Labdarúgó csapatunk bemutatta a Retro Jeansszel közös új kollekcióját – az eseményen természetesen szóba került az Európa Liga csoportkör is.

Galéria: FTC, NSO: 1 | 2, Origo

Augusztus 27-én pénteken kora délután a Groupama Aréna VIP Lounge termében exkluzív sajtóesemény keretében mutatkozott be klubunk vadonatúj Fradi x Retro kollekciója. Nyolc labdarúgónk és vezetőedzőnk mutatta be, hogyan áll rajtuk az új formaruha. Az esemény díszvendége volt az FTC elnöke, Kubatov Gábor, valamint Fekete Imre, a Retro Jeans kreatív igazgatója.

A Retro Jeans 2001-ben nyitotta első üzletét, mint denim lifestyle márka, ruhákat, kiegészítőket kínálva mindkét nem számára. Az elmúlt 20 év alatt Magyarország egyik vezető divatmárkája lett és a Közép-európai sikeres terjeszkedéssel, összesen 6 országban, több mint 50 üzlettel vannak jelen. A márka fő inspirációs forrását az alapító-tulajdonos által kedvelt vintage amerikai hangulat adta. Ennek eredményeként a korszakot tükröző stílusjegyekkel, anyagokkal, grafikákkal indult útjára a Retro Jeans. Az évek során a márka attitűdjére inspirációk sokfélesége hatott, mérföldkőnek számít az olasz tervezők vonalvezetésének megjelenése. A Retro Jeans nagy hangsúlyt fektet az anyagok különleges előállítására, legyen az egy erősen mosott farmer vagy egy finoman kezelt póló. A legnagyobb örökségét erős identitása jelenti, mely a dupla R logóban köszön vissza. A két ikonikus betű egymásnak hátat fordítva tekint vissza a múltba és határozza meg a jövőt. Sikerét az évek alatt gondosan felépített változatos és széles kollekcióinak köszönheti, melyekben helyet kapnak a divat termékek mellett a kényelmes, sportos darabok, illetve az is megtalálja számítását, aki kiváló minőségű farmereket keres.

A most bemutatott FTC x Retro kollekció egy újabb mérföldkő a márka életében, hiszen egy kollaborációról van szó két ikonikus magyar brand között. A Ferencvárosi Torna Club kiemelkedő sporteredményei mellett a Club merchandise területén is úttörő szerepet vállal, hiszen hazai viszonylatban páratlan együttműködéssel kedvez a szurkolóknak. Az FTC és a Retro Jeans együttműködése a tradíciót és napjaink divatirányzatát ötvözi. A kollaboráció keretében a két hazai brand új szintre emeli a szurkolói életformát azáltal, hogy a sportot kedvelő közönség a mindennapokban a ruházatukon is kifejezhetik elköteleződésük jelképét.

A trendeket követve igazi kuriózumnak számít európai szinten is az együttműködésben megvalósuló denim kollekció bevezetése. A kollaboráció két részből áll, uniform a csapatnak és a stábnak, amely smart casual öltözékekből áll és a Fradi nívójához, eredményeihez méltó megjelenést biztosít. Valamint egy szélesebb szurkolói kollekcióból, melynek darabjai között minden szimpatizáns megtalálhatja a kedvére valót. A teljes kollekció, amely 29 különböző termékből áll, augusztus 28-tól lesz kapható először online a https://retrojeans.com/hu/ és https://shop.fradi.hu/ oldalakon. Augusztus 29-től a kiemelt Retro üzletekben (Westend, Aréna, Árkád, Dunakeszi, Győr), és a Fradi Shopban is elérhetőek lesznek a termékek.

Az új Fradi x Retro kollekciót egy exkluzív sajtóesemény keretein belül mutatták be a Groupama Aréna főépületében. A csapat új, pályán kívüli uniformisát a Ferencváros játékosai személyesen is bemutatták, a sérüléséből felépülőben lévő Sigér Dávid például azt mondta róla, hogy az öltözék vagány, fiatalos, ugyanakkor kényelmes is. – Nálunk a divattal kapcsolatos dolgok abban nyilvánulnak meg az öltőzőn belül, hogy ha valaki bejön egy szokatlan szettben, akkor megy az ujjongás és a viccelődés. Persze ez jó értelemben vett poénkodás, mivel a csapatnál mindig figyelünk a másikra. Ha jól áll neki, azt természetesen szó nélkül hagyjuk – mondta el a szinte mindig derűs Sigér Dávid. A magyar válogatott középpályás elmondása szerint a csapatban leginkább Botka Endre az, aki nagyon ügyel az öltözködésre. A külföldiek közül pedig Franck Bolit, Samy és Ryan Mmaeét emelte ki. – Mindenki szeret jól öltözködni, csak az edzésekre nem feltétlenül szoktunk kiöltözni – mondta el mosolyogva Sigér Dávid. A Fradi játékosa inkább kényelmesen és sportosan szeret öltözködni, és elmondása szerint nagyon fontos, hogy milyen cipőt hord, mivel egy profi labdarúgónak nagyon oda kell figyelnie a láb egészségére. Sigér Dávid azt is elárulta, hogy a Fradi egykori csatára, a brazil Isael szeretett nagy hangsúlyt fektetni az öltözködésre, és sokszor nagyon fura szemüvegeket is hordott. Később a BL-selejtező meccsek is szóba kerültek. A svájci Young Boys elleni meccsekkel kapcsolatban elmondta, hogy csalódásként élte meg az eredményt. – Egy játékost akkor érintenek meg igazán az ilyen meccsek, ha ott lehet a pályán, és a lelkét is kihajthatja a meccseken. Bár nem lehettem a csapattal a pályán, de a televízió előtt nagyon átéltem a történéseket. Vigyáznom kellett, mert néha nagyon beleéltem magam, és közben figyelnem kellett arra, nehogy megrántsam a lábamat – mondta el Sigér Dávid, aki nagyon szurkolt a csapattársainak a Young Boys ellen.

A Fradi játékosai közül a belga Samy Mmaee és a brazil Somália elárulta, hogy szeretnek kényelmesen és lezseren öltözködni. Mmaee kedveli a színesebb ruhákat is. – Amikor valaki valamilyen szokatlan szerelésben jön az edzésre, akkor sokat viccelődünk vele, és rengeteget nevetünk. Igazából mindenkinek megvan a saját öltözködési stílusa, és ezt tiszteletben tartjuk – mondta el a Fradi belga hátvédje. A Ferencváros játékosai azt is elmondták, hogy a magyarok alapvetően visszafogottabbak a mindennapi öltözködésükben a többi európai országhoz képest. A Bajnokok Ligája-selejtőzekkel kapcsolatban Somália elárulta, hogy nagyon sokat tanultak a meccsekből, és tudják, hogy még többet kell dolgozniuk azért, hogy a jövőben még magasabb szintre emeljék a csapatjátékukat. Abban mindketten egyetértettek, hogy a legnehezebb meccs a Slavia Praha elleni összecsapás volt a Ferencváros számára. – Nagyon nagy nyomás alá helyeztek minket – mondta el Somália. – Főleg az idegenbeli találkozó volt megterhelő, mert kilencven percig mentálisan is helyt kellett állnia a csapatnak. Fontos volt, hogy végig összpontosítva játszunk – árulta el Mmaee. Mindkét játékos úgy vélte, hogy a Young Boys elleni párharcban az idegenbeli vereség volt a fordulópont, mert egy teljesen más meccset játszottak volna hazai pályán, ha ott nyerni tudnak vagy döntetlent játszanak. – A labdarúgásban a siker a részletekben rejlik. Minden apró összetevője fontos egy győzelemnek, mi az egyik ilyen apró részletben nem voltunk jók, és talán ezért nem sikerült most bejutnia a csapatnak a Bajnokok Ligájába – mondta el Mmaee. A belga hátvéd azt is elárulta, hogy nagyon kedveli Magyarországot és a fővárost, különösen az éttermeket. A Ferencváros játékáról is ejtett pár szót a két játékos. – Stöger edző alatt nagyobb szabadságot kapnak az egyes posztokon szereplő játékosok, de mindenkinek tisztában kell lenni az elsődleges feladatával a pályán – mondta el Mmaee.

Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke elmondta, egy évtizede vágyik arra, hogy úgy nézzen ki a klub, ahogy ma.- Ha bajnok vagy, akkor te vagy a legjobb. Bajnoknak lenni felelősség is. Azok a bajnokok, akik itt állnak, tavaly legyőzték Magyarország minden csapatát. Azonban nem elég, ha az ellenfeleidet legyőzöd, le kell győznöd önmagadat is. A futballban fontos, hogy legyen egy jó edződ, hogy szép legyen a stadionod, hogy legyenek nézőid. És ebbe beletartozik egy brand is – mondta. – Tíz évvel ezelőtt egy másik stadion állt itt. A mi shopunk egy buszgarázsban volt kialakítva. Napi két-három vevőnk volt. Most van olyan nap, hogy tízmillió forint feletti forgalmat csinálunk, és a kereskedelmi osztályunk hétszázmilliós forgalmat könyvel el egy évben. Tíz évvel ezelőtt arra vágytam, hogy ma így nézzünk ki – fogalmazott Kubatov, aki megköszönte kollégáinak és a Retro Jeansnek, hogy tető alá hozták a megállapodást. A sportvezető az EL-sorsolásról is ejtett néhány szót: „Férfias” – kommentálta röviden. – A Celticet nem olyan régen legyőztük, erre készülünk most is. De itt, a Fradinál lehet bárki az ellenfeled, nekünk mindig azt a pontot kell keresnünk, ami az ellenfelünk leggyengébbje, és mindent meg kell tennünk a siker érdekében. Erre készülünk most is. Győzni szeretnénk.

A Ferencváros edzője, Peter Stöger is kiemelte, hogy fontosak az ilyen jellegű együttműködések egy profi klubnál, amely a sikerességre törekszik. A Fradi osztrák edzőjét az Európa Ligás ellenfelekről is megkérdeztük. A Ferencváros a német Bayer Leverkusennel, a skót Celtic Glasgow-val és a spanyol Real Betisszel szerepel azonos négyesben. – Azt hiszem, hogy ez egy tökéletes sorsolás volt a számunkra. A többi csoportot elnézve azt gondolom, hogy az Európa-ligában sincsenek könnyű csoportok. A Leverkusen, a Celtic és a Betis kemény ellenfelek, emellett látványos futballt játszanak, ami a szurkolóknak is jó hír lehet. Talán nem mi vagyunk a csoport esélyesei, de most megmutathatja a csapat és a játékosok is, hogy milyen színvonalat is képviselnek – mondta el Peter Stöger. A Ferencváros osztrák edzője azt is elmondta, hogy a ferencvárosi szurkolók sokszor a tizenkettedik emberként segítették a csapatot a BL-selejtezők alatt, és biztos benne, hogy az Európa-ligában is rengeteg támogatást fognak nyújtani a Fradinak. – Korábban dolgoztam Dortmundban és Kölnben, ahol szintén nagyon sok ember buzdította a csapatot, de a ferencvárosi szurkolók egészen kivételes hangulatot teremtenek – mondta el Stöger. Az edző a közeljövő céljaival kapcsolatban kiemelte, hogy még jobbá szeretnék tenni a csapat játékát. – Ha mi vagyunk a bajnokság legjobb csapata, akkor a támadójátékra kell nagyobb hangsúlyt helyeznünk. A szurkolók is ezért szeretnek meccsekre járni. Jobban kontrollálnunk kell a játékot, és olykor kockázatot is kell vállalnunk ezért – fejezte be mondandóját Peter Stöger.

A rendezvényen Fekete Imre, az idén 20 esztendős Retro Jeans művészeti igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy mivel a divatszakmában a kollaborációk időszakát éljük, ezért a klubbal egy olyan, egyenlő felek közötti együttműködés jött létre, amely több egy szponzorációs megállapodásnál. Hozzátette: ezzel párhuzamosan egy 29 darabból álló termékkínálat is készült a Ferencváros szimpatizánsai számára, amely igazodik az aktuális trendekhez, valamint a szurkolói tábor összetételéhez. A széles kínálattal azt szeretnék elérni, hogy nők és férfiak, fiatalok és idősek egyaránt megtalálják azokat a ruhadarabokat, amelyeket szívesen viselnek majd.

Fradi.hu, Index, Origo