A Büntető alaposan utánajárt, hogy milyen edzőnek ismerték meg Peter Stögert Ausztriában emberi és szakmai szempontból.

Remek vezetőnek tartják, aki igazi csapatemberként mind a stáb, mind a játékosok felé nyitott, bízik bennük, és számít a véleményükre. Érdekes lehet majd ezt megfigyelni a budapesti munkájában is, hogy ez mennyire passzol a Ferencvároshoz, hiszen elődje, Rebrov erőteljesebb vezetői eszközökkel élt, több fontos kérdésben is egyedül döntött, és amennyire tudjuk, a játékosok nagyon szerették őt, a stábban viszont nem volt meg a feltétel nélküli, teljes összhang, ami akár az alapja is lehetett a két fél – homályos mozzanatokban bővelkedő – elválásának. A futballpályán a sikerek viszont jöttek sorban a Rebrov-érában, ez tény és való.

Hogy mik az erősségei edzőként? A futballszakmai tudása mellett a remek kommunikációs készségét és azt emelném ki, hogy igazi csapatember. Tudja, hogyan kell bánni a játékosokkal és odafigyel rájuk” – mondta érdeklődésünkre Johannes Brandl, a Sky Sports Austria riportere.

Az osztrák újságíró kollégákkal való beszélgetéseink után egy kedves, jókedélyű és sokoldalú, de nem túlságosan karizmatikus figura képe bontakozik ki előttünk Stöger személyében. Támogató, barátságos hangnemben dolgozik a játékosokkal, bár amikor szükséges, tud határozott és szigorú is lenni, ha valami nem a megbeszéltek szerint alakul, akkor felemeli a hangját. „Ugyanakkor ha valami nem stimmel vagy nem jól alakulnak a dolgok, kifelé megvédi az embereit, a felelősséget nem hárítja, hanem magára vállalja” – tette hozzá Moritz Ablinger, a Ballesterer magazin szerkesztője. Könnyen lehet, ez utóbbit a dortmundi időszakában tanulta meg, ahol meggyűlt a baja a sztárjátékosokkal, Mario Götzét például a nyilvánosság előtt kritizálta.

Nyitott az újdonságokra, jelentős hangsúlyt helyez a csapat mentális felkészítésére is. Ebben a munkában Bécsben egy tapasztalt tréner, coach (Werner Zöchling) volt a segítségére, így szinte biztos, hogy Stöger aktív munkakapcsolatban lesz a Ferencváros pszichológiai felkészítésért felelős stábjával. Az osztrák szakember kiindulópontját, futballfilozófiáját jól szemlélteti az a néhány sor, amit Zöchling honlapjára írt ajánlásként: „A futballban általában nem a legjobb játékosok csapata, hanem az egyes játékosokból összeállított legjobb csapat nyer.

A csendesebb, megfontoltabb edzők közé tartozik. Higgadt, nyugodt típus, aki igen ritkán idegeskedik, kiabál a pálya mellett, nem nagyon mutatja ki az érzelmeit” – ezt pedig már Lee Wingate, az angol nyelvű The Other Bundesliga podcastfolyam munkatársa írta róla, hozzátéve, Stöger előző szezonja igen hektikus volt az Austriánál, és nehezen is élte meg ezt a helyzetet. Ahogy mondják róla, maximálisan képes alkalmazkodni ahhoz a szituációhoz, amibe kerül: ha tapasztalt játékosokkal kell végigvinni egy szezont, azt csinálja, ha be kell építeni néhány fiatalt, akkor sem riad meg, több klubjánál is „épített fel” ifjú futballistákat. A higgadtsága tehát nem párosul bátortalansággal. Ez az alkalmazkodóképesség taktikai fronton is jellemző rá. Hogy ez pontosan mit jelent, azt néhány bekezdéssel később, cikkünk második felében fejtjük ki bővebben.

Edzői példaképe nincs, és az is biztos, Stöger nem egy taktikai guru – ezt ő maga mondta el egy 2014-es interjúban. Ezt a szerepet Schmid töltötte be mellette, így kérdéses, hogy ebben a tekintetben mennyire marad magára a Fradinál. Az analitikát fontos tényezőnek tartja, használja, illetve munkamódszerének fontos eleme a hibajavítás: szereti a játékosoknak videóelemzés keretein belül megmutatni, hogy a kritikus meccs-szituációkat hogyan oldhatták volna meg jobban, hatékonyabban.

A Fradinál kulcskérdés lesz, hogyan érteti meg magát a soknemzetiségű csapat tagjaival, hogyan tudja átadni az elképzeléseit. Ezzel elvileg nem lesz gondja, hiszen – amint a Kronen Zeitungnak adott 2019-es interjújában említi – a német mellett jól beszél angolul. Ausztriában és Németországban jó kapcsolatot ápolt a média munkatársaival, őszinte és humoros embernek tartják, akitől az önkritika sem áll távol.

forrás és tejes cikk: bunteto.com