalkozott, én azt mondtam, hogy minél hamarabb be kell vezetni az alkalmazását. Tudom, hogy változtatott a játékon, de egész egyszerűen nemzetközi szinten is ez van már, hogyha valaki ott szerepel, akkor ebben is gyakorlatot kell szereznie. És a magyar kluboknak is nagyon fontos az, hogy ha kilépnek a nemzetközi porondra, akkor ne az legyen, hogy hát ez teljesen más, mint ahogy ők találkoznak vele. A fejlődésnek ez egy következő lépése. Tehát az, hogy most tetszik valakinek, vagy nem tetszik valakinek, az egy más történet. A labdarúgás, ahogy te mondtad, most már egy óriási üzletág. Az nem elfogadható, hogy úgy szülessen meg egy döntés bizonyos szinten, hogy most éppen jó napja van a játékvezetőnek, vagy rossz napja van a játékvezetőnek, vagy akár a partjelzőnek. Itt már túl nagy pénzek forognak kockán. Tehát az, hogy mondjuk egy nemzetközi mérkőzésen valaki továbbjut a következő fordulóba vagy nem, ott eurószázezrekről, vagy eurómilliókról tudunk adott esetben beszélni. És a VAR biztonságot ad mindenkinek – a játékvezetőknek is, teszem hozzá.

Kivonat: Csakfoci