Forrong a futballvilág. Akár már ma bejelenthetik az Európai Szuperligát (a hírek szerint magyar idő szerint fél 11-kor), de az UEFA ezekben az órákban is megbeszéléseket tart az érintett csapatokkal, meggátolandó a bejelentést.

A kezdeményező topklubok, a Barcelona, a Real Madrid, a két manchesteri csapat, a Liverpool, a Chelsea, a Juventus és a Milan kilépne az UEFA-sorozatok rendszeréből és saját – zárt – kupát indítanának, amelyben a klubok akár évi négyszáz millió dollárt is kereshetnének, írja a New York Times.

Tizenkét csapat, hat angol, három-három spanyol és olasz csapat jelezte részvételi szándékát. A topbajnokságok és az UEFA közös nyilatkozatban jelezték ellenvetéseiket a kezdeményezéssel kapcsolatban és jelezték, a résztvevő klubokat és azok játékosait eltilthatják a nemzetközi meccsektől, beleértve a válogatottakat. A francia és a német klubok nem csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A Guardian informátora szerint még nincs végleges megállapodás, „pókerjátszma” folyik és az UEFA ezekben az órákban is arról győzködi az érintetteket, hogy lépjenek vissza.

Az európai szurkolói szervezet, az FSE is elítéli a kezdeményezést.

Gary Neville, a SkySports szakkommentátora, a Manchester United és az angol válogatott volt játékosa „undorral” értékeli a fejleményeket.