Első magyarként – a Fradi színeiben az Egyesült Államok válogatottját is legyőzte.

Németh Ágnes tagja lesz idén a kosárlabda Hírességek Csarnokának.

A nemzetközi szövetség (FIBA) keddi tájékoztatása szerint az 59 éves, 202 centiméter magas ex-center lesz az első magyar, akit beiktatnak a sportág halhatatlanjai közé.

A 367 válogatottságával nemzeti csúcstartó Németh Ágnes negyedik lett az 1980-as moszkvai olimpián, emellett négy Európa-bajnoki bronzérmet nyert, 1985-ben pedig az év női játékosának választották Európában.

Az 1961. szeptember 22-én, Zircen született klasszis szerepelt a KSI, a BSE, a Schio-Bari és az FTC csapatában, a BSE-vel 1983-ban elhódította a Ronchetti Kupát, és 1999-ben vonult vissza. Háromszoros magyar bajnok, Európa-válogatott, Európa második legjobb játékosa volt 1986-ban és 1987-ben, emellett háromszor lett az év magyar kosarasa. Legutóbb a nála jóval alacsonyabb, artista férjével cirkuszokban lépett fel, a 2008-as Nemzetközi Cirkuszfesztiválon bronzérmes lett Budapesten.

A FIBA beiktatási ünnepsége június 18-án lesz, online formában. A világszövetség Hall of Fame múzeuma Madridban található.

A Fradiban töltött rövid időszakáról így nyilatkozott korábban: “Szabari János hívott a Fradiba. Jó csapat jött össze, még az amerikai válogatottat is megvertük, de nekem mégsem volt az igazi. Különösen megviselt, amikor a BSE ellen játszottunk, bűn rosszul kosárlabdáztam.

Magyar Nemzet, MTI nyomán.