A Tokióba indulás előtt kérdezték Szucsánszki Zitát és Elek Gábort.

– Úgy keltek útra Japánba, hogy ott tart a csapat, ahol előzetesen elképzelte és tervezte?
– Úgy állunk, ahogy ebben az időszakban kell. A finomhangolásra nyilván Japánban kerül sor jövő héten, és még nagyon sok videoanyagot is át kell néznünk. A célzott, ellenfelekre való felkészülés most indul, mert eddig magunkkal foglalkoztunk, a riválisokkal csak minimálisan. Mostantól az alapozás teljesen más része kezdődik.

– Milyen játékot várhatunk a magyar válogatottól az olimpián?
– Védekezés, visszarendeződés, védekezés. Fontos, hogy kevés gólt kapjunk, ez az alapja a játékunknak. Támadásban is igyekszünk szélesíteni és színesíteni a palettát, a brazilok ellen vívott két siófoki felkészülési találkozón sem húztunk elő minden ütőkártyát, éppen azért, mert a dél-amerikaiakkal Japánban is egy csoportban leszünk.

– A vezérszerep kire, kikre hárulhat?
– Mindig, minden csapatban kell vezér védekezésben és támadásban is, nálunk a védelemben általában ez Tomori Zsuzsi, elöl pedig az éppen aktuálisan pályán lévő irányító, mindegyikük alkalmas a szerepre.

– Az mennyit számíthat, hogy a magyar keretben több a fiatal és a nagy világversenyeket tekintve még rutintalannak számító játékos?
– Ha az olimpiai részvételt nézzük, szinte minden válogatott tapasztaltabb, mint a miénk. A csoportunkban a franciákra, az oroszokra, a spanyolokra és a brazilokra is igaz ez, a svédek is ott voltak az előző három olimpián. Rutinosabbak nálunk, de nekünk nem ezzel kell foglalkoznunk, ráadásul nekünk is vannak sok nagy csatát megélt, Bajnokok Ligája-győztes játékosaink.

– Nyomást vagy feszültséget érez amiatt, hogy tizenhárom év után léphet újra pályára ötkarikás játékokon a válogatott? Lehet egyáltalán önnek még újat mutatni a női szakágban?
– Hajjaj, de még mennyit! Egyelőre azonban nincs rajtam nyomás és nagyon fontos lesz, hogy ne is legyen, mert ha a csapat megérzi rajtam, akkor a játékosok is nyomás alá kerülnek, és onnantól borul az a kívánságom, hogy felszabadult legyen a csapat. Ezt mindig mindenki elmondja, de mi most tényleg szeretnénk megvalósítani, hogy vagány válogatottat lásson mindenki.

A teljes interjú: NSO