A Magyar Jégkorong Szövetség helyt adott az óvásnak, amely ellen még fellebbezni lehet.

Amint arról korábban beszámoltunk, magyar bajnok, Erste Liga-győztes és Magyar Kupa-címvédő férfi jégkorongcsapatunk 2020. december 30-án 4-2-es vereséget szenvedett az Opten Vasas HC vendégeként az Erste Ligában. A mérkőzést úgy veszítettük el, hogy másfél perccel a találkozó vége előtt az ellenfél 3-2-es vezetésénél gólt szereztünk: Versteeg a támadó kék vonalról rálőtte a korongot a kapura, amelybe azonban közvetlenül a kapu előterében Hodgman a levegőben beleért, az oldalsó kapuvasra juttatva azt, majd a kapuvasról kipattanó korongot második szándékból a kapuba juttatta. Az alapvonali játékvezető ekkor gólt ítélt. A játékvezető videóelemzést rendelt el, és végül az FTC-Telekom által szerzett gólt érvénytelenítette, magas botra hivatkozva. Ugyanakkor a ferencvárosi játékos nem a magas bottal történő korongérintés közvetlen eredményeként szerezte a gólt, hanem második szándékból, a korong kapuvasról történő kipattanását követően, ami megkérdőjelezi a szabály alkalmazhatóságát.

Az ítélettel kapcsolatban az FTC-Telekom Jégkorong szakosztály vezetése a mérkőzést követő 36 órán belül óvást nyújtott be a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) és az Erste Liga Versenyszabályzatának vonatkozó részében foglaltak alapján. A szakosztály álláspontja szerint a játékvezetők tévesen alkalmazták a videóbíró segítségét, ebben az esetben a pályán meghozott döntés lett volna helyben hagyandó, a jégen pedig a gól előtt nem született ítélet, a gólt szabályosnak ítélték. Ezek alapján játékvezetői műhiba történt, amely jelentősen befolyásolta a mérkőzés végeredményét.

Az FTC-Telekom Jégkorong szakosztály a Versenyszabályzat erre vonatkozó része alapján a mérkőzés eredményének megsemmisítését és a mérkőzés újrajátszását kezdeményezte.

Az MJSZ Versenyirodája péntek délután tárgyalta az óvást. A versenyiroda álláspontja szerint a szabálypont alkalmazhatósága kizárólag a korong kapuba jutását megelőző utolsó korongérintésre értelmezhető, azt megelőző korongérintések a videó gólbíró rendszer igénybevételével nem vizsgálható.

A Versenyiroda a szabályzatok és a videófelvételek megvizsgálása, valamint a klubok képviselőinek, a játékvezetői ellenőrnek és a referee in chief-nek a nyilatkozata alapján úgy döntött, hogy a játékvezetők olyan döntést hoztak, amelyet a szabályzatok szerint nem hozhattak volna, így a játékvezetői műhiba valós.

A Versenyiroda így helyt adott az FTC-Telekom Jégkorong szakosztály óvásának, és a mérkőzés újrajátszását rendelte el. A döntés ellen fellebbezni lehet. Az új időpontot a határozat jogerőre emelkedését követően a csapatokkal történő egyeztetés alapján a Versenyiroda jelöli ki.

Fradi.hu

Az esetet az alábbi meccsvideón 1:36:30-tól láthatjátok: