A csapatunkkal bajnok edző újra a felnőtt fociban kapott szerepet – a tavasszal így a Népligetben is köszönthetjük majd.

Mintha visszaforgatták volna az idő kerekét Vácon. A helyi stadion éppen úgy néz ki, mint huszonöt éve, amikor a város a magyar futball egyik fellegvára volt, ráadásul a csapatot ismét Csank János (74) dirigálja.

Pár ősz hajszáltól eltekintve a váciakkal az NB I-ben 1992-ben és 1993-ban ezüst-, 1994-ben pedig aranyérmet szerző edző sem változott szinte semmit. Az egykori szövetségi kapitány szakmai igazgatóként tért vissza, s immáron ötödik ciklusát kezdte meg a csapatnál.

Hálás vagyok a tarpai Sándor István akadémiának, hogy – az ottani feladatomat megtartva – visszatérhettem Vácra – emeli ki a beszélgetés elején a szakember. – Úgy érzem, ide mindig hazajövök, életem legszebb korszakát töltöttem itt. Bár most a koronavírus miatt a városban még nem is jártam. Itt is megállt az élet, pedig korábban a helyi kocsmákban, éttermekben állítottam össze az edzéstervet, taktikát. Jobb híján a szerződtetésem is egy benzinkútnál zajlott.

Csank nem tartja magát érzelgős típusnak, de a stadion falai között őt is gyakran megrohanják az emlékek. Az irodájában a nemrégiben elhunyt gólvágó, Füle Antal (†53) képére mutat szomorúan.

Jó szemem volt kiszúrni a tehetségeket, a játékrendszerünk pedig meghaladta a korát. Ezek a labdarúgók sokat számítottak nekem, a csapat sikerei emeltek fel engem is – tette hozzá a bajnokcsapat tablójánál állva Csank, akinek azonban most az NB III Középső csoportjában 15. helyen szerénykedő együttest kell felráznia. – Hiányzott az edzősködés, s míg érzem a belső késztetést a munkára, addig csinálom. Stabil középcsapattá kell válni tavasszal, aztán meglátjuk, mit hoz a jövő. Hosszabb távon az NB II lenne a cél.

A stadion anno a Bajnokok Ligája- vagy UEFA-kupa-selejtezőhöz nem volt megfelelő a francia Paris Saint-Germain, illetve a portugál Benfica ellen. Most már az NB III-hoz sem elég jó…

Nagy gond, hogy a BVSC pályáján kell fogadnunk az ellenfeleket, de március végére talán végre befejeződik a felújítás – vélekedett Csank.

Stábjában egykori játékosai segítenek neki, Burzi Attila (45) másodedzőként, Hámori István (53) kapusedzőként, utóbbi fia, Tamás Risto (18) is tagja a keretnek.

A beszélgetés után már átöltözve, melegítőben, bójákkal a kezében tűnt fel Csank, láthatóan élvezve, hogy újra edzést vezényelhet.

Csak pár napja kezdte a munkát, de máris összekapta a csapatot, a fiúk bizonyítani akarnak. Kellett egy tapasztalt szakember a gárda élére, ha más körülmények között is, de reméljük, újabb sikeres korszaka lesz itt a mesternek – mondta az edzést figyelve Belák Gyula (65) ügyvezető igazgató.

Csank János éli az agglegények életét, unokázás helyett továbbra is vadászni jár.

Mindig párkapcsolatban éltem, de házas sosem voltam. Jelenleg egyedül vagyok, de nem ezért hiányzott annyira az edzősködés. A vadászatba csúnyán belekavart a Covid meg a sertéspestis, megcsappant a vaddisznóállomány, de már tervezem, hogy újra puskát ragadok. Nem is a lövés miatt, szeretem a természetet – árulta el Csank.

forrás: blikk.hu