Sok kérdés merült fel a tegnapi siker óta arról, hogy a továbbjutás pénzügyileg és koefficiens terén mit jelent a Fradinak.

Koefficiens

Ami a koefficienseket illeti, idén eddig három pontot szereztünk, s miután egy pont kiesett (a 2016-17-es EL-szereplésünk), így az eddigi 13.5 koefficiens-ponthoz kettőt adtunk hozzá: jelenleg 15.5-lel állunk. Amennyiben a Young Boys-t kiütjük a BL-playoffban, ehhez újabb egy plusz pontot adhatunk. A csoportkörben egy győzelem két pontot, egy döntetlen egyet ér. A Bajnokok Ligájában az addig megszerzett 16.5 ponthoz hozzáadódna minden esetlegesen megszerzett pont. Az Európa Ligában kissé más a helyzet: itt az eddig megszerzett 3 pontunk garantált, de egyébként annyi koefficienst gyűjtünk, amennyit a csoportkörben szerzünk.

Példákkal: két győzelem a Bajnokok Ligájában 4+2+2, azaz 8 koefficienspontot érne (így 20.5 pontunk lenne), míg ugyanez az Európa Ligában 2+2 pontot (16.5) jelentene.

Amennyiben a Bajnokok Ligájában mennénk tovább, az 5 pluszpontot jelentene. Az a csapat, aki az Európa Liga csoportját megnyeri, 4, a második helyezett 2 pontot kap. Ehhez a 16 közé jutással további egy pont jöhetne. Kis teoretikus kitérő: ha úgy szerepelnénk a BL-ben, mint tavaly, 17.5 ponttal zárnánk a szezont, ha úgy, mint az EL-ben, akkor 18.5-tel. Ha egy elméleti razgradi túrán a végén megadnak egy tizenegyest és tovább megyünk a csoportból, máskülönben ugyanúgy szerepelünk, mint 2019-ben, akkor 22.5 pontunk lehetne.

A kieséses szakaszban mindhárom kupasorozatban 2 pontot ér egy győzelem, egyet a döntetlen, az EL-ben és a BL-ben minden továbbjutás egy plusz pontot ér. Az EKL-ben nem, ott csak az elődöntő és a döntő ér plusz 1-1 pontot.

A csoportkörökből az első kettő megy tovább. A Bajnokok Ligája csoportharmadikja az EL-ben folytatja, míg az EL-csoportharmadikjai az EKL-csoportmásodikjaival játszanak az EKL-tizenhatba kerülésért.

A Bajnokok Ligájában biztosan a negyedik kalapba kerülnénk, az EL-ben minimális esély van arra, hogy a harmadik kalapba sorolódjunk: három csapat biztos alacsonyabb koefficienssel jutna be nálunk, 21 azonban biztosan nagyobbal (a Midtjylland ugyanúgy 13.5 koefficiennsel kezdte a szezont, de a tavalyi idényben eggyel több pontot szerzett, mint mi). A fennmaradó hét helyből ötnél kellene meglepetésnek történnie a harmadik kalapba kerüléshez.

Pénzek

A selejtezős indulás 200.000 eurót jelent, ehhez jön minimum a BL-playoff vesztesének járó 5 millió euró és az EL-csoportkörért fizetett 3.63 millió euró. A tízéves koefficiensek alapján ahogy a BL-ben, úgy az EL-ben is rangsort állít fel az európai szövetség. Az EL-ben az utolsó 132.000 eurót, az utolsó előtti kétszer 132.000 eurót, a legjobb 32-szer 132.000 eurót kap. Legalább három csapat gyengébb lenne nálunk, így ez 528.000 eurót minimum jelentene, így kijelenthető, hogy 9.36 millió eurót már biztosan kerestünk az idei sorozatban.

Amennyiben a Young Boyst kiverjük, akkor a selejtezős alapdíjhoz 15.64 millió euró kerülne, a tízéves rangsornak biztos, hogy az utolsó helyén végeznénk, így ehhez még 1.137.000 euró adódna. Tehát a csoportkör megkezdése előtt 16.98 millió euró állna a „számlánkon”.

A Bajnokok Ligájában egy győzelem 2.8 millió eurót, egy döntetlen 0.93 millió eurót ér. Az EL-ben a pontpénz sokkal alacsonyabb, a győzelem 0.63 millió, egy döntetlen 0.21 milliót érne. A döntetlenek után fennmaradó pénzeket a győzelmek száma alapján felosztják mindkét sorozatban a négy csoportrivális közt. Az EL-csoportgyőztesnek 1.1 millió, a másodiknak ennek a fele, 550 ezer euró jár.

A sorozatokban van egy „piaci kalap” (market pool), amelyen keresztül a sorozatok bevételeinek 15%-át osztják ki egy bonyolult rendszer alapján. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint ez az összeg sajnos nálunk minimális lesz, bármelyik sorozatban is indulunk és bárki is lesz az ellenfél.