Gerzson mellett volt bírótársak is megemlékeztek a tegnap elhunyt Puhl Sándorról.

Puhl Sándor egykori kollégái nyilatkoztak először, miután megtudták a tragikus hírt. Arany Tamás megható történetet mesélt el arról, mit élt át, amikor az 1994-es vb-döntő után Puhllal dolgozhatott együtt, Varga László pedig a csibészségét emelte ki.

Autóban ültem, vezettem, amikor megtudtam mi történt: félre kellett állnom, annyira fejbe vágott a hír. Az 1994-es vb-döntő után nem sokkal lengettem neki a Honvéd egyik meccsén, amikor megkaptam a küldést, két napig nem aludtam, annyira boldog voltam! Amikor belépett az öltözőbe, azonnal oldotta a feszültséget, én pedig éreztem, a pályán nem lehet gond. Nem éreztette, hogy nem sokkal korábban a világ legrangosabb meccsét vezette, kollégaként kezelt, pedig újonc voltam. Óriási egyéniség volt, a világ valaha volt egyik legjobb játékvezetője, az egész magyar játékvezetői társadalom gyászolja. Sokkhatás alatt állok, hiányozni fog az edzőtáborokból, a mérkőzésekről…” – mondta Arany Tamás, korábbi NB I-es játékvezető.

Három éven át 1992 és 1995 között partjelzőként segítettem Puhl Sándor működését. Bejártuk közösen a világot. Működtünk Ausztráliában, Dél-Amerikában, s mi dirigáltunk az UEFA döntőjében is. Igazi társasági embernek számított, vagányságának, csibészségének köszönhetően értett a labdarúgók nyelvén. A mérkőzések előtti napon azonban nem volt helye a tréfának, komoly elméleti, szellemi felkészülést követelt segítőitől, s ezt várta el magától is” – fogalmazott Varga László.

Természetesen a 97-szeres válogatott korábbi labdarúgót, az U21-es válogatott szövetségi edzőjét, Gera Zoltánt is lesújtotta a szörnyű hír.

Mint oly sokakat, engem is lesújtott a hír. Soha nem feledem, amikor még a Pécs játékosaként mérkőzést vezetett nekünk, büszkék voltunk rá, hogy a világ legjobbjának választott bíró vezeti a meccsünket. Ítéleteit elfogadtuk, mert nem ellenünk, értünk bíráskodott.

Hamar László 1995 és 1997 között volt Puhl Sándor partjelzője.

Könnyeimmel küszködöm, s mérhetetlen fájdalmat érzek. Sanyi volt aki a csapatába hívott, s ott lehettem vele a Dortmund–Juventus BL-döntőben, majd az angliai Európa-bajnokságon is a segítői között lehettem. Rendkívül tehetséges játékvezető volt, egy-egy mérkőzésen legalább húsz szabálytalanság történt, s abból három olyan, amit nehéz megítélni, ám ő ezeket is kiszúrta, mert neki ehhez is különleges érzéke volt.

Szabó Zsolt, Solymosi Péter és Nagy Miklós is Puhl Sándorra emlékezett.

Nem csak labdarúgásunk számára jelentett példaképet, de Magyarországnak is számos dicsőséget szerzett. Hatalmas veszteség ért bennünket” – Szabó Zsolt, korábbi játékvezető.

Nem találok szavakat, a gyász, a szomorúság megbénítja az embert. Szavakkal kifejezhetetlen az, hogy ezekben a pillanatokban mit is érzek” – Solymosi Péter, NB I-es játékvezető.

Büszkeséggel tölt el, hogy elnökségem idejére esett a magyar játékvezetők legsikeresebb időszaka. Puhl Sanyi jutott a legmesszebbre, hiszen világbajnoki döntőt is vezetett, nem érdemtelenül. Megtiszteltetésnek tartom, hogy ott lehettem Amerikában a világbajnokság döntőjén, s gratulálhattam Sanyinak és segítőinek. Halálhíre letaglózott” – Nagy Miklós, a JT korábbi elnöke.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a hivatalos Facebook-oldalán emlékezett meg a világhírű játékvezetőről: „Nincsenek szavak. Nyugodj békében, Sándor!

A FIFA elnöke, Gianni Infantino is üzent Puhl Sándor halála után:

Szeretném őszinte részvétemet kifejezni Puhl Sándor, korábbi FIFA-játékvezető halála miatt. Kétség sem fér hozzá, hogy Sándor jelentős mértékben hozzájárult a játékvezetés fejlődéséhez, valamint sportunk és értékeink népszerűsítéséhez Magyarországon, Európában és a világ minden táján. Korának egyik legkiemelkedőbb játékvezetőjeként széles körben elismert öröksége a pályán és a pályán kívül sem merül feledésbe. A nemzetközi labdarúgó-közösség nevében szeretném kifejezni legmélyebb együttérzésünket a Magyar Labdarúgó Szövetség, valamint Sándor családja, barátai és szerettei felé. Reméljük, hogy ezek az emlékek és támogató szavaink némi vigaszt nyújthatnak ebben a nehéz időszakban.

Puhl Sándorról az UEFA is megemlékezett. Az Európai Labdarúgó-szövetség Játékvezetői Bizottságának elnöke, a korábbi olasz nemzetközi játékvezető, Roberto Rosetti így fogalmazott:

Puhl Sándor bálványom és jó barátom volt. Hatalmas tehetséggel bíró játékvezető volt. Nagyon sokat köszönhetek Sándornak. Állandó tanácsai és biztatása felbecsülhetetlen volt a fejlődésemben. Mélységes szomorúsággal tölt el elvesztése, és őszinte részvétem fejezem ki a családjának.

forrás: mlsz.hu, nso.hu