Német lapszemle az Európa Liga meccsről.

Wirtz hozta a nehéz győzelmet a Leverkusennek az Európa Liga rajtján” – foglalja össze a történteket a Kicker, amely azt írja, hogy a Fradi vezető gólját megelőző akciónál szebbet szabni sem lehetett volna, és a precíz vendégakció rámutatott a Bayer sebezhetőségére. Amelynek idő kellett ahhoz, hogy az ijedtségéből feleszméljen, majd fokozatosan emelte a nyomást a Fradi kapujánál. Az egyenlítő gól ennek az eredménye volt, de aztrán kis híján újra jött a hidegzuhany a németeknek, ám Vécsei gólját kezezés miatt elvette a VAR. A fordulás után az FTC kicsit kinyílt, de idő kellett hozzá, hogy a Leverkusen réseket találjon a magyar bajnok védekezésén, így született meg Wirtz mindent eldöntő találata is. “Ez volt a döntő csapás, a kissé elfáradó budapestiek ezután már nem tudtak veszélyt kifejteni Hradecky kapujára, sőt, a Bayernek voltak helyzetei a 3-1-hez” – fogalmaznak.

A Spiegel szerint koránt sem volt olyan egyértelmű a Leverkusen győzelme, mint ahogy azt sokan várták. “Sőt, a Ferencváros is kétszer talált be, de a technika közbeszólt” – írják. Kiemelik, hogy bár a Bayer aktívan és gólratörően kezdett, sok volt a hiba “az egyénileg gyengébb játékosokból álló FTC” ellen, pont úgy, mint a múlt hétvégi, Dortmund elleni bajnokin is. A lap szerint a házigazdának szerencséje volt Vécsei meg nem adott góljánál, mivel a középpályás mozdulata “a másik kapunál 11-est aligha ért volna”, itt viszont kezezésnek tekintette a játékvezető és a VAR-szoba személyzete is. “Ezt a sokkot így túlélte” a Leverkusen, amely aztán fokozni tudta a nyomást és végül nehéz, de megérdemelt győzelmet aratott a szerző szerint.

A Sportschau úgy látta, hogy a Bayer “ostyavékony” győzelmet aratott csak magyar vendége ellen, méghozzá egy német szempontból “kapkodós” mérkőzés végén. A meccs elején pedig a hazai játékosok főként bakijaikkal és ideges futballal tűntek ki, bár aztán a Fradi vezető góljára bátor és gyors játékkal tudtak válaszolni. Kimondottan élvezetesnek nevezte az első félidőt a portál, ami a magyar csapatnak is köszönhető volt.

A Bild szerint egy kötelező győzelemből kis híján csúfos bukás lett az EL-rajton a Leverkusen számára. A napilap szerint a mázli és a bíró is a Bayer mellett volt, amikor “megkérdőjelezhető módon” elvette a játékvezető (és a videóbíró) Vécsei szabályosnak tűnő találatát a szünet előtt. Ettől viszont a cikk szerint megzavarodott a Fradi, a Bayer viszont magabiztosabbá vált, és végül behúzta a győzelmet a mindössze 18 éves megmentő, Wirtz találatával.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint is sok volt a hiba a Bayer játékában, ennek volt köszönhető Mmaee vezető gólja is, majd a második, meg nem adott gólnál “sokkoltnak” tűnt a német csapat, amely a szerencsének köszönhetően úszta meg, hogy újra hátrányba kerüljön. Összességében a lap – amely Dibusz Dénest is dicsérte védései miatt – azért megérdemeltnek nevezte a hazai győzelmet, a Leverkusen ugyan sokszor “tanácstalannak és fantáziátlannak” tűnt a támadójátékát tekintve, de mégiscsak irányítása alatt tartotta a találkozót. A Ferencvárost is dicsérik ugyanakkor, mivel “sokáig jól tartotta magát idegenben”.

A német Eurosport szerint Peter Stögert, mint régi barátot üdvözölhették a BayArenában, aki azonban nem bizonyult túl kedves vendégnek, sőt, a Leverkusen hiába volt toronymagas esélyes, sokáig ez nem látszódott a pályán. Sőt, a lap szerint a Bayer akkor tudott erőre kapni, amikor az előnyben lévő FTC picit visszább vett. A második félidőben viszont a Leverkusen már egyértelműen ellenfele fölé nőtt.

A Leverkusen Wirtznek köszönhetően fordított hátrányból” – a Tag24 is a mindössze 18 éves Wirtz dicséretét zengi: „fiatal sztárnak” nevezi, aki „bebiztosította az új edző, Gerardo Seoane sikeres európai kupadebütálását a Bayerrel”. Szót ejt arról, hogy a leverkuseni védelemben időnként igencsak akadozott a gépezet: különösen (a volt ferencvárosi játékossal névrokon) Frimpong hibája került sokba a nyolcadik percben, amikor Ryan Mmaee megszerezte a vezetést a Ferencvárosnak. A zöld-fehér csapatból Dibusz Dénes teljesítményét emeli ki, méghozzá teljesen jogosan, hiszen a válogatott kapus ezúttal is több bravúrt bemutatva akadályozta meg, hogy csapata nagyobb gólarányú vereséget szenvedjen. Arról is említést tesz, hogy a Bayer vezetőedzője, Seoane a mérkőzés utolsó harmadában egy hármas cserével „mindent egy lapra tett fel”, és ez a húzása teljes mértékben bejött: nem sokkal utána megszületett a győztes gól, és a Bayer megnyerte a találkozót.

A Bayer Leverkusen elrontotta Stöger rajnai visszatérését” – a sport.de a kritika hangján is ír a leverkuseniek teljesítményét illetően. Úgy véli, hogy a Bayer „nehezen teljesítette” a kötelező győzelmet, és a további csoportellenfelekkel (Celtic, Real Betis) szemben több kell a csapattól annak érdekében, hogy elérje az előzetesen kitűzött célt: a csoport első helyét. Kiemeli, hogy negyedórányi „vérszegény játék” után voltak csak képesek először támadólag fellépni a „gyógyszergyáriak”. Úgy véli, hogy a második félidőre egy másik felfogású hazai csapat lépett pályára, amely komoly nyomás alá helyezte ellenfelét, és ennek meg is lett ennek az eredménye: a kihagyott helyzetek után Wirtz megszerezte a győztes gólt. A fiatal tehetség szerényen nyilatkozott a mérkőzést eldöntő találatról: „csak annyit tettem, hogy az üres sarokba lőttem, de sokkal fontosabb volt a gólomnál az, hogy nyertünk”.

A sport1.de című német internetes portál azt írja, a Bayer „nagy nehezen elvégezte a kötelező feladatot”, de „időre volt szüksége ahhoz, hogy felvegye a fonalat”.

A Die Welt úgy fogalmaz, a korábban az 1. FC Kölnt irányító Peter Stöger vezette zöld-fehérek „hamar sokkolták” a hazaiakat, de aztán a Bayer „kisebb-nagyobb nehézségek árán” megfordította az eredményt.

Régóta álmodom arról a pillanatról, hogy nemzetközi mérkőzésen én lövöm a mindent eldöntő gólt – mondta Florian Wirtz a lefújást követően a német televíziónak. – Az élményt sokkal különlegesebbé tette, hogy a saját közönségünk előtt játszhattunk, boldog vagyok, hogy a szurkolók erre az idényre visszatérhettek a lelátókra. Szeretnék minél több góllal örömet szerezni nekik.

Büntető, Csakfoci, NSO