Bíró Blanka és Szekeres Klára sem léphet pályára ma délután.

Női kézilabda, Bajnokok Ligája, csoportkör, A-csoport, 13. forduló
Elek Gyula Aréna, 16.00: Ferencváros – Vipers Kristiansand
TV: SportTV

A FradiMédia Angela Malesteint kérdezte:

Elek Gábor vezetőedző szerint a Ferencváros női kézilabdacsapata kedvezőtlenebb helyzetben van, mint következő ellenfele, a norvég Vipers Kristiansand, amellyel szombaton és hétfőn is megmérkőzik a Népligetben a Bajnokok Ligája csoportkörében.

Ha hátrafelé tekintünk, akkor szerintem mi vagyunk kedvezőtlenebb helyzetben, mert a Vipers a bajnoki meccseken kívül nem nagyon játszott, mi pedig elég komoly sorozatban vagyunk. Biztosan frissebbek lesznek, a norvégok fizikális állapota ráadásul mindig nagyon jó” – nyilatkozta a szakember pénteken az M1 aktuális csatornán.

A Vipers a koronavírus-járvány miatt Norvégiában érvényben lévő korlátozások következtében nem játszhatja otthon a hazai BL-mérkőzéseit, ezért lép pályára két nap alatt kétszer Budapesten. Szombaton 16 órától a 13. fordulóban esedékes meccsre kerül sor, hétfőn 17.30-tól pedig a második körből elhalasztott találkozót pótolják a csapatok.

A Ferencváros idén már négy BL-meccset és öt bajnokit – közte szerdán a Győr ellen 33-27-re elveszített rangadót – játszott, a Vipers viszont csak három BL-mérkőzésen és egy bajnokin lépett pályára.

Elek Gábor emlékeztetett, hogy csapata a legutóbbi két magas szintű mérkőzésén – a Győr és a francia Metz ellen – elrontotta a végjátékot.

Semmivel nem lesz kisebb feladat a Vipers elleni, sőt azt gondolom, nagyobb, úgyhogy mindenképpen jobban kell játszanunk. Csak az első mérkőzésre összpontosítunk, és annak a tapasztalatait megpróbáljuk majd nagyon gyorsan leszűrni” – nyilatkozta Elek, aki hozzátette, ugyanazzal a kerettel lépnek pályára, mint Győrben, vagyis Bíró Blanka és Csiszár-Szekeres Klára játékára a norvégok ellen sem számíthat.

A Vipers szerdán egy góllal nyert Metzben, az FTC elleni duplázás után Érden megmérkőzik az orosz Rosztov-Donnal, majd a szlovén Krim Mercator Ljubljana vendége lesz, és a jövő vasárnapi határidőig további három csoportmeccset kellene lejátszania.

Elek Gábor szerint egyértelmű, hogy amennyiben a norvégok előretekintenek, akkor be kell osztaniuk az energiájukat a Ferencváros elleni meccseken.

Katrine Lunde, a Győr korábbi, a Vipers Kristiansand jelenlegi kapusa – szintén az M1-nek nyilatkozva – úgy fogalmazott, az FTC gyors kézilabdát játszik, remek átlövői vannak, és a szélekről is veszélyes, ezért szoros mérkőzésekre számít.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok játékos hozzátette, nagyon nehéz dolguk van, hiszen a sok utazás és a sok mérkőzés miatt sok időt kell távol tölteniük az otthonuktól, de csak így tudják lejátszani a mérkőzéseiket. Leszögezte, a körülmények ellenére igyekeznek minden meccsen a tudásuk legjavát nyújtani. Reményei szerint további sérülések nem nehezítik meg még jobban a dolgukat, hiszen szerdán a jobbátlövő Silje Waade súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett.

MTI

Kisfaludy Anett

Elég erőltetett a tempó mostanában, sok a magas színvonalú mérkőzés, de erre készültünk is. Muszáj pontot, pontokat gyűjtenünk a norvégok ellen, hogy minél előrébb végezzünk a csoportban, és örülök, hogy végül mindkét meccset itthon játszhatjuk. Kicsit kusza a helyzet a nyolcasunkban az elcsúsztatott találkozók miatt, de a papírforma alapján nagyjából azért ki lehet számolni a hátralévő eredményeket. Jó lenne, ha becsúsznánk a harmadik-negyedik helyre, és erre van is esélyünk. Három meccsünk van még hátra, a Rosztov ellen idegenben nyilván nehezebb feladatunk lesz, mint itthon kétszer a Vipersszel szemben. A sérült Csiszár-Szekeres Klárát is pótolnunk kell, de elegen vagyunk a hármas védő pozíciójában, meg tudjuk oldani, jól működnek a páros kapcsolatok még úgy is, hogy a tengely, azaz “Szeki” kidőlésével kissé felborult a védekezési rendszerünk. A norvégok is nagy terhelést kapnak most, sok utazással, próbálnak minden meccset lejátszani, de olyan adottságaik vannak, hogy szerintem elbírják. Nagyon sokat és gyorsan fut a Vipers, rendkívül szervezett a játéka, illetve a kapuban és védekezésben is kiváló teljesítményre képes. Nem könnyű feladat ellene meccselni, nem sok lyukat találhatunk a falán és hibát a játékában, de azon leszünk, hogy ezt a kevés lehetőséget megragadjuk. Hazai pályán játszhatunk kétszer is, ezt a magunk javára kell fordítani, pontokra van szükségünk, nem engedhetjük ki a kezünkből az esélyt.

NS