A Dinamo Zagrebtől érkezett balhátvéd.

Labdarúgó csapatunk kölcsönvette a horvát rekordbajnok Dinamo Zagreb balhátvédjét, Marijan Cabraját. A Dinamo híres akadémiáján nevelkedett, 24 éves futballista az előző szezonban bajnoki címet és Horvát Kupát nyert hazája sztárcsapatával, az azt megelőző szezonokban pedig alapembere volt a horvát élvonalbeli Goricának.

Bemutatás

Marijan Cabraja a horvátországi Pula városában született 1997. február 25-én. Fiatalon egy kisebb klubban, az NK Jadran Porec egyesületében kezdett el futballozni, de 13 évesen kiszúrta őt Horvátország sztárcsapata, a rekordbajnok Dinamo Zagreb, amely szerződtette is. A klub akadémiáját senkinek sem kell bemutatni, olyan jelenlegi labdarúgók nevelkedtek ott, mint például a vb-ezüstérmes trió: Luka Modric (Real Madrid), Mateo Kovacic (Chelsea), Dejan Lovren (Zenit).

Cabraja „első nekifutásra” a Dinamo második csapatáig jutott, amellyel a horvát másodosztályban játszott két szezon alatt közel hatvan bajnokit. Emellett az Ifjúsági Bajnokok Ligájában is megmutathatta magát.

21 évesen aztán az első osztályú Goricához igazolt, és hamar bebizonyosodott, hogy Cabraja élvonalbeli labdarúgó. Csapatában rögtön alapember lett, első szezonjában 26 bajnokin játszott, ebből 25-ször kezdőként, a Goricával pedig csak kevéssel maradtak le a nemzetközi szereplést biztosító negyedik helyről.

A következő idényben még többet játszott az elsősorban balhátvédként bevethető játékos, a 36 lehetséges bajnokiból 33-szor kezdett, a Gorica pedig ezúttal is csak egy hellyel maradt le az EL-selejtezőt jelentő pozícióról.

A következő szezont is a Goricában kezdte, és az idény első felét ott is töltötte, 17 bajnokit játszott fél év alatt, teljesítményével pedig annyira kiemelkedett, hogy korábbi egyesülete, a Dinamo Zagreb visszavásárolta őt. A zágrábiaknál a tavaszi szezonban nyolc bajnokin kapott lehetőséget, de szerepelt a kupában is, az elődöntőben éppen a Gorica ellen játszotta végig a meccset, a Dinamo hosszabbítás után nyert 4-1-re, majd a fináléban is győzött. Cabraja tehát fél idény alatt bajnokságot és kupát is nyert a Dinamóval.

A Transfermarkt által 1 millió euróra értékűre becsült futballista rögtön az NB I második legdrágább balbekkje lesz, az első posztriválisa, bosnyák válogatott futballistánk, Eldar Civic (1,5 millió euró).

Cabraja az U19-es és az U21-es horvát válogatottban is játszhatott már, előbbivel a korosztályos Európa-bajnokságot is megjárta.

Névjegy

Név: Marijan Cabraja
Születési idő, hely: 1997. február 25., Pula (Horvátország)
Korábbi klubjai: Dinamo Zagreb (2015-18), Gorica (2018-21), Dinamo Zagreb (2021)
Sikerei: horvát bajnok (2020/21), Horvát Kupa-győztes (2020/21)

forrás: fradi.hu