A volt szövetségi kapitány visszatért a berliniek élére.

A német sajtóban először az elmúlt hét második felében lehetett olvasni arról, hogy a csapatot 2020 áprilisa óta irányító Bruno Labbadia menesztése esetén ideiglenes jelleggel ismét Dárdai Pál ülhet le a Hertha felnőttcsapatának kispadjára. A Kicker azóta több cikkében is megjegyezte, a magyar szakember visszatérésére mindaddig csekély esély volt, amíg Michael Preetz sportigazgató pozícióban van a klubnál, de a berliniek vasárnap Labbadia mellett Preetz távozását is bejelentették.

Labbadiáék menesztésében erősen közrejátszhatott, hogy a mostani minden idők legdrágább Herthája, a keret összértéke a Transfermarkt becslése szerint 252 millió euró, ami a Bayern München, a Dortmund, az RB Leipzig, a Bayer Leverkusen és a Mönchengladbach után a hatodik legmagasabb érték a német élvonalban. Ennek tükrében különösen nem mutat jól a csapat tabellán elfoglalt helyezése.

Dárdait – aki nyár óta a Hertha U16-os csapatánál dolgozott – egyszer, 2015-ben már megbízták a vezetőedzői feladatokkal a berlini klubnál, akkor ez a lépés meglehetősen jól sült el: bent tartotta a csapatot a Bundesligában, majd a következő évben kijuttatta az európai kupaporondra. Dárdai négy és fél év elteltével, 2019 nyarán állt fel a Hertha vezetőedzői székéből, amelyben azóta Labbadiával együtt összesen négy szakember ült.

Dárdai kinevezését Lothar Matthäus korábbi magyar szövetségi kapitány is támogatta.

Dárdai Pálnak nincs szüksége hosszú átállási időre a klubnál, hiszen ismeri a csapatot és az utánpótlást, a stadiont, a szurkolókat. A Michael Preetz vezetésével töltött tizenkét esztendőből Dárdai Pál tette rám a legjobb benyomást. Ő irányította legjobban a csapatot, számomra ő az első számú alternatíva. Klublegendaként a szurkolók is jól fogadnák, Dárdainak a Hertha az élete” – nyilatkozta a Skynak a hét végén az 59 éves német szakember.

A Hertha a legutóbbi négy fordulóban csak egy pontot és egy gólt szerzett a bajnokságban, a közvetlen riválisok közül a Werder (12. a tabellán) előtt kikapott 1–0-ra az Arminia Bielefeldtől (15.) és 3–0-ra a Hoffenheimtől (13.), az 1. FC Kölnnel (16.) pedig csak 0–0-s döntetlent játszott. Ezeknél a meccseknél csak nehezebb feladatok várnak a berlini alakulatra, amely a következő öt bajnokijából négyet a tabella első hat helyezettje (Eintracht Frankfurt, Bayern München, RB Leipzig, Wolfsburg) ellen vív meg.

Dárdai Pál szakmai stábjában helyet kapott Petry Zsolt is; ő 2015 és 2019 között is együtt dolgozott honfitársával a Herthánál, utána Jürgen Klinsmann – egy korábbi személyes sérelem miatt – nem tartott igényt a munkájára, Labbadia irányítása alatt azonban már ismét ő volt a kapusedző.

forrás: nso.hu