Szívélyes fogadtatásban részesült a női kézilabda válogatott Erdélyben.

Hétfőn délelőtt szállt le a repülőgépe Marosvásárhelyre, onnan pedig autóbuszra ült a magyar női kézilabda-válogatott, hogy Székelyudvarhelyre utazzon. Szűk egy hétig itt lesz a központja a nemzeti gárdának, a kemény, főképp fizikai munka mellett a feltöltődésre is hangsúly fektetnek. Ebbe Farkaslakán már belekóstolhattak.

A hétfő déli csendet Farkaslakán a Trianoni-emlékoszlopnál, a Tamási Áron sírja melletti téren megtörte az ünnepélyes fogadtatás, a beszédek, az énekek, a táncok sora. Ezzel fogadta ugyanis a község a településen áthaladó magyar női kézilabda-válogatott keretét, szövetségi kapitányát, szakmai stábját. Szűk egy hónap maradt hátra a tokiói nyári olimpiáig, a csapat az elmúlt héten kezdte meg a felkészülést Balatonbogláron. Ezen a héten pedig Székelyföldön folytatja, Székelyudvarhely lesz a központjuk.

Farkaslaka polgármestere, Kovács Lehel beszédében kiemelte, hogy együtt, a nagy nemzet tudja megünnepelni, bajnokká avatni az ötkarikás játékokon elért sikereket. Büszke arra, hogy a település hírnevét a sportolók továbbviszik, útravalóként pedig azt kérte: „nagy szívvel harcoljanak a végsőkig, hogy büszke lehessen mindenki a teljesítményükre”.

Hadnagy Jolán, a helyi Tamási Áron Művelődési Egyesület elnöke ugyanakkor kiemelte: „nem csupán magatokat, hanem minket is képviseltek az olimpián”. A kultúrműsor része volt Ágoston Eszter, a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákjának népdaléneklése, a helyi Tamási Áron Általános Iskola diákjai is „átnyújtottak” egy népdalcsokrot. Táncolt a Virgoncz néptánccsoport, énekelt a csíkrákosi Gerendely férfikórus, majd a legvégén Laczkó Vilmos farkaslaki plébános adta áldását a csapatra.

Bővebben: Székelyhon