Megnéztük, hogyan teljesítettek Európa Liga ellenfeleink a hétvégén hazájuk bajnokságaiban.

Real Betis – Espanyol 2-2 (2-1)

A sevillai csapat a 2019-es spanyol ellenfelünket, az eddig nyeretlen Espanyolt fogadta vasárnap. Meglepetésre a barcelonaiak szerezték meg a vezetést a tizenhatodik percben, Vidal góljával. A zöld-fehérek még az első félidő hajrájában megfordították a találkozót egy védőn megpattanó lövéssel, illetve Fekir találatával. A sevillai Pezzella beleszállt ellenfelébe a 73. percben, a VAR segítségével megkapta a jogos piros lapját. A slusszpoén a hosszabbítás utolsó pillanataiban érkezett, a 97. perc végén Cabrera egy kipattanót vágott Claudio Bravo kapujába, ezzel lett 2-2 a vége.

A Betis végig fölényben játszott (57-43%-os labdabirtoklás 22/9 ill. 10/4 lövés, xG: 2.22-1.33) a magyar szemmel sem kimagasló tempójú meccsen (16.8 ill. 14.4 passz/perc). A Betis ezzel az eredménnyel 5 forduló után a tizenegyedik, a héten rájuk is két találkozó vár, előbb csütörtökön a nyolcadik Osasunához látogatnak, majd az eddig nulla pontos madridi kiscsapatot, a Getafét fogadják vasárnap.

Livingston – Celtic 1-0 (1-0)

Vasárnap az addig nyeretlen, egy pontos Livingston otthonába látogatott a Celtic, a mérkőzés egyetlen gólját azonban a 25. percben a hazaiak csatára, Andrew Shinnie szerezte fordulásból. A meccs folyamán a Glasgow-iak végig nagy mezőnyfölényben játszottak, 75%-os volt a labdabirtoklásuk, azonban hiába lőttek kétszer annyiszor (15-7), a kaput csak eggyel többször találták el (5-4). Ez az xG-t tekintve 1.34-0.5-ös arányt jelentett a vendégek számára, a hazai lövések azonban veszélyesebbek voltak, az xcG-arány már 1.65-1.03-as hazai fölényt mutat. A Celtic 50%-os teljesítménnyel csak a hatodik a skót bajnokságban hat fordulót követően – igaz a Rangers sem kezdett bele túlzottan, Steven Gerrard csapata négy ponttal tudott csak meglépni a szenvedő zöld-fehérek elől. A Livingstone győzelmével ellépett a kieső helyekről.

VfB Stuttgart – Bayer Leverkusen 1-3 (1-2)

A gyógyszergyáriak kiválóan kezdték a találkozót, a Berlinből érkezett Robert Andrich már a 2. percben megszerezte a vezetést egy remek fejesből, amit Wirtz beadásából Patrick Schick a 20. percben meg is duplázott. Andrich ezután csúnyán letalpalta az ellenfelét az első fél óra végén. Elsőre csak sárgát kapott, a VAR segített és sevillai kollégájához hasonlóan megkapta ő is jogos pirosát. Ez megváltoztatta a játék képét, addig a vendégek voltak enyhe mezőnyfölényben (51-49%), innentől a Stuttgart 73%-ban birtokolta a labdát. Hiába: bár Mangala még az első félidőben szépített, Florian Wirtz a 70. percben bebiztosított a Leverkusen sikerét.

A Bayer továbbra is ragyogó lövőformában van, ezúttal 1.57-es xG-vel szereztek három találatot (ez az érték a stuttgartiaknál 2.13 volt 15 lövésből) – hét kísérletből jutottak négy kaput találóig és három gólig. A Leverkusen ezzel a negyedik – BL-t érő – helyen áll, három pontra az éllovas Bayern-Wolfsburg párostól és 6 pont előnnyel a BL-helyekért nagy vetélytársnak számító Lipcse előtt.