Kapusunkkal beszélgettek a válogatottba való visszatéréséről.

– A felkészülésben két edzőmeccs is szerepelt Ciprus és Írország válogatottjával. Mikor tudtad meg, hogy játszani fogsz az írek ellen?
– Kövesfalvi István, a válogatott kapusedzője említette a felkészülési meccsek előtt egy héttel, hogy elképzelhető, hogy Gulácsi Péter fog kezdeni a mindkét találkozón a ciprusiak és az írek ellen is, de Dibusz Dénes és én is kapunk lehetőséget egy-egy meccsen. Így is lett végül, Dénes a ciprusiak ellen védett egy félidőt, míg én nagyjából fél órát kaptam az írek ellen. Azonban jelezném, hogy ez nem volt kőbe vésve, ez csupán egy előzetes terv volt. Azonban ahogy telt az idő, egyre valószínűbbé vált, hogy tényleg pályára léphetek. Nyilván ezt sok dolog befolyásolhatta, például egy nem várt sérülés, vagy egy esetleges kiállítás. Nagyon hálás vagyok Marco Rossinak is, hogy ezt a lehetőséget megadta nekem. Nagyon jó dolog, hogy érzem a belém vetett bizalmát.

– Gulácsi Péternek sok dolga nem akadt az írek ellen, neked ezzel szemben többek között a 68. percben Idah remek lövését kellett hárítanod, aki próbára tett téged.
– Jól megküldte a labdát, az biztos. Több szempontból is nehéz, de védhető lövés volt, ugyanis egyrészt nedves volt a fű, és emellé vadonatúj labdákkal játszottunk, amiknek ilyenkor még van egy extra csúszós felülete, ami miatt nagyon fel tudnak gyorsulni. Arra is figyelnem kellett, hogy hova ütöm ki a labdát, nehogy a kipattanóból baj legyen. Általában a mérkőzésnek ezen szakaszában, amikor én is beálltam, több dolga szokott lenni a kapusoknak, hiszen a csapatok picit elkezdenek támadólag fellépni és jobban kinyílnak. Érdekes, hogy amint beálltam, rögtön két oldalbeadás érkezett a kapu elé. A meccs után Gulácsi Péterrel tréfásan meg is beszéltük, hogy legközelebb én védem az első fél órát, ő pedig a maradék hatvan percet. Jól alakult ez a két meccs mind a hármunk számára, Dénes is jól védett Ciprus ellen, de a túloldalon az írek fiatal kapusa, Caoimhin Kelleher is hatalmas bravúrokat mutatott be, többek között Szalai Ádám fejesénél.

– Mi zajlott le benned az írek elleni mérkőzés után?
– Az futott át az agyamon, hogy ezért a 25-30 percért is milyen keményen megdolgoztam. Amikor az ember hat éven át a válogatottal van, egy idő után minden olyan természetesnek tűnik, azonban amikor átgondoltam, hogy a mostani játéklehetőségemhez milyen rögös út vezetett a maga kihívásaival, az egyszerre megható érzés és büszkévé tesz. Emellett eszembe jutott egy 2012-es, Csehország elleni felkészülési mérkőzés, ahol a csehek készültek a 2012-es Európa-bajnokságra. Láttam, hogy a szurkolóik mennyire imádják a csapatukat, mennyire együtt élnek és lélegeznek velük, hiába hogy mi nyertünk. Ünnepelték a csapatuk Eb-részvételét. Az akkori cseh nemzeti válogatott egyik ikonjának, Milan Barosnak a gyermekei a mecccs után beszaladtak az édesapjukhoz, és a család együtt ünnepelt. Ahogy néztem őket, azt gondoltam, bárcsak egyszer én is átélhetném ezt az egészet. Kilenc évvel később, az írek elleni találkozó után ez végül nekem is megadatott. Velem volt a családom a kislányom, a feleségem az édesanyám és az öcsém. Mi is együtt ünnepelhettünk, ezek megható pillanatok voltak.

– Végezetül pedig, beszéljünk az előttetek álló feladatról. Személy szerint melyik ellenfelet várod a legjobban, a portugálokat, a franciákat vagy a németeket? Tudsz dönteni?
– Kicsit ez olyan, mintha elmennél a világ legjobb éttermébe, ahol ki kéne választanod, hogy mely fogást szeretnéd, nem tudsz könnyen dönteni. Természetesen mind a három meccset várom, de talán a portugálok elleni nyitómérkőzést várom a legjobban. Annak nagyon különleges hangulata lesz, hiszen a budapesti helyszín, a Puskás Aréna első mérkőzése lesz, teltház előtt egy olyan ellenfél ellen, amellyel a válogatott a legjobb meccsét játszotta a 2016-os Eb-n. Nyilván, a regnáló világbajnok franciák elleni találkozó is különleges lesz, hiszen világszínvonalú játékosok alkotják a keretüket. Ugyanakkor a németek ellen is egy jó kis túra vár majd ránk Münchenbe. Nehéz mérkőzések lesznek, de bízom benne, hogy azokat a dolgokat, amiket elterveztünk, meg tudjuk majd valósítani a pályán.

A teljes beszélgetés: Fradi.hu