Danuta szobra várhatóan még idén elkészül.

Kozák Danuta, hatszoros olimpiai, 15-szörös világ-és 17-szeres Európa-bajnok kajakozónk idén januárban csatlakozott klubunkhoz, és a 2021-es évben klasszisunk sporttörténelmet írt, hiszen egy naptári évben nyert Eb-t, vb-t és olimpiát, amire eddig még nem volt példa a sportág történetében. Elérkezett hát az idő, hogy Magyarország legsikeresebb női sportolójáról elkészüljön az a bizonyos bronz szobor, amely a népligeti edzőközpontunkban, az FTC olimpiai sétányán fog állni a klub korábbi ötkarikás győzteseinek társaságában. Kozák Danuta érthetően boldogan nyilatkozott annak a fotózásnak a helyszínén, ahol az alkotó kérésére a szobor elkészítéséhez elengedhetetlen felvételeket készítették.

Sosem ért még ilyen nagy megtiszteltetés, hogy szobor készüljön rólam. Kíváncsi vagyok milyen lesz a végeredmény – mondta a FradiMédiának Kozák Danuta, aki egyetlen szóval reagált arra a hírre, hogy hamarosan neki is szobra lesz az FTC olimpiai sétányon. – „Azta!”, ez volt az első gondolat, ami az eszembe jutott. Igazából most már elmondhatom, vágytam arra, hogy én is odakerüljek a szoborparkba, és most örülök, hogy ez megadatik.

Klasszis sportolónk szobrát Varga Zoltán szobrászművész fogja elkészíteni, aki be is avatott minket az alkotás elkészültének folyamataiba.

Önmagában egy felemelő érzés, hogy egy ilyen projektben részt vehetek, mert ezek az emberi teljesítmények jó példát mutatnak a fiataloknak a mindennapokra, ebből lehet erőt, motivációt meríteni. Ezt a nem mindennapi teljesítményt kell egy emberi arcon megjeleníteni, ami nem könnyű, de megtisztelő feladat – mondta az alkotó, Varga Zoltán. – Sok felvétel készült most Danutáról, amelyek segítségével először agyagból megmintázom őt, majd erről készül egy gipsz negatív. Ebbe kerül bele a gipsz pozitív. Ez kerül aztán a bronzöntő mesterhez, aki egy úgynevezett viaszveszelytéses eljárással bronzba önti az alkotást, majd egy cizellőr kialakítja a szobor felületeit. A népligeti sétányon közben egy sírkőfaragó elkészíti a szobor talapzatát, ami mészkőből fog készülni. Különleges alkotás lesz, mert szerettünk volna utalni Danuta sportágára, a vízhez való kötődésére. Ezért a talapzatban tengeri üledékek, őskori csigák és más ősi élőlények lenyomata is megtalálható lesz.

A Kozák Danutát ábrázoló alkotás várhatóan december elejére készül el.

Fradi.hu