Elindult a Magyar Kupa idény is, legendánkat kérdezték a sorozatról, amelynek lebonyolításán változtatott is a szövetség.

Az első forduló eddigi eredményei ide kattintva érhetőek el.

Augusztus 7-8-án megkezdődtek a MOL Magyar Kupa főtáblájának küzdelmei, az első két fordulóban egyelőre csak az NBIII-as, illetve az alatti osztályokban szereplő csapatok számára. A megyei selejtezők lebonyolítása után 128 csapat áll rajthoz az első fordulóban, maradnak 64-en a második körre, majd a harmadik fordulóban újra 64 csapat lesz, mert ekkor szállnak be az első- és másodosztály csapatai.

Az alacsonyabb osztályú csapatokat területi alapon sorolták négy csoportba (Észak-Kelet, Észak-Nyugat, Dél-Kelet és Dél-Nyugat), hogy a megyei csapatokat megkíméljék az esetleges rendkívüli utazási költségektől. A négy csoport tagjait sorsolták össze, bárki kaphatott bárkit, az egyetlen szabály, hogy mindig az alacsonyabb osztályú csapat a pályaválasztó.

A kiscsapatoknak kedvez a lebonyolítás

Ez utóbbi szabály is mutatja az MLSZ szándékát, hogy minél jobb helyzetbe hozza a kiscsapatokat. Tavaly, a MOL Magyar Kupa első kiírásában hiába léptek hatályba szintén a kis klubokat támogató szabályok – mint például hogy mindig az alacsonyabb osztályú csapat a pályaválasztó, és egy meccsen dől el az össze párharc -, NBI-es dominancia jellemezte a sorozatot. Bár az NBII-es Debrecen egészen a negyeddöntőig menetelt, egyetlen NBI-es csapatot sem tudott kiejteni alacsonyabb osztályú csapat.

Amennyiben a rendes játékidőben döntetlen az eredmény – függetlenül a csapatok osztályba sorolásától –, akkor 2 x 15 perces hosszabbítás következik. Ha a hosszabbítás után is döntetlen az állás, a továbbjutás büntetőrúgásokkal döntik el a csapatok.

További fontos változás a korábbi évekhez képest, hogy a harmadik fordulóban bekapcsolódó első- és másodosztályú csapatok egymást is kaphatják a sorsoláson, azaz nincs védettsége a legmagasabb osztályokban szereplőknek. Így akár már szeptemberben sor kerülhet egy Fradi-Vidi rangadóra.

A cserelehetőségeket illetően egyelőre két eshetőséggel számol a versenykiírás. A jelenleg hatályos szabályok szerint maximum 12 játékos neve szerepeltethető a jegyzőkönyvben. A rendes játékidőben egy csapat maximum háromszor szakíthatja meg a játékot és ötöt cserélhet. Amennyiben a mérkőzés 2 x 15 perces hosszabbítással folytatódik, a felek jogosultak az 5 cserejátékoson és a 3 játékmegszakításon kívül további egy cserejátékos (akár kapus is) becserélésére, és további egy játékmegszakításra.

Magyar Kupa