Dumi szerint a negyeddöntő megugrása lesz kulcskérdés Tokióban.

– A közvetlen olimpiai felkészülés előtt úgy váltunk el, hogy majd frissíti a sztorit az aktuális állapotáról. Szóval, hogy van?
– Köszönöm, jól. A felkészülés előtt kicsit leamortizáltnak éreztem magam, viszont a közegváltás nagyon jót tett a Bajnokok Ligája nyolcas döntője után. Már maga az uszoda is kizökkentett, és a csapat is felpezsdített, felvidított. Ha ki kellene emelnem egy tényezőt, ami tetszett, azt mondanám: jó, hogy mindenki magyarul beszél. Értjük a poénokat az öltözőben, és nem kell angolra váltani, ha támadásban és védekezésben irányítani kell a brigádot.

– Hogy áll a csapat az akklimatizációs edzőtábor előtt?
– Jól, ugyanakkor hozzá kell tennem, hogy nagyon rövid felkészülésünk volt. A Tokióba érkezés előtti öt napot felhasználtuk arra, hogy taktikailag élesítsük és finomítsuk a játékunkat, ez a legfontosabb ebben a fázisban. Az erőállapotunk már nem fog megváltozni, ezt szerintem egyébként is a klubban lehet megalapozni, tehát ezen a téren jók vagyunk. Taktikailag még egy kicsit reszelünk a dolgokon, és akkor minden rendben lesz.

– Korábban ön is kiemelte, mekkora szerepe lesz az olimpián a csapategységnek. Kialakult a megfelelő kohézió?
– Kicsit összefügg az egység és a taktika, tehát ha nincs meg az egység, a taktikát sem tudjuk végrehajtani. Úgy látom, ha ezt Japánban megbeszéljük, vagyunk annyira egységesek, hogy a taktika nagyon jól működjön.

– A létfontosságú negyeddöntőt az olaszok elleni csoportrangadó vezeti fel az olimpián, jó, hogy így alakult a program?
– Abból a szempontból mindegy, hogy vannak tényezők, amelyeket el kell fogadnunk. A tokiói olimpia sajátosságai mellett a csoportunk és a menetrendünk is ilyen. Látnunk kell, hogy ezek az ellenfeleink, a végén valahol ott leszünk az első négyben, és bárhogy alakul a csoportkör, nehéz ellenféllel találkozunk a negyeddöntőben. Erre készítjük fel magunkat, és a negyeddöntőre élesítjük a formánkat, hogy ott igenis nyerni tudjunk.

– A negyedik olimpiájára készül, összehasonlítási alapja van bőven: mire lehet képes ez a csapat Tokióban?
– Úgy látom, hogy aranyesélyes, de nagyon fontos, hogy a negyeddöntőt meg tudjuk-e ugrani. Nem akarom, hogy ez pluszteherként jelentkezzen, csak hát az a mérkőzés vízválasztó, és sajnos az előző két olimpián nem tudtunk továbbjutni onnan. Utána Rióban magabiztosan lettünk végül ötödikek, tulajdonképpen az egész tornán nem kaptunk ki a rendes játékidőben, csak volt négy ikszünk, ami igazán fájóvá tette azt az olimpiát. Azt várom a csapattól, hogy ezeket az akadályokat magabiztosan vegye, és a negyeddöntőtől kezdve már csak győzelmeket mutasson fel.

NSO