A Fradi legendája felkerült az embermentők emléktáblájára.

Tóth Potya István emléke előtt tisztelegve tartott közös megemlékezést a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Ferencvárosi Torna Club. Az FTC egykori legendás játékosa és edzője a vészkorszakban az ellenállás tagjaként üldözöttek sokaságát bújtatva több száz zsidót mentett meg a haláltól, ő maga azonban nem élte túl a világégést. 1944 végén ugyanis a nyilasok elfogták, és 1945 februárjában a budai várban, a Belügyminisztérium udvarán kivégezték.

Halálának 76. évfordulója után nem sokkal neve felkerült az embermentők márványtáblájára a Dohány utcai zsinagóga udvarán található Wallenberg emlékparkban. A megemlékezésen beszédet mondott a Mazsihisz elnöke, Heisler András, az FTC elnöke, Kubatov Gábor, Őexellenciája, Yakov Hadas Hasselmann, Izrael Állam Magyarországi Nagykövete, valamint Kardos Péter főrabbi, míg vendégként vett részt Kulcsár Krisztián MOB-elnök, Sárfalvi Péter, az EMMI sportért felelős helyettes államtitkára, Héjj Dávid társadalmi és kormányzati egyeztetésekért felelős miniszterelnöki biztos, valamint az MLSZ képviseletében Sipos Jenő szóvivő és Vámos Tibor versenyigazgató. Az eseményen Szegedi Péter sporttörténész foglalta össze röviden Tóth Potya István életét és munkásságát. A megemlékezés végén Tóth Potya István jelenlévő leszármazottai, unokája, Tóth István, és dédunokái, Tóth Krisztina és ifjabb Tóth István ünnepélyesen leleplezték a márványtáblát, amelyen immáron Tóth Potya István neve is ott szerepel az embermentők között.

A Fradi TV stábja további alkotással is tiszteleg majd a jövő heti Fradi TV-ben a legenda emléke előtt. A kisfilmben megszólal Szegedi Péter sporttörténész, Tóth Potya István unokája és dédunokája, valamint a Potyának az embermentésben segítő Kertész Géza dédunokája is. Az ő segítségükkel mutatjuk be Tóth Potya életét, melyben természetesen a futball is főszerepet játszott.

Fradi.hu