Remek támadónk ma az albán válogatott tagjaként léphet pályára Magyarország ellen. Ennek kapcsán nyilatkozott a Nemzeti Sportnak.

– A családja ott lesz a vasárnapi mérkőzésen?
– Persze!  A szüleim háromnegyed órányi autóútra laknak a stadiontól, hetekkel ezelőtt egyeztettem a szövetség vezetőivel, hogy legyen helyük. Sőt, néhány barátomnak is sikerült jegyet szereznem. A koronavírus miatt nem lehet telt ház, csak nagyjából négyezer ember.

– Édesanyjáék még mindig a szülővárosában, Beratban laknak?
– Igen, onnan jönnek át a mérkőzésre. Közel leszek a szülői házhoz, de a sűrű program miatt sajnos nem mehetek haza. Sebaj, a nyári vakáció során úgyis sokat voltam otthon. Nem vonzott a Kanári-szigetek vagy Dubai, nekem a család a legfontosabb. Odahaza vannak a barátaim is, örülök, ha együtt lehetünk, így a nyári szünetben nem utaztam máshova, és így édesanyám főztjét is tovább élvezhettem.

– Annak idején gyerekfejjel étteremben dolgozott. Eszébe jutnak azok az idők?
– Viszonylag sűrűn. Beratban születtem, de nem sokkal később Görögországba költöztünk, ahol nem akármilyen megpróbáltatásokban volt részünk. A jobb élet reményében mentünk oda, de hamar rá kellett jönnünk, ott sem könnyű az élet. Tízéves voltam, amikör költöztünk, tizennégy évesen már napi több órát kellett dolgoznom, két kezemen nem tudnám összeszámolni, hányféle munkát végeztem. Éppen az étteremben dolgoztam, amikor egy edző ott ebédelt, és megkérdezte, van-e kedvem kimenni a délutáni edzésre. Elmentem… Ha akkor nem megyek, most aligha vagyok itt, az albán válogatottban.

– Nem bánja, hogy nem Tiranában lesz a mérkőzés?
– Abszolút nem. Az eredeti terv szerint ott lett volna a meccs, ám a stadion gyepszőnyege olyan rossz állapotban van, hogy nem lehet rajta játszani, ki kell cserélni. Az Elbasan Arenában lépünk pályára, amit már csak azért sem bánok, mert ott szereztem első válogatottbeli gólomat novemberben Koszovó ellen, a másodikat pedig az idén márciusban San Marinóban. Sőt, Koszovó ellen gólpasszt is adtam.

– Azért Magyarország ellen ne akarjon ennyire villogni!
– Ezt nem ígérném meg, mindent megteszek, hogy mi győzzünk. Számomra minden mérkőzés külön harc, nem fordulhat elő, hogy ne adjak ki magamból mindent.

– Mit jelent önnek a magyarok elleni mérkőzés?
– Különleges lesz, jó ideje Magyarországon futballozom, nemcsak megszoktam, meg is szerettem az országot. Nagyon jól érzem magam a Ferencvárosban és Budapesten. De vasárnap nem azért akarok nyerni, hogy borsot törjek a magyarok orra alá. Egyszerűen csak győzni akarunk!

– Két ferencvárosi csapattársa is szerepel a magyar keretben. Dibusz Dénessel és Botka Endrével beszélgettek a közelgő találkozóról?
– Elkerülhetetlen volt, hogy ne hozzuk szóba. A Népligetben az öltözőben gyakran ugrattuk egymást, sőt az azóta távozó Lovrencsics Gergővel is gyakran viccelődtünk – sajnálom, hogy sérülése miatt nem lehet ott a mérkőzésen.

– Mi a véleménye magyar csapattársairól?
– Botka Endre európai szintű védő. Az edzéseken nem szeretek ellene játszani. Remek futballista, kemény és már a kellő rutinja is megvan. Dibusz Dénest pedig senkinek sem kell bemutatni, a Fradi kapujában jó néhány bravúrt láthattunk már tőle. A magyar válogatottnál is bármikor számíthatnak rá.

– Tippeltek is az eredményre?
– Dehogy! A futball nem vicc.

– Ki a legjobb albán játékos? Kire kell nagyon odafigyelnie a magyar védőknek?
– Ne kérje, hogy mindet felsoroljam… Az albán válogatott tele van a remek futballistával, sokan játszanak Olaszországban, Németországban, Törökországban vagy éppen Svájcban, Európa-szerte vannak labdarúgóink. De nincs egyetlen igazi sztárunk, akitől mindenki a megoldást várná. Igazi csapat vagyunk, ez az erősségünk. Az elmúlt időszakban sokat fejlődött a válogatott, szép jövő vár ránk.

– A csoportról mi a véleménye?
– Nem egyszerű hatos a miénk. Anglia toronymagas favorit. Aztán itt van Lengyelország, Magyarország és persze mi. Nem mi vagyunk a csoport esélyesei, de az évek során megtanultam, hogy ahogyan az életben, a futballban is minden megtörténhet.

– Húzóembere immár az albán válogatottnak?
– Törekszem rá, hogy az legyek. Az biztos, hogy jó erőben érzem magam, életem talán legjobb formájában vagyok. A Ferencvárossal ismét bejutottunk az Európa-liga csoportkörébe, a bajnokságban hamarosan belelendülünk, és a gólokat is elkezdtem termelni. Alig várom, hogy elkezdődjön a magyarok elleni mérkőzés. Hiszek a csapatban, hiszek magamban.

(nso)