Interaktív tárlat várja az érdeklődőket az Üllői úton.

Galéria: FTC, MNO, NSO

A Ferencvárosi Torna Club és a magyar labdarúgás máig egyetlen aranylabdás futballistája, a néhai Albert Flórián 2021. szeptember 15-én ünnepelte volna 80. születésnapját. Az Albert Flórián Labdarúgó Utánpótlás- és Sportalapítvány és az FTC fontos feladatának tartja Albert Flórián emlékének, szellemiségének ápolását, ezért a jeles alkalomból nagyszabású kiállítással kívánunk tisztelegni a legendás „Császár” emléke és életútja előtt.

A tárlat helyszíne a Groupama Aréna lesz, amelynek 4. emeletén, közel 300 négyzetméteren elevenedik meg Albert Flórián csodálatos sportpályafutása, valamint az a szellemiség, amelyet élete során a sportpályán és azon túl is képviselt. A kiállításon a különleges sporttörténeti ereklyék, a sportfelszerelések és számos személyes tárgy mellett az Aranylabda is megtekinthető.

Lássuk, mivel várjuk önöket! Interaktív kvíz és csocsóasztal A látogatók a két nagy rivális, azaz a Ferencváros és az Újpest csapataival mérhetik össze tudásukat. A játék nem a csocsóasztalnál kezdődik, a látogatóknak ugyanis egy érintőképernyőn megjelenítve 10 db feleletválasztós kérdésre kell válaszolnia Albert Flórián pályafutásával, a tárlat anyagával kapcsolatban. A válaszadó annyi csocsólabdát szerez a játékra, ahány helyes választ adott!

Albert Flórián élete és pályafutása öt percben archív képi, szöveges és hanganyagok felhasználásával készített animációs kisfilmünk segítségével azon látogatóink is azonnal „képbe kerülhetnek” Albert Flórián életével és sportpályafutásával kapcsolatban, akik korábban nem minden részletre kiterjedően ismerték a „Császár” pályaképét. A film szóbeli és vizuális nyelvezete a tinédzserek és a fiatal felnőttek számára ismerős és kedvelt kortárs reflexiókat és popkultúrára vonatkozó utalásokat is tartalmaz, így teszi még aktuálisabbá és érdekesebbé Albert Flórián személyét.

A legenda nyomában – az „idegenvezető”: Albert Flórián! Egy kiterjesztett valóság applikáció által a kiállítás látogatói Albert Flórián virtuális vezetésével járhatják végig a „Császár” karrierjének legfontosabb állomásait. A látogatók a kiállítási térben elhelyezett szőnyeggrafika és szabadon használható tabletek segítségével ismerhetik meg a focilegenda karrierjének 10 legfontosabb momentumát. Az állomásokat archív képek és rövid szöveges leírások kísérik, amelyek akkor aktiválódnak a tableten, amikor a látogató Albert Flórián virtuális figuráját követve végigmegy a padlógrafika által jelölt útvonalon. Az idővonalon jelzett mérföldkövek között Albert Flórián virtuális karaktere különböző életkorokban és mezekben jelenik meg és egy focilabdát vezetve halad egyik mérföldkőtől a másikig.

Digitális memóriajáték az eddigi aranylabdásokkal E játék segítségével a látogatók megismerhetik az Aranylabda történetét és azokat a futballistákat, akik az eddigiekben kiérdemelték a labdarúgónak adható legrangosabb egyéni elismerést. A játék célja megmutatni Albert Flórián helyét az Aranylabda történetében és vizuálisan is elhelyezni őt abban az illusztris társaságban, amit a kitüntetés elnyerése ma is jelképez. A feladat egyszerű, az érdeklődőknek a játékost és az Aranylabda elnyerésének évét kell sikeresen összepárosítaniuk.

Virtuális valóság túra és a Császár asztala Egy virtuális valóság (VR) szemüveg segítségével a látogató a legfontosabb tárgyakat a virtuális térben, eredeti méretben, különösen közelről láthatja, és minden irányból körbe is járhatja. A teljesség igénye nélkül: megcsodálható lesz egy stoplis cipő, az Aranylabda és a VVK-trófea is. A Császár asztalánál pedig Albert Flórián eredeti használati tárgyainak replikái, valamint archív fotók és szövegek reprodukciói láthatók. Ha a látogató a tárgyakat a kijelölt helyekre teszi, azok vetített tartalmakat aktiválnak archív hangzó vagy videó emlékek formájában.

A tematikus kiállítás emléktárgyait a Groupama Arénában lehet megtekinteni a Fradi Múzeumba váltott jeggyel, nyitvatartási időben, azaz keddtől-vasárnapig (kivéve meccsnapokon): 10.00-18.00-ig.

Albert Magdolna, a labdarúgó lánya az Albert Alapítvány és a család nevében kifejtette: a kiállítás az Albert 80 nevet viseli ugyan, de igazából csak életének hetven évéről szólhat, hiszen már tíz éve búcsút kellett venni tőle. Hozzátette: a kiállítás alapjául szolgáló tárgyakat közel tíz éve már bemutatták Szegeden, majd azt követően további 28 helyen, s nemcsak Magyarországon, hanem a határokon túl is.

Két és fél éve arra gondoltunk, hogy a kornak megfelelően modernizáljuk a kiállítást, látványos elemekkel bővítjük, de csak egyszer, két évvel ezelőtt Békéscsabán volt lehetőségünk bemutatni, mert közbeszólt a koronavírus-járvány. És hiába volt több meghívásunk, nem volt lehetőségünk azokat elfogadni, máshová elmenni. Azóta viszont még többek lettünk, a modern kornak megfelelően, a fiatalok által még inkább befogadható állomásokkal bővült a kiállításunk” – mondta.

Kubatov Gábor, az FTC elnöke kiemelte: a kiállítás példaként szolgáljon mindenki számára, miként lehet úgy leélni egy életet a futballban, hogy abban bármi lehetséges, ha a tehetség kellő szorgalommal, alázattal és kitartással párosul.

Tobak Csaba

Természetesen mindenki ismeri Albert Flóriánt, számtalan kiállításon láthattuk díjait, tárgyait, és mégis, vannak olyan pillanatok az életében, amelyeket újra és újra jó látni, Flóri bácsi egy olyan ikon nemcsak a Ferencvárosban, hanem az egyetemes magyar futballban, akit mindig, újra és újra be kell mutatni az érdeklődőknek. Mindig vannak új generációk, akik már csak hírből ismerik kiemelkedő sportteljesítményét, így nagyon fontos hogy születésének 80. évfordulóján emlékét ápoljuk, felidézzük életének nagy eseményeit. A sportolók számára példakép lehet, ő az egyetlen magyar Aranylabdás, így eredményei ösztönözhetik a fiatal labdarúgókat a minél jobb teljesítmény elérésére. A pár évvel ezelőtti Albert kiállításon a Fradi Múzeumban még egyáltalán nem voltak interaktív tartalmak, ezek szerintem erőteljesen felfelé húzzák a fiatalabb generációk érdeklődését is. Magam is kíváncsian várom ezeknek a működését élesben. Illetve természetesen az örökzöld sláger, mint mindig az aranylabda lesz, hiszen az érdeklődők és rajongók legkedvesebb tárgya.

Peter Stöger

Mivel 1966-os születésű vagyok, vagyis abban az évben születtem, amikor Albert bemutatta fantasztikus játékát a brazilok ellen az angliai világbajnokságon, értelemszerűen élőben nem láthattam futballozni, de felvételről számtalanszor megcsodáltam a játékát. Pontosan tudom, hogy ő az egyetlen magyar aranylabdás, és hogy kora kiemelkedő klasszisa volt. Az osztrák labdarúgásból talán a hasonlóan elegáns Mathias Sindelart, a mi Wundermannschaftunk centerét, vagy a nyolcvanas, kilencvenes évekből Herbert Prohaskát tudnám hasonlítani Alberthez. Büszkén jegyzem meg, hogy én még játszottam Proháska, sőt, Nyilasi Tibor, egy másik ferencvárosi legenda ellen a Vienna fiatal játékosaként.

Szőke István

Flórival élmény volt minden mérkőzés, neki ugyanis nem lehetett rosszul beadni a labdát, mert még a rossz centerezéseket is értékesítette. Ahogyan Flóri fejelt, nem fejelt úgy senki, de lábbal is zseniális volt. Ahogy megkapta a labdát, kinyílt előttünk a pálya, mert azonnal ketten, hárman rárontottak, és mi, a többi csatár, rögtön szabaddá váltunk. Ezért is élmény volt vele futballozni. Egyszer panaszkodott nekem, hogy túl erősen adom be a labdákat, és megfájdul a feje. ide figyelj, Flóri, mondtam neki, ha az ötvenes években lennénk, ott lenne a homlokodon a fűző nyoma. örülj, hogy már jobb minőségű labdák vannak!

DigiSport, Fradi.hu, Index, MLSZ