A Premier League tegnap tárgyalta az UEFA új javaslatát, ami akár hat angol BL-csapathoz is vezethet.

A Bajnokok Ligáját kibővítenék 36 csapatra, minden csapat tíz csoportmeccset játszana, ötöt-ötöt idegenben és otthon, az ellenfelek kiemeléses alapon kerülnének kiválasztásra. A legjobb nyolc csoportkörös csapat automatikusan a nyolcaddöntőbe kerülne, míg a kilencediktől huszonnegyedik helyezett csapat egymással játszana a másik nyolc helyért.

Az UEFA tévés szerződése 2024-ben lejár és az óriásklubok nagyobb részesedést követelnek maguknak a BL-bevételekből, írja a Telegraph, ennek próbál megfelelni az új tervezet.

Az is a nagy kluboknak kedvezne, hogy bár papíron az első négy angol, spanyol, német, olasz és francia klub nevezhet csak, ha egy magas koefficiensű csapat az ötödik és hetedik hely közt végez a bajnokságban, akkor automatikusan BL-induló. Egy országnak akár hat indulója is lehet így a BL-ben, azonban ez az EL- és EKL-induló csapatok rovására megy és ország sem indíthat a három kupában több indulót, mint ahány helyet kapott.

Ez természetesen azzal járna, hogy a selejtezőkön elérhető helyek száma évről évre változna a bővítés ellenére is. Az angol klubok nem adtak választ, még tárgyalni fognak a témában.