Ahogy tavaly és tavalyelőtt, úgy idén is megnéztük, hogy az ESPN-nel együttműködő statisztikai honlap, a Fivethirtyeight hogy ítéli meg az esélyeket a csoportkör előtt.

Ismétlésképp bemutatjuk, mi alapján kalkulálnak az amerikaiak: “A rendszerük az SPI-re (Soccer Power Index)-re épül (ez amolyan ÉLŐ-pontszám focira), amit az OPTA és az ESPN adataira építenek, rendszerükben minden csapatnak van egy támadó, és egy védekező értéke: egy semleges helyszínen egy átlagos csapat ellen hány gólt lőne egy csapat és mennyit kapna. A modelljüket statisztikusok és profi fogadók is elismerik, mint az egyik tudományosan legmegalapozottabb modellt a témában. A jóslataik rendre túlteljesítik a fogadási piacot, ez különösen így volt a 2018-as VB esetében.

A jelenlegi SPI-értékünk 55.6, ez magasabb, mint 2019 (51) és 2020 (54.1) őszén, a támadóérték 1.7, a védekezőérték 1.2. Az 55.6-os értékkel a világranglista 131. helyén állunk, a Genoával holtversenyben – tavaly ilyenkor az 152. helyen álltunk. A Leverkusen a 28. (74.8), a Betis a 34. (73.7), a Celtic az 51. (69.2) ezen a ranglistán. Az EL-t tekintve a 24. helyen vagyunk, a Lokomotív és Szpartak Moszkvát, a Sturmot és a Rapidot, Haratin új klubját, a Legiát, az Antwerpet, a Bröndbyt és a Ludogorecet előzzük meg.

Annak az esélyét, hogy elsőként megyünk tovább, 6%-ra, azt, hogy másodikként, tizenkét százalékra teszik. Hogy EL-harmadikként az EKL-ben folytathatjuk, annak valószínűségét 25%-ra becsülik. Ez azt jelenti, hogy 43%-ra teszik, hogy megéljük a kupatavaszt, míg 58%-ra azt, hogy negyedikként végzünk.

Ami a csütörtöki találkozót illeti, 65%-ra teszik a Leverkusen-sikert, 21%-ra a döntetlent és 15%-ra a mi győzelmünket.