A magyar – albán előtt nem maradtak el a zrikák sem.

– A Ferencváros edzésén ki nyeri a Botka Endre – Myrto Uzuni párharcot?
– A legtöbbször, hála istennek, együtt vagyunk. Nem is rémlik, hogy az elmúlt időszakban összecsaptunk-e. Az igazság az, általában egy csapatban szerepelünk az egymás közti játék során, ha netán ellenfélként találkozunk, Myrto többnyire a másik oldalon bukkan fel. Maradjunk annyiban, ha alkalomadtán mégis szembekerülünk egymással, enyém lesz a labda…

– Albán csapattársa jó játékos?
– Igen. Nagy lehetőség rejlik benne, ráadásul gólérzékeny. Valahogy mindig odakeveredik a kapu elé, a helyzetkihasználása kifejezetten jó. Arról nem beszélve, hogy a védekezésbe is sokszor besegít.

– Van gyenge pontja?
– Minden játékosnak akad, neki is, nekem is. Hogy miben fejlődhetne, azt az egymás elleni meccsünk előtt nyilván nem árulom el, mert a végén még lefordítják neki, és okul belőle.

– Az Albánia és az Anglia elleni meccsen hány ponttal lenne elégedett?
– Bocsásson meg, de én a szombati mérkőzésnél tovább nem nézek. Most csak az érdekel, hogy azt megnyerjük! Ha sikerül, utána lehet morfondírozni azon, mire lehetünk jók a Wembleyben.

– Csapattársára, egyben ellenfelére visszatérve, a napokban beszélt Myrto Uzunival?
– Amióta elköszöntünk egymástól múlt vasárnap Pakson, azóta nem. Előtte azért hajtogatta, készüljünk keményen, mert hamarosan jön Pestre… Mondtam neki, gyere nyugodtan, csak aztán nehogy a lelátón találd magad a harmadik percben. Persze csak ugrattuk egymást.

A teljes interjú: NSO

– Szeret a Ferencváros edzésén Botka Endre ellen játszani?
– Kemény csatákat vívunk. Endivel abban mindenképpen hasonlítunk egymásra, hogy egyetlen tréninget sem veszünk félvállról. Minden egyes feladatnál, mindegyik egymás közti játéknál a legjobb tudásunkra törekszünk.

– Mik az erősségei?
– Kemény, amilyennek egy jó védőnek lennie kell. Nagy a szíve, a végsőkig harcol, ez a mentalitás közel áll hozzám. Az ember akkor sem lehet biztos benne, hogy kicselezte, ha már túljutott rajta. Sohasem adja fel, a semmiből is képes feltűnni.

– Mi a gyengesége?
– Ezt a magyarok elleni szombati mérkőzés után elárulom.

– Közeledik a szombat esti összecsapás: csapattársai sokat kérdezgetik Magyarországról?
– Gyakran szóba kerül a világbajnoki selejtező. Tudják, hogy Budapesten élek, a Ferencvárosban játszom, ha nem is mindenki, de néhány csapattársam kíváncsi volt, milyen az élet errefelé.

– Miről beszélt nekik?
– Hogy Magyarország gyönyörű hely. Szeretek a magyar fővárosban élni, és amit még kiemeltem, az az, hogy az emberek, a szurkolók élnek-halnak a válogatottért. Akárcsak nálunk, Albániában. A meccsekre pillanatok alatt elfogynak a jegyek, mint nálunk, az más kérdés, hogy most zárt kapuk mögött leszünk kénytelenek lejátszani a mérkőzést.

A teljes interjú: NSO

Peter Stöger

Kezdjük Myrto Uzunival. Még mielőtt kineveztek volna a Ferencváros vezetőedzőjének, több videofelvételt is megnéztem a csapat mérkőzéseiről, és már ott feltűnt, hogy a játékos egyetlen pillanatra sem adja fel, szinte meg sem áll. Immár testközelből láthatom, az ő mentalitása mindent visz. A Fradinál egyetlen olyan edzést sem vezényeltem, amelyen ne égett volna ezer fokon, amikor ne adott volna bele mindent. Sőt, egyetlen edzés után sem mondta még, mester, ez most nagyon kemény és elég volt… Ő mindig többet akar, állandóan fejlődni szeretne. Botka Endre hozzáállása is példaértékű, örül az az edző, aki a csapatában tudhatja. Óriási értéke, hogy több poszton is bevethető, a jobb oldal mellett a védelem közepén, és a bal oldalon is lehet rá számítani. Persze tudom, hol érzi magát a legjobban, és hol képes a legjobb teljesítményre – a védelem jobb oldalán. Onnan hatékonyabban tudja követni a támadásokat, és a beadásai is sokkal veszélyesebbek. Kemény játékos, akit nem kell félteni a párharcokban, bátran beleáll az ütközésekbe. Neki nehezebben indult az idénye, a nyáron sérülten tért vissza a válogatottól, időbe telt, mire utolérte magát. Később újra megsérült, ám mára jó állapotba került, biztos vagyok benne, hogy a nemzeti csapatban is helytáll. A magyar csapat a nyári Európa-bajnokságon bizonyította, hogy szervezettséggel, akarattal mire képes, nemcsak osztrák, hanem német barátaim is hívtak, milyen jó helyre kerültem, látva, hogy a válogatott milyen lelkesen futballozott. A szombat esti mérkőzésen Botka Endre és Myrto Uzuni játékát természetesen más szemmel nézem, kíváncsi vagyok, melyikük jön ki győztesen a párharcból.

NSO