Az MLSZ bejelentése.

Marozsán Dzsenifer és Nadine Kessler korábbi edzőjét, a német utánpótlás-nevelésben és edzőképzésben is elismert Margret Kratzot nevezte ki az MLSZ elnöksége női szövetségi kapitánynak. A német szakember lesz a női A-válogatott első külföldi szakvezetője.

Margaret Kratz a Bundesligában középpályásként szerepelt, és karrierje csúcspontján a német válogatottban is pályára léphetett. Később edzőként jelentős szerepet vállalt a német utánpótlás-nevelésben, a fiatal női játékosok kiválasztásában és felépítésében. A német futballrendszerben második nőként – Tina Theune után – szerzett felsőfokú edzői diplomát. A német edzőképzésben az első nő volt, aki a B-licences tanfolyamokon férfi edzőket képzett.

Több neves játékos pályafutását segítette, akik aztán a Bundesligában és a német válogatottban is szerepet kaptak; dolgozott a későbbi Európa-bajnokokkal: Nadine Kesslerrel (2015-ban Az Év játékosa, jelenleg az UEFA női szakágvezetője), az olimpiai- és BL-győztes Josephine Henninggel, és a magyar származású, szintén olimpiai- és BL-győztes Marozsán Dzseniferrel is.

Azt akarom elérni, hogy a csapat minden egyes tagja, játékosok és a stáb is megismerje, elsajátítsa és magáénak érezze ugyanazt a futballfilozófiát. Minden játékhelyzetben – akár nagy nyomás alatt is – a csapattagoknak együtt kell dolgozniuk, akár támadunk, akár védekezünk. Hogy ezt meg tudjuk valósítani, az a játékosok teljesítményén is múlik majd. 30 éven keresztül dolgoztam a Német Labdarúgó-szövetségnél, és rengeteg fejlesztésen dolgoztam. Nagyon jól éreztem itt magam, de most eljött az idő, hogy valami újba kezdjek. 59 éves vagyok, de még mindig nagyon motivált. Új fejezetet kezdek az életemben, ami rengeteg kihívást tartogat. Élvezem a közös munkát a futballistákkal, a stábtagokkal és a vezetőkkel; örülök, hogy új embereket ismerhetek meg egy új országban. Tudom, hogy Magyarországon nagyon sok tehetség van, akiknek támogatásra van szükségük a fejlődésükhöz. Szeretném megköszönni a Magyar Labdarúgó Szövetségnek a bizalmat, már nagyon várom, hogy belevágjunk a munkába – fogalmazott Margret Kratz.

Margret Kratz a magyar női labdarúgás fejlesztésében is részt vett az elmúlt években: az UEFA és az MLSZ közös U14-es programja keretein belül többször utazott az Európai Labdarúgó-szövetség képviseletében hazánkba, ahol a kiválasztási folyamatok mellett az edzőképzést is segítette szaktudásával. Így sokszínű nemzetközi tapasztalatai mellett a magyar női labdarúgást is ismeri.

A német szakember Markó Edinát váltja a szövetségi kapitányi poszton, aki a csapat utolsó 2020-as találkozója, az Eb-selejtezőt lezáró Izland elleni találkozót követően mondott le posztjáról.

Az új szövetségi kapitány áprilisban tartaná első összetartását – amennyiben a vírushelyzet ezt lehetővé teszi.

MLSZ