Férfi kéziseink utánpótlásának egyik mesterével, Kiss Györggyel beszélgettek.

A legtöbb mérkőzésünk azon múlik, hogy milyen összeállításban tudunk pályára lépni – felelte az FTC Kézilabda Akadémia felnőtt NB I/B-ben szereplő ifjúsági fiú kézilabda csapatának vezetőedzője, Kiss György azon kérdésünkre, hogy mit vár a szezon hátralévő részében játékosaitól.

Ha a tabellára pillantunk, láthatjuk, vezetik a ferencvárosiak a Keleti csoportot, igaz, szintén szembetűnő, hogy három, illetve négy mérkőzéssel többet játszottak, mint a harmadik helyezett. A dobogó azonban reális célként lebeghet a zöld-fehérek előtt, és ez utánpótlás csapattól már önmagában nagy bravúrnak számít.

A szezon elején az első hétben szerettünk volna végezni, ugyanis ez jelenti a biztos bennmaradást a bajnokságban. Ehhez képest különösen elégedett vagyok a fiúkkal, remekül teljesítettek. Az esetükben, ahogyan említettem, sok múlik azon, hogy éppen kit tudok pályára küldeni a játékosok közül, ki játszik éppen a felnőttekkel, valamint van még két játékosunk más NB I-es klubnál kölcsönben. Úgy gondolom, ha végig a legjobb összeállításban játszunk, meg is nyerhettük volna a bajnokságot, dobogós helyet viszont még így is szerezhetünk.

A felnőtt csapatot sújtó koronavírus-fertőzés miatt – a válogatott Nagy Bencével kiegészülve – a fiatalok játszották le a Telekom Veszprém elleni Magyar-kupa negyeddöntőt. A 42–30-as vereség miatt pedig semmi okuk nincs a szégyenkezésre a világ egyik legjobb csapata ellen.

Igazából egy felkészülési mérkőzésnek tekintettük ezt a lehetőséget. A meccs előtt azt mondtam nekik, hogy nem érdekes az eredmény, csak emelt fővel jöjjünk le a pályáról. Úgy gondolom, ez maximálisan sikerült is, támadásban remekül teljesítettünk, semmi gond nem volt, értelemszerűen a védekezéskor kilóban még elmaradtunk a világsztároktól.

Az utánpótlás csapatban a legfontosabb természetesen, hogy a játékosok fejlődése töretlen maradjon, és közülük minél többen elérjék a céljaikat.

Valóban nagyok sok tehetségünk van, és bízom benne, hogy közülük sokan meghatározó szereplők lesznek a Ferencvárosban, sőt talán még onnan is tovább tudnak lépni. Már most is többen belekóstoltak az NB I-be, szerintem közülük hosszabb távon hét-nyolc fiatal odaérhet a felnőttek között is.

Utánpótlássport