Clubunk aranylabdás legendájának, Albert Flóriánnak unokája a Fradi kézilabda utánpótlásban bontogatja szárnyait.

Ha egy fiatal srác a másodosztályban kézilabdázik a felnőtteknél, akkor már érdemes rá odafigyelni. Márpedig Szabados Márton (17) az NB I B-ben és a Fradi korosztályos együttesében is csapata hasznos tagja. Szerettei, edzői óvják, nehogy túl nagy legyen rajta a lelki teher – ő ugyanis az elhunyt futball-legenda, az egyetlen magyar aranylabdás, Albert Flórián (†70) unokája.

A balszélső nem szeretné, ha bárki azt gondolná, azért jut szerephez együttesében, mert rokona a klub ikonja. Nagypapája apropóján eddig nem is nagyon nyilatkozott, de most kivételt tett a Blikk-kel.

Kiskoromban rengeteget játszottam vele, szinte mindennap együtt fociztunk. De – sajnos – nem ment annyira jól a játék, gyakran mondta is, hogy nekem fordítva vannak berakva a lábaim… Azt is kérte, csak kapuba ne álljak… Márpedig rövid ideig még kapus is voltam, igaz, már a kézilabdában – mesélte lapunknak Szabados Márton.

Persze, talán nem is olyan meglepő, hogy a futball helyett ezt a sportágat választotta – labdarúgó édesapjával, az élvonalban szerepelt Szabados Györggyel (58) és nagybátyjával, a válogatott ifjabb Albert Flóriánnal (53) ellentétben –, hiszen kézis édesanyja, Albert Magdolna (55) az Építőkben az NB I-ben dobta a gólokat.

A kezdetekkor, hétesztendősen nem az FTC-ben, hanem a Honvédban ismerkedett meg a játékkal, a Ferencváros csarnoka túl messze volt a lakhelyüktől. De négy éve „természetesen” átkerült a zöld-fehérekhez, ahol remekül érzi magát, jó kezekben van, családias a légkör. Édesanyja természetesen szakmai szemmel is figyeli fia fejlődését.

Tudok tanácsokat adni, el szoktam neki mondani az észrevételeimet, pozitív és negatív dolgokat egyaránt – mesélte Albert Magdolna.

Jó helyen van, a klubnál minden adott a fejlődéséhez, ő pedig rengeteget dolgozik. Sajnálom, hogy az édesapám ezt nem érhette meg, biztos vagyok benne, hogy büszke lenne rá.

A 190 centis, 75 kilós Márton mindent megtesz, hogy fejlődjön, heti hét edzése van, emellett hétvégenként két mérkőzése is. Jól megy neki a játék, a közelmúltban például utánpótlásbajnokin Egerben egymaga 13 gólt szerzett. Bízik abban, hogy sikerül komoly karriert befutnia.

Remélem, eljutok az NB I-es csapatig, bemutatkozhatok az élvonalban, a másik nagy álmom pedig a válogatottság. De tisztában vagyok azzal, hogy ehhez még rengeteget kell dolgoznom – árulta el a kézis, aki első másodosztályú gólját Cegléden lőtte, amikor még 16 esztendős sem volt.

A válogatott szintje a cél

Szabados Márton és társai a Fradi kézilabdázóinál élvezhetik az akadémiai rendszerben zajló utánpótlás-nevelést. A tavaly az országban létrehozott akadémiák feladata, hogy NB I-es és válogatottszintű játékosokat neveljenek ki, tehát nem tömegtermelésről van szó, hanem minőségi képzést adnak. Emellett az iskolai tanulmányokra is hangsúlyt fektetnek, hogy a sportolók később az élet más területén is megállják a helyüket.