A Fradi elnöke hosszú interjúban mondta el mi, áll a felmerült hírek mögött és a klubot érintő egyéb kérdésekre is válaszolt.

Hogyan alakul Szergej Rebrov sorsa?
Az elmúlt 10 év egyik legnagyobb eredménye, hogy nem érzelmi, hanem racionális alapon közelítünk meg minden egyes fontos döntést. Az a mostani legnagyobb problémánk, hogy Szergej Rebrov február 10-én felmondott a Ferencvárosnál. A menedzserén keresztül csak annyit közölt, hogy az év végén szeretne távozni, és keressünk új edzőt. Ez váratlanul ért. Eszem ágában sem volt váltani, és nem is tudok arról, hogy a klubon belül bármilyen áthidalhatatlan ellentét lett volna az edző és a menedzsment között. Felelős vezetőként nem tehetem meg, hogy a csapat itt álljon egy BL-selejtező előtt edző nélkül. Körülnéztünk a piacon, és már vannak lehetséges jelöltjeink. Aki engem ismer, az tudja, hogy ha nekem valakivel problémám van, azt mindig a szemébe mondom, őszintén, de itt erről szó sem volt. Persze, van egy érzelmi része a dolognak. Azt hittem, hogy a megbecsülésünket legalább anyagilag kifejezzük, mert Rebrov európai szinten is nagyon jól keresett. Mi mindent megtettünk azért, hogy ő sikeres legyen. Egy zseniális edző, olyan amilyenre mindig is vágytam, de el kell fogadnom a döntését. Szeretném, ha leülnénk és beszélgetnénk egymással. Ez még hátravan.

Erről az elmúlt 10 évről szól egyébként a könyv is, amit írt?
Amit ígértünk, az mostanra teljesült. Azt vállaltuk 2010-ben, hogy vissza fogjuk vinni a Fradit a nemzetközi porondra. Amikor az FTC bejutott a Bajnokok Ligájába, akkor az UEFA hivatalos honlapja arról írt, hogy egy nagy csapat tért vissza a sorozatba. Abban a pillanatban éreztem azt, hogy sikerült visszakerülnünk oda, ahová mindig is vágytunk, és ahová mindig is tartoztunk. Másrészt az a szolgálat, hogy 10 évet tölthettem a klub élén, egy óriási megtiszteltetés számomra. November óta írom ezt a könyvet, az elsőt és minden bizonnyal az utolsót is egyben.

Milyen volt visszatekinteni az elnöki ciklus kezdetére a könyv írása során?
Tíz évvel ezelőtt kezdődött az a folyamat, hogy leültünk a Ferencvárosban dolgozókkal és az egykori bajnokokkal. Elmondtam, hogy a klub egy éven belűl csődbe megy, ha nem történik gyökeres változás. Arról is beszéltem, hogy én mit gondolok, milyen konkrét tervekkel vállalom a klub vezetését. Három dolgot kellett tenni: rendbe szedni a gazdálkodást. Ha ez sikerül, átlátható és transzparens, akkor jönni fognak a szponzorok. Ha pedig jönnek a támogatók, akkor lehet sportszakmailag is előrébb lépni. Ebben megállapodtunk, és ez lett az elnökségem mottója. Az első időszak valóban legendás volt, mert az is előfordult, hogy Orosz Palival közösen kellett pénzt kölcsönkérnünk. De akadt arra is példa, hogy kifizetetlen számlák miatt le akarták szerelni a gázórákat. Aki akkoriban belépett az irodám ajtaján, az általában a korábbi adósságokat akarta behajtani. Káosz volt mindenütt. Megkérdeztük a szakosztályokat, hogy hány sportolójuk van, és senki nem tudott erre egyenes választ adni. Mindez nagyon távolt állt egy európai klubmodelltől. A legnehezebb az volt, hogy rá kellett bírni a szakosztályvezetőket arra, hogy az átláthatóság eredményre vezet. Mert, ha így kezdünk el működni, akkor idővel lesz pénz. Ha pedig lesz elég pénz, akkor lehet előrelépni sportszakmai téren is. Minderre ráment öt év, eddig tartott, hogy ezt a szemléletet sikerüljön megváltoztatnunk. Volt persze olyan szakosztály, ahol nagyon nehéz döntéseket kellett hozni, mert nem tudtak átállni erre a működési modellre, és így bizony értékes embereket is el kellett engedni. Mindezek mellett a teljesen leromlott állapotban lévő infrastruktúrát is rendbe kellett tenni. A stadionépítés 2014-ben egy nagyon inspiráló folyamat volt. Egy magas minőségű környezetet hozott a klubba, ami a munkavégzés színvonalában is változást jelentett. Ezzel párhuzamosan a Népligetben lévő központunkban is elkezdődött az átalakítás. Évekbe telt, lépésről lépésre haladtunk, de mára sikerült elérni, hogy aki ide belép, az valóban európai minőséget és kiszolgálást kap. Elég csak a Liget éttermet vagy a hotelünket megnézni.

Ön szerint mi vezetett oda, hogy 2010-re ilyen állapotba jutott Magyarország legnépszerűbb klubja?
Nem szeretnék visszafelé mutogatni, és nem is akarom bírálni, hogy mit tettek az elődeim. Nekem alapvetően a Ferencváros vezetése egy szolgálat. Ezt a klubot úgy terelgettem, mintha a saját, édesgyerekemet neveltem volna. Minden döntés előtt az vezérelt, hogy mi a legjobb a klub számára, az én egyéni szempontjaim egyáltalán nem számítottak. Az egész magyar sportélet 2010-re teljesen ki volt éheztetve, és ennek legfőbb oka, hogy a mindenkori baloldali vezetés nem foglalkozik a sporttal. Nemhogy támogatás nem volt, úgy, mint manapság, de az adótörvények is teljesen átláthatatlanok voltak az ő regnálásuk idején. A baloldal hozzáállása ma is jól látható. Elég csak megnézni, mi történik az érdi, egri, siófoki, ózdi, diósgyőri sportklubokkal, ahol baloldali lett a városvezetés. Azt gondoltam, hogy a IX. kerület polgármestere, Baranyi Krisztina számára is a Ferencvárosi Torna Club lesz az első, és találunk közös nevezőt. A legnagyobb sajnálatomra ez nem sikerült, minden támogatást elvett tőlünk a kerület és a főváros is.

Volt-e olyan pillanat az elmúlt 10 évben, az elnöksége alatt, hogy nem megy tovább?
Természetesen igen, és főleg akkor, amikor gazdaságilag kezdtek a fejünk fellett összecsapni a hullámok. Az egyik ilyen pillanatban elmondtam a nagybátyámnak, ő pedig az édesapámnak, hogy nem megy, fontolgatom, hogy lemondok. Édesapám felhívott, és ezután átértékeltem a döntésem. És milyen jól tettem! Akkoriban jártuk meg a poklot, sok esetben napokon múlott a likviditásunk, és ezzel együtt a klub jövője.

Mikortól beszélhetünk fordulatról, amikor már nem a mindennapos számlafizetésről szóltak a hétköznapok?
A stadion felépítése egy komoly fordulópont volt, és másfajta attitűdött hozott. Miközben Magyarországon még mindig sokan úgy néznek egy stadionra, hogy mennyi pénzbe kerül fenntartani, addig mi úgy tekintettünk rá, hogy mennyi forrást lehet a klub számára kamatoztatni. A magyar állam idáig az egykori Albert Stadion területén zajló ingatlanfejlesztésekkel nettó 8 milliárd forintot keresett, úgy, hogy a Groupama Aréna felépítése nem került semmibe, sőt a jelenleg zajló irodáház építése további bevételeket jelent a központi költségvetésnek. Szóval nagyjából 10 milliárd forintos haszonnal zárja majd az állam ezt a beruházást. Persze, azt sem szabad elfelejteni, hogy a Fradi BL-szereplésével 1,5 milliárdnyi adót fizettünk be a kincstárba. Az országban elsőként adtuk el a stadion nevét az egyik legismertebb biztosítótársaságnak, ezzel a legjobb szponzori szerződést is megkötöttük. Mára országos hírnévre tett szert az érintett cég. Tehát nekik is megérte ez az üzlet.

forrás és teljes interjú: Origo