Holnap kezd a magyar válogatott a világbajnokságon, a nemzeti csapatban Bence képviseli a Fradit.

Férfi kézilabda, világbajnokság, A-csoport
2021. január 13-31., Egyiptom, Gíza

Január 15., 20.30: Magyarország – Zöld-foki Köztársaság
Január 17., 20.30: Magyarország – Uruguay
Január 19., 20.30: Magyarország – Németország

A magyar férfi kézilabda-válogatott szerda délelőtt még egy edzésen részt vett Budaörsön, majd elindult Egyiptomba, a világbajnokság helyszínére.

December 27. és 30. között kezdtük az edzőtábort, majd egy kis pihenő után, január másodikán ismét találkoztunk, és gyakorlatilag azóta együtt vagyunk – kezdte a Fradi.hu-nak a válogatott egyetlen ferencvárosi játékosa, Nagy Bence. – Minden nap két edzésünk volt, kivéve a szerdát, amikor csak egy. Általában délelőtt kondiztunk, délután pedig labdás edzések voltak, ugyanúgy készültünk, mint az Európa-bajnokság előtt.

A legutóbbi kontinenstornán fiatal csapatunk mindenféle nyomás nélkül kiválóan teljesített, ezt szeretnék Nagy Bencéék megismételni. „Most sem tettünk magunkra semmilyen terhet. A legfontosabb fegyverünk a taktikai felkészültségünk lehet, szeretnék mindig az ellenfél előtt egy lépéssel járni, és mi alakítani a mérkőzések képet, ráerőltetni az ellenfélre a játékunkat. Az első két mérkőzésen, a Zöld-foki Köztársaság és Uruguay ellen kötelező lesz a győzelem. Persze nem szabad elbízni magunkat, de mondjuk ki: ez a realitás. A legjobban a harmadik csoportmérkőzésre, Németország ellen készülünk, ahogy tettük ezt az Eb-n is, ahol sok figyelmet fordítottunk arra, hogy Izland ellen megfelelően fel legyünk készülve. A célt azért megfogalmaztuk: a legjobb nyolcba szeretnénk kerülni.

Arról, hogy milyen lesz szurkolók nélkül játszani, Nagy Bence így nyilatkozott: „Nagyon kellemetlen szurkolók nélkül kézilabdázni, ezt tapasztaltuk már a bajnokságban is, teljesen más arcát tudja ilyenkor mutatni egy-egy csapat. Nagyon bízom benne, hogy nálunk ez nem fog bekavarni a fejekbe, és megfelelően tudunk alkalmazkodni a körülményekhez.

Ami a saját formáját illeti, Nagy Bence elmondta: tudja, hogy nem a legjobb formában érkezett a válogatotthoz, de kezdi felvenni a ritmust a többiekkel, és reméli, hogy a világbajnokságon sikerül hasonló teljesítményt nyújtania, mint az Eb-n. A Ferencvárosban balátlövőt játszik, a válogatottban eddig főleg irányítóként számoltak vele. „Ligetvári Patrik kiesésével már egyre többet gyakoroltuk azt, hogy balátlövőben játszom, de természetesen irányítóban is állok a szakmai stáb rendelkezésére. A mai kézilabdában egyébként is a belső posztok már nagyon összemosódtak, itt már mindenkinek tudnia kell mindegyik poszton játszani.

Arra a kérdésre, hogy a világbajnokságon fontos lesz-e a jó szereplés, vagy inkább a jövő évi, hazai rendezésű Európa-bajnokság egyik állomásának tekintik, Nagy Bence így felelt: „Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincs ott a fejekben a hazai Eb, de azt bizton állíthatom, hogy most csak a világbajnokságra koncentrálunk, és itt szeretnénk minél jobb eredményt elérni. Az Eb-vel ráérünk majd foglalkozni utána.

A válogatott tegnap megérkezett Kairóba, a meccseket Gízában játsszák majd.

Gulyás István, a férfiválogatott szövetségi kapitánya értékelte az elmúlt időszakot, valamint a válogatottra váró megméretésekről is szót ejtett: „Az edzések kiválóan, jó hangulatban teltek, a fiúk fegyelmezettek voltak, véleményem szerint nagyon jól kihasználtuk a rendelkezésünkre álló időt. A Szlovákia elleni zárt edzőmérkőzések hiánya némi deficitet okozott a felkészülésben, ugyanis nem látjuk, nem érezzük pontosan, hogy milyen állapotban van az együttes, de az első két mérkőzés talán elég lesz arra, hogy utolérjük magunkat ebben a tekintetben. Folyamatosan változnak a körülmények, a sötétben tapogatózunk, sorra érkeznek a hírek, hogy több csapat is problémákba ütközik, koronavírussal fertőződött meg több válogatott játékosa vagy a szakmai stábok tagjai. Így tehát még az utolsó pillanatban is várható bármiféle felfordulás a csoportban, hiszen azt is hallottuk, hogy a Zöld-foki Köztársaság néhány játékosa is pozitív teszteredményt mutatott. Továbbá négy-öt nappal ezelőtt derült ki az is, hogy szállodát váltottunk, amivel módosul az utazási időnk, minden napirendi pontunk, de nem csak mi, hanem az összes csoportunkban játszó csapatot is átirányították, tehát mindenkinek nehezebb most a helyzete.” A világbajnokság csoportküzdelmei kapcsán a következőket osztotta meg a szakmai vezető: „A Zöld-foki Köztársaság és Uruguay együttesével most először fog találkozni a magyar válogatott, nem egyszerű így a felkészülés, de a mai technológiának köszönhetően találtunk viszonylag friss felvételeket a két ellenfélről, ezek alapján készülünk. Nem szabad alábecsülni egyik nemzeti alakulatot sem, a Zöld-foki Köztársaság játékosainak nagy része Európában – Spanyolországban, Portugáliában, Romániában – játszik, és a válogatottjuk sem játszik rossz kézilabdát, tisztességesen fel kell készülnünk belőlük is. Jelenleg még nem tudjuk, hogy milyen csapattal állunk ki az első találkozón, azaz a 20 kerettag közül kik lépnek pályára. Minden edzésen felhívjuk a srácok figyelmét, hogy mind a 20 emberre szükségünk van, így a játékosok egytől egyig úgy készülnek, hogy bármikor bevethetők lesznek a torna során. Amit fontos kiemelni, hogy Bodó Richárd gyermek születése miatt két nappal később fog hozzánk csatlakozni, Ligetvári Patrik hiánya miatt pedig változtatni kellett a taktikai variációinkon is.

Bővebben: MKSZ

Nagy Bence a minap a hazai rendezésű EB kapcsán is szerepelt, a jegyértékesítés kezdetét sajtótájékoztató is kísérte: