A Budafok vezetőedzője mellett kölcsönjátékosunkat, Csonka Andrást kérdezték a mai bajnokiról.

A Fradival szerzett bronzérme megvan még?
Hogyne lenne!

Hol tartja?
Kónyban, a családi házunkban. A többi ereklyémmel együtt őrzöm, eddig ide-oda pakolgattam őket a szobában, nemrégen alakítottam ki a medáliáknak, trófeáknak külön helyet. A Ferencvárossal szerzett bronzérem mellett ott van a Videotonnal szerzett Magyar Kupa-aranyérem vagy éppen a Mattersburggal megnyert kupadöntő után járó érme is. Szép emlékek ezek.

Tartja a kapcsolatot valakivel a „régi” Fradiból?
Balog Zoltán hozzám hasonlóan itt lakik Győr környékén, vele szoktam beszélni, és Rósa Dénessel vagyok jó kapcsolatban. Gyakran keressük egymást telefonon.

Az ősszel kettő egyre kaptak ki a Groupama Arénában: mit gondol, abból a mérkőzésből lehet erőt meríteni?
Mindenképpen. Azon a mérkőzésen voltak egészen jó periódusaink. A Ferencváros nem indította túlzottan jól a tavaszt, két mérkőzésen egy pontot gyűjtött, de ebből még véletlenül sem szabad messzemenő következtetéseket levonnunk. Alighanem a zöld-fehéreknek sem tett jót, hogy a megszoknál rövidebb volt a téli felkészülés, ráadásul a bajnokcsapat tagjai tényleg fárasztó szezonon vannak túl. Tudjuk a helyünket a szerdai összecsapáson is, mindent megteszünk, hogy bravúrt érjünk el.

Mi számít bravúrnak?
Nekünk már az egy pont is az. Ne feledjük, elmaradt mérkőzést játszunk, minden szalmaszálba kapaszkodnunk kell, minden ponttal beljebb vagyunk

Mit kell leginkább kikapcsolni a zöld-fehérek játékából? Tokmac Nguen igen frusztrált volt, anikor legutóbb nem talált be a Puskás Akadémia kapujába…
Remek játékos, az elmúlt fél évben a Fradi összes meccsét láttam, tudom azt is, Tokmac Nguen mire lehet képes. A játékosaim is tudják, kikre kell nagyon odafigyelni, de külön nem emeltem ki senkit a taktikai értekezleten. Ezzel nem mondok nagyot, a védekezésre oda kell figyelnünk, legutóbb az MTK ellen hátravittem a védelem közepébe Oláh Bálintot, aki remekül futballozott. Kemény, határozott labdarúgó, egyfajta taktikai döntés volt, hogy a többi belső védőm kapjon némi konkurenciát. Kapják össze ők is magukat, senkinek sincs bérelt helye nálam.

A korábbi hátvédekből lett vezetőedzők zöme sokszor a biztonságos védekezésre épít, ön ellenben a letámadásra, a látványos futballra esküszik. Nem tartotta kockázatosnak, amikor emellett tette le a voksát?
Csak stabil védekezésből kiindulni kevés. El lehet csípni döntetleneket, nulla nullás mérkőzéseket játszani, de az kinek hiányzik?! A szurkolóknak biztosan nem! Az más kérdés, hogy hiába akarok támadófutballt játszatni a csapatommal, ha az ellenfél nem engedi. Maradjunk annyiban, mindenre fel vagyunk készülve, ha támadni kell, tudjuk, mit kell tenni, ha védekezésre szorulunk, akkor sem jövünk zavarba.

A Ferencváros ellen is bátrak lesznek?
Ez nagyrészt a Fraditól függ. Lássuk be, jobb csapat. Ha tudunk, támadunk, szeretnénk minél feljebb tolni a védekezést. Csak tömörülnünk nem szabad, az ellenfélnek olyan játékosai vannak, akik egy villanással el tudják dönteni a mérkőzést. Meglátjuk, mit engednek nekünk a
zöld-fehérek.

Az, hogy kiesőhelyen áll a csapat, mennyire befolyásolja az öltözői hangulatot?
Az őszi idény végén negatív spirálba kerültünk, remélem, túl vagyunk a nehezén. Azért is volt frusztráló az akkori eredménytelenség, mert nem ez volt jellemző az őszi idényünkre. Nem jó most a tabellára nézni, de nem is nézegetjük… Hosszú még a bajnokság. A jó rajt után fent voltunk a tabellán, aztán lejjebb csúsztunk, bízom benne, a tavasszal ez fordítva lesz, és a végére elérjük a célunkat.

NS

Csonka András

Nagyon örültem a gólnak és annak is, hogy 90 percet tölthettem a pályán. Jól éreztem magam, de a játékomat illetően maradt bennem hiányérzet. Egységes, befogadó közegbe kerültem, ahol pontosan meghatározták, hogy milyen feladatok tartoznak az adott poszthoz. Az én szerepköröm hasonló, mint ami a Ferencvárosnál volt, a társak és a szakmai stáb pedig az első naptól kezdve nyitott volt felém. Emlékszem a BMTE decemberi, Üllői úti vendégjátékára, ami szoros küzdelmet hozott. Hogy képesek leszünk-e hasonlóan kiélezett meccset játszani az éllovas ellen? Egy biztos: nem alárendelt szerepre készülünk. Láthattuk az elmúlt hetekben, hogy a Fradi sem nyer mindig, kifoghat egy-egy rosszabb napot. Lelkesen és mindent beleadva fogunk futballozni, mégpedig a győzelemért. Az elmúlt hónapokban hiányzott a folyamatos játék. Enélkül nem tudtam olyan ütemben fejlődni, mint szerettem volna. Szükségem van a meccshelyzetekre és a játékpercekre, mert ezek hozzák ki egy játékosból azt, ami benne van.

BMTE