2024-től új formátumban indul a sorozat.

Az UEFA bejelentette, hogy elfogadta a Bajnokok Ligája reformjára vonatkozó javaslatot, így a sorozat 2024-től már az új formátumban zajlik. A jelenlegi 32 helyett 36 csapat szerepel majd a kontinens legrangosabb klubsorozatában, a négycsapatos csoportokat egy nagy tabella váltja fel, így a jelenlegi hat helyett tíz találkozót játszik majd minden résztvevő különböző ellenfelekkel. Az első nyolc automatikusan a nyolcaddöntőbe jut, a 9–24. helyezettekre pedig rájátszás vár a 16 közé kerülésért.

Hasonló módon változik a másik két kupa sorozat is: az Európa Ligában 8 meccsből áll majd a csoportkör, a következő idénytől induló Európa Konferencia Ligában hat mérkőzést vívnak a csapatok a csoportkörben – habár a két kisebb sorozat pontosabb reformjáról még nem számolt be az európai szövetség.

Aleksander Ceferin, a szervezet elnöke az európai Szuperliga létrehozását néhány „kapzsiságtól vezérelt” klub „szégyenteljes kezdeményezésének” nevezte, illetve úgy fogalmazott, hogy a lépés „a labdarúgás szerelmeseinek arcul köpése”.

Egyúttal megerősítette, hogy a Szuperliga klubjaiban játszó futballisták nem vehetnek majd részt olyan nemzetközi eseményeken, mint a világbajnokság vagy az idei Európa-bajnokság.

Ceferin megjegyezte, az UEFA jogászai már vizsgálják a lehetséges szankciókat, az ő személyes álláspontja pedig az, hogy az érintett játékosokat minden olyan versenysorozattól el kell tiltani, amely a szervezet égisze alatt zajlik.

A szlovén sportvezető elmondta, sok dolgot látott már életében, hiszen büntetőjogi ügyvéd, de olyat, hogy csütörtökön még a támogatásukról biztosították azok, akik hétfőn valami teljesen mást írtak alá, még nem. Hozzátette, a legnagyobb csalódást számára a Szuperligában alelnökké választott Andrea Agnelli, a Juventus FC elnöke jelenti, aki lemondott az európai klubokat tömörítő szervezetben (ECA) betöltött elnöki posztjáról.

Nem tudtuk, hogy ilyen közel vannak hozzánk a kígyók, most már igen” – fűzte hozzá Ceferin, aki szerint a futballban folyamatos a változás, hiszen többek között a Juventus is szerepelt már a Serie B-ben, a Manchester United Sir Alex Ferguson előtt nem tartozott a topcsapatok közé, az Aston Villa pedig nagy klubnak számított.

Az európai kupasorozatokra érdemleges, valódi versenyt jelentő kvalifikációval kell vezessen az út. Ez teszi lehetővé, hogy mindenki versenyezhessen. Nem tehetek róla, nem tudom leplezni, mennyire elutasítom a tizenkét klub tettét. Mindannyian ellenezzük a lépésüket” – idézi Aleksander Ceferin szavait a Marca. Az UEFA elnöke azt követően nyilatkozott, hogy hat angol, három olasz és három spanyol klub, név szerint az AC Milan, az Arsenal, az Atlético Madrid, a Chelsea, az FC Barcelona, az Inter, a Juventus FC, a Liverpool FC, a Manchester City, a Manchester United, a Real Madrid és a Tottenham Hotspur közös bejelentést tett a Szuperliga megalapításáról.

Ceferin megismételte az UEFA vasárnapi közleményében leírtakat, mely szerint a szövetség minden sportszakmai és jogi eszközzel fel fog lépni a Szuperliga résztvevőivel szemben. „Mindazon futballisták, akik pályára lépnek a sorozatban, nem tehetik majd meg ugyanezt a nemzeti csapatukban. Az összes szövetség egyetért ezzel” – jelentette ki a sportvezető.

A sajtóbeszélgetésből a BBC is kiemelt részleteket, Ceferin nem fukarkodott a jelzőkkel, mikor a Szuperliga-tervéről beszélt, azt „gyalázatosnak és öncélúnak” minősítve, mely „szemen köpi a futball szerelemeseit”.

Az UEFA a bevételek kilencven százalékát visszaforgatja a klubok számára, és az nemcsak az elithez kerül. Az UEFA sohasem cselekedett csupán a pénzért. Fejlesztjük a labdarúgást. A Szuperliga viszont nem ilyen. Ez csak üzlet. Egyedül a zsebük érdekli őket, nem pedig a szolidaritás. Különböznek az érdekeik a futball érdekeitől. Nem engedjük meg nekik ezt.

Ceferin beszélt a hétfőn a végrehajtó bizottság által már el is fogadott Bajnokok Ligája-reformról is.

Egy korszerű és vonzó BL-en dolgozunk, amelyben mindenki részt vehet és bárki megnyerheti.

Az UEFA elnöke kijelentette, a tizenkét klub nélkül is végig fogják vinni a reformot, és nincs kétsége afelől, hogy a sorozat sikeres lesz, ha kell a Szuperligáról szóló megállapodást aláíró csapatok nélkül is.

A Bajnokok Ligája ezen klubok nélkül is lejátszható. Európában rengeteg jó csapat létezik. Velük vagy nélkülük, de lesz BL.

Ceferin arról is beszélt, úgy érzi, a megállapodást aláíró klubvezetők elárulták, hazudtak neki. „A helyzet tanulmányozása után, a lehető leghamarabb eltávolítjuk ezeket a klubokat a versenyeinkről. Még sosem láttam ilyen embereket. Elárultak. Kezdve Ed Woodwarddal, aki mindvégig azt mondta nekem, minden támogatást megad a Bajnokok Ligája körüli fejlesztésekhez. Ott van Andrea Agnelli, ő az, aki leginkább cserbenhagyott. Sosem találkoztam még olyan emberrel, aki ennyit hazudott volna. Szombat délután azt mondta nekem, ezek csak pletykák. Azt mondta, egy óra múlva felhívlak, majd kikapcsolta a telefonját. A kapzsiság óriási. Mindannyian tudjuk már, hogy ki, kicsoda. Woodward, Agnelli, Pedro López mind ott voltak pénteken a teremben, ahol jóváhagytuk a BL-reformmal kapcsolatos terveket.

Hozzátette, bízik abban, hogy a Szuperligára egyelőre nemet mondó francia és német klubok kitartanak a jelenlegi álláspontjuk mellett.

Ellenálltak a kísértésnek. Nem korrupt a teljes futball. Csak akad egy kis csoport, amely tagjai rendkívül mohók lettek” – jelentette ki Aleksander Ceferin.

Hans-Joachim Watzke, a BVB vezérigazgatója a fekete-sárgák hivatalos honlapján tett közzé nyilatkozatot, kijelentve: a Dortmundnak nem áll és soha nem is állt szándékában csatlakozni a Szuperligához.

Az európai klubszövetség igazgatóságának tagjai vasárnap este virtuális konferencián gyűltek össze, ahol megerősítették a múlt pénteki igazgatósági döntés érvényességét. Ez a döntés arról szólt, hogy a klubok célja az UEFA Bajnokok Ligája reformjának végrehajtása. A tagok egyértelmű véleménye, hogy a Szuperliga létrehozásának tervét elutasítják” – idézi német sportvezetőt a bvb.de.

Mint az ECA igazgatóságában képviseltetett német klubok, a Bayern München és a Borussia Dortmund minden megbeszélésen száz százalékig egybehangzó véleményt képviseltek” – tette hozzá Watzke.

MTI / NSO