Dávidot kérdezték jelenlegi állapotáról és a mai mérkőzésről is.

– Hogyan halad a felépülése? Mint ismert, júliusban, az egyik edzésen, elszakadt a keresztszalagja.
– Most, hogy már nyolc hét eltelt az operáció óta, fordulóponthoz érkezett a rehabilitációm. Az első lépést hat hét után az jelentette, hogy elhagyhattam a mankózást, illetve a térdrögzítőt. A napokban pedig elkezdtük az erősítő programot, az izom visszaépítését. Eddig a pihentetésé volt a főszerep, ezután fokozatosan egyre többet mozgathatom a térdemet. Nyolc-kilenc hónapba telik a teljes felépülésem, így idén biztosan nem lépek pályára. Türelmes vagyok. El lehetne végezni ezeket a rehabilitációs folyamatokat fél év alatt is, de félő, újra megsérülnék, emiatt nem éri meg elkapkodni a lépcsőfokokat. Időt kell adni a szervezetnek a gyógyulásra és a felépülésre.

– Miből merít erőt?
– A mindennapi örömöt a család adja ezekben a hetekben, most több idő jut rájuk. A motivációt is próbálom fent tartani és megkeresni, amelyben csak lehet. Például az Újpest elleni derbi volt az első mérkőzés, amelyre kilátogattam a műtét óta. Mondanom sem kell, a derbi hangulata, a szurkolóknak köszönhető körítés nekem is új lendületet adott. Illetve az is a szemem előtt lebeg, ha a csapat jól teljesít, akár még tavasszal én is pályára léphetek a nemzetközi kupaporondon.

– Ha már szóba került a derbi, hogyan értékeli a mérkőzést?
– Az első gólunk és Abdoulaye Diaby kiállítása után simább mérkőzésre számítottam, de a futballnak van egy pszichológiája és olykor az emberhátrányba került csapat felszívja magát, míg a másik visszafogottabban játszik a kiállítást követően. Nálunk ez történt, emiatt izgalmasabb hajrát láthattunk. Nyertünk, és ez a legfontosabb, hiszen egymást érik a tétmérkőzések. Lehet, már a Betis elleni megmérettetés járt a fejekben, ezt nem is csodálom, hiszen minden játékos ilyen meccseken szeretne játszani.

– Lipcsei Gábor, a csapat masszőre és fizioterapeutája az 1000. tétmérkőzését tudhatja maga mögött. Milyen emlékek kötik hozzá?
– Ha Gabira gondolok, főként olyan emlék ugrik be, amely megmosolyogtat. Nem tudsz elmenni mellette a folyosón anélkül, hogy ne tenne valamilyen csipkelődő megjegyzést. Igazi hangadó az öltözőben. Védjegyének számítanak a különböző hangutánzások, vagy hogy valakinek a bőrébe bújva utánoz minket, játékosokat. Mivel eltöltöttem már pár évet a csapatnál, olykor én is megengedek magamnak egy-két megjegyzést felé, amelyen jót szórakoznak a többiek, néha ők is beszállnak, de igazából nincs ebbe semmi különös, a futball berkeken belül így megy ez.

– Neki köszönheti a „téglási Modric” becenevet is.
– Igen. Ha jól emlékszem, egy FradiMédia által készített riportot nézett meg, amelyben az öcsémmel, Ákossal együtt szerepeltünk és elhangzott Modric neve is az interjúban. Ezt hallva másnap már én voltam a „téglási Modric”, amely mára elterjedt, gyakran hallom, hogy így hívnak. Nem bánom, engem is megmosolyogtat ez a becenév.

– A Fradi az idei bajnokságban is remekel, egyetlen vereség csúszott be, a listavezető Kisvárda ellen. Meglepő a várdaiak szereplése?
– Nyilván nem örülök, hogy minket is megvertek, de utólag ez is jól mutatja, nem a véletlen műve volt a sikerük. Számomra mindig örvendetes, amikor egy olyan csapat hívja fel magára a figyelmet, amellyel előzetesen kevesen számoltak az élmezőnyben. Egyre stabilabb együttes képét mutatja a Kisvárda, elismerésre méltó a teljesítményük. Ebben a bajnoki szezonban egészen biztosan számolni kell vele.

– Az Európa Liga küzdelmek is javában zajlanak, az első csoportmérkőzésen 2-1-es vereséget szenvedtek a Bayer Leverkusen otthonában.
– Sajnos, csak itthonról követtem az eseményeket, az állapotom nem engedte meg a hosszú utazást. A csoportunk nagyon erős az Európa Ligában. A vereség ellenére örülök azonban, hogy nem egy zavarban lévő csapat benyomását keltettük, bátran léptünk pályára idegenben is.

– Mire számít a csütörtöki, Real Betis ellen hazai mérkőzésen?
– Remélem, ezúttal sem ijedünk meg – szép labdakihozatalokat, labdatartást szeretnék látni. A közönségünkre számíthatunk, s bízom benne, ehhez eredményesség is párosul. Nyilván a győzelem a célunk, de végső soron az iksz is szép eredmény lehet.

– A csoportellenfelek között találjuk a Celticet is, amely ellen a tavalyi Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában eredményes volt idegenben. Akkor lőtte pályafutása legszebb gólját?
– Hogy a legszebbet-e, nem egyértelmű, inkább a rangjából adódóan az egyik legemlékezetesebb. A top három góljaim közé azért mindenképpen befér. De nem indulhatunk ki az egy évvel ezelőtti összecsapásunkból, elég, ha csak azt említjük, hogy mindkét csapatnál edzőváltás történt. Egy biztos, a keretük nem gyengébb, arra számíthatunk, hogy ugyanolyan erőt képviselnek majd, mint egy éve.

A teljes beszélgetés: M4 Sport