Csapatkapitányunkat kérdezték a mai bajnoki előtt.

– Tizenharmadik derbijére készül. Babonás?
– Nem! De legalább tudom, hányadik Újpest elleni meccsem következik.

– Van, amelyik eddig különösen kedves?
– Egyet nem tudnék kiemelni. Az elmúlt évből mind a három találkozó közel áll a szívemhez, ritka az, amikor egy idényen belül háromszor is legyőzi egy csapat az Újpestet. Ráadásul mind a három meccsen egy-nullára nyertünk, kiélezett kilencven percek voltak.

– A lilák a kiesés elől menekülnek, veszélyesebbek lehetnek emiatt?
– Tény, az életükért küzdenek. Harcos újpestiek jönnek velünk szembe, még véletlenül sem kényelmesedhetünk el. A hazaiaknak most nagyon kellene a győzelem, éppen ezért rendkívül masszív, stabil védekezésből kiinduló ellenfélre számítok, amely alighanem a kontrákra épít. De a derbin sohasem számít, ki hányadik a tabellán, lehet egyik csapat első, a másik utolsó, ezek a kilencven percek mindig élesek.

– Michael Oenning személyében új vezetőedző irányítja az újpestieket, aki a támadófutball híve.
– Igen, csakhogy nem biztos, hogy a totális letámadást éppen a derbin kéri csapatától. Aztán ki tudja… Ez csak az én megérzésem. Michael Oenning ismerős arc az NB I-ben, a Vasasnál eltöltött időszakában láthattuk, mit kér együtteseitől. De rövid ideje van a Megyeri úton, az út elején jár csapatával.

– A Kisvárda ellen a gyenge helyzetkihasználás miatt játszottak csupán egy-egyes döntetlent. Mi lehetett az oka a rengeteg elpuskázott lehetőségnek?
– Élesnek kell lenni! Ennyi lehetőségből több gólt kell szerezni. Kétségtelen, hogy rövid volt a felkészülés, fárasztó szezon után két hetünk volt, hogy újra csúcsformába kerüljünk, a jelek szerint még nem sikerült. Az igazi gond az lenne, ha helyzetbe sem kerülnénk. A játékunk összességében rendben volt, az eddigi négy mérkőzésünk mindegyikén megvoltak a lehetőségeink.

– Henry Wingo személyében posztriválist kapott. Mit szólt az átigazoláshoz?
– Eddig is meg kellett küzdenem a csapatba kerülésért, ezután sincs másként. Nyilvánvalóan Wingo érkezése még keményebb munkára sarkall. De így van ez jól! Sok mérkőzés vár ránk a tavasszal, háromnaponta játsszuk a meccseket, mindenkire szükség van.

– A derbi előtti napokban csapatkapitányként van extra feladata?
– Így, hogy csak két napunk volt rákészülni, nehezebb helyzetben voltam. Normál esetben egy egész héten át hangolódhatunk az ütközetre, olyankor hétfőn elkezdem adagolni az információkat a társaimnak, egyre többet beszélgetek velük. Most erre kevesebb idő volt. Könnyebbség ugyanakkor, hogy a többségünk régóta együtt futballozik, nem ez lesz az első derbink.

– Az újpestiek csapatkapitánya Simon Krisztián, akit gyerekkora óta ismer.
– Krisztián is Gödöllőn kezdett el futballozni. Miután három évvel idősebb vagyok nála, sohasem játszottunk egy csapatban, ám az öcsémmel, Balázzsal együtt futballozott. Az egyik, ha nem a legjobb újpesti játékos, igazi vezér. Ebből a szempontból talán hasonlítunk egymásra…

NSO