Bajnok, háromszoros kupagyőztes exvédőnk, a Lechia Gdansk csapatkapitánya kíváncsi lesz volt csapattársai teljesítményére.

Nagyon érdekes, izgalmas meccsre van kilátás. Mindkét válogatott kerete erős, tele van jó játékosokkal. Történt nálunk néhány személyi változtatás, úgyhogy kíváncsian várom, milyen eredményeket érünk el az új szövetségi kapitány, Paulo Sousa irányításával. Küzdelmes összecsapásra számítok, amely biztosan szoros lesz, ám ha az esélyeket kellene latolgatnom, Lengyelország győzelmét jósolnám. Egyértelmű a válasz arra, mi, illetve ki szól mellettünk: Robert Lewandowski. Ez aligha lephet meg bárkit is, hiszen jelenleg ő a világ legjobb labdarúgója. Csapatkapitányként a legfontosabb tagja az együttesnek, amelynek eredményessége nagyban függ az ő játékától. Ha jó formában van és elkapja a fonalat, bármely válogatottra veszélyes lehet. Csakhogy a futball csapatsport, úgyhogy nem lehet minden felelősséget az ő vállára tenni. Már csak ezért sem érdemes megfeledkeznünk a többi kerettagról, hiszen megannyi játékosunk szerepel európai topbajnokságokban, mellettük pedig számos fiatalnak postázott meghívót a szövetségi kapitány, ami szintén örvendetes. Kamil Piatkowski, Sebastian Kowalczyk, Kacper Kozlowski és Bartosz Slisz kerettagságával új impulzusok érik a válogatottat, vérátömlesztésen esik át, és a labdarúgókat egytől egyig fűti a tettrekészség. Biztosan nem ijednek meg az ellenféltől, megalkuvás nélkül játszanak majd, ami a válogatottunk hasznára válhat.

Hogy a problémákról is essen szó, az idő biztosan nem a válogatottnak dolgozik. Paulo Sousának kevés ideje lesz saját képére formálnia és felkészítenie az együttest az első meccsére. Budapesten nagy kihívás előtt áll, de edzői pályafutása során láthattuk, hogy tekintélyes európai klubokat bíztak rá, kellő tudással és tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy felülkerekedjen ezen és megfeleljen az elvárásnak. Abban biztos vagyok, hogy minden egyes edzés és mérkőzés után egyre jobban néz majd ki a válogatott, amely a nyári Európa-bajnokságra lendülhet csúcsformába.

A magyar válogatott keretéből Dibusz Dénessel, Nagy Ádámmal, Varga Rolanddal, Kleinheisler Lászlóval, Lovrencsics Gergővel és Botka Endrével is csapattársak voltunk. Ugyan már négy éve elhagytam a Ferencvárost, róluk szép emlékeket őrzök. Sokat tanultam tőlük, úgyhogy kíváncsian várom, miként teljesítenek Lengyelország ellen.

– Michal Nalepa